Rukomet

Danci žele pritisak, Zagreb se ne smije pogubiti: Lov na četvrtfinale Lige prvaka s pet golova viška

Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • nedjelja, 22.03.2015.
Danci žele pritisak, Zagreb se ne smije pogubiti: Lov na četvrtfinale Lige prvaka s pet golova viška
Foto: HINA

Momčad PPD Zagreba ove se nedjelje u poslijepodnevnom terminu bori za svoje mjesto među osam najboljih momčadi Europe. Nakon slavlja s pet pogodaka razlike protekle subote u zagrebačkoj Areni, Zagrebaši u Kopenhagenu kreću po novu pobjedu te dobar i povoljan rezultat za ostvarenje svog europskog cilja.

Protekle subote hrvatski rukometni prvak u ispunjenoj je zagrebačkoj Areni uz sjajnu i glasnu podršku s tribina svih 60 minuta, stigao do važnog slavlja s pet pogodaka razlike nad danskim KIF Koldingom u sklopu prve utakmice osmine finala Lige prvaka. Osam dana kasnije Zagrebaši su u Kopenhagenu gdje u Areni Brondby, s +5 i 22:17, kreću po novo slavlje nad hladnim Dancima te u potragu i potvrdu zasluženog mjesta među osam najboljih momčadi Europe.

Pokazala se momčad PPD Zagreba ove godine u uistinu dobrom svjetlu, a unatoč pojedinim rupama i manjku koncentracije u ponekim susretima kako Lige prvaka tako i SEHA lige, Zagrebovi su Lavovi pokazali veliku volju i htijenje, srčanost i borbenost, ali i kako su uz trenera Veselina Vujovića dobro učili te su podigli svoju igru na razinu više. Upravo stoga u istome ritmu i uz najavljenu vjeru u pobjedu, ista ne bi trebala izostati stoga bi Zagrebaši trebali nastaviti sanjati europski san.

"Prošli vikend odigrali smo veliku utakmicu, ona je velik uspjeh za nas, dobiti pet razlike ekipu poput Koldinga s takvim igračima je veliki podvig po meni. Očekujemo sasvim drugu igru Koldinga, ali isto tako se spremamo za sva moguća iznenađenja, imamo svoju taktiku i adute koje ćemo pokazati od samoga starta i siguran sam da ako ponovimo igru iz Arene te ako će želja, htijenje i glave bit na mjestu, u što uopće ne sumnjam, ni rezultat neće izostati", izjavio je Zagrebov Lovro Šprem.

Potrebno će PPD Zagrebu, koji je u Dansku doputovao bez Stipe Mandalinića, Lovre Mihića i Leona Šušnje, biti novo sjajno izdanje vratara Filipa Ivića te ispred njega sjajna, pokretljiva, čvrsta i agresivna obrana kakvu su momci prikazali u Zagrebu. Uz veliku borbu na crti te koncentriranog prednjeg u 5-1 obrani, Zagrebašima će trebati i uvijek sigurna i brza krila kako bi svoj posao dobro obavila nakon sigurne obrane. Vanjska linija, u čijim će se redovima ove nedjelje naći i povratnik nakon ozljede Domagoj Pavlović, kao i njeni šuteri trebali bi pokazati upravo raskoš svog šuta poput Luke Stepančića protekle subote, a uz dobre ideje i dobra razigravanja Danci bi ponovno trebali ostati u minusu po isteku novih 60 rukometnih minuta.

Uoči samog susreta trener PPD Zagreba Vujović kazao je: "Osobno mislim da moramo čvrsto vjerovati u to da smo sposobna i kvalitetna ekipa te da možemo pobijediti i u Danskoj. Može li se dogoditi da se u nekom trenutku naša mlada ekipa pogubi? Naravno. I iskusni Danci su se u Zagrebu, u paklu Arene, pogubili. Zašto se to ne bi i nama moglo dogoditi, no 60 minuta je dug period u kojem treba ostvariti željeni cilj i svaka minuta se čini kao njih deset, 15. Ukoliko budemo skoncentrirani svih 60 minuta i u utakmicu krenemo sa željom da pobijedimo, tada smo jako blizu plasmana među osam najboljih što po igrama, kvaliteti i pokazanome ove godine u Europi mi i zaslužujemo."

"Moramo razmišljati na način i da ako dobro uđemo u susret, nismo završili posao te da ako stvari krenu po zlu imamo se vremena ispraviti. Ovo je velik test za ekipu i mene te se iskreno nadam da ćemo se po pitanju Lige prvaka ponovno sresti i to pred četvrtfinalne susrete", nadodao je Zagrebov strateg.

Momčad KIF Koldinga već kroz skupinu B Lige prvaka pokazala je da je na dobrom putu ka željenom rezultatu ove sezone, a grupni dio natjecanja završila je na drugoj poziciji sa šest slavlja, dva neriješena susreta te dva poraza. KIF Kolding željan je vratiti Dansku na rukometnu klupsku kartu Europe nakon što je posljednji put mjesto među osam najboljih europskih momčadi imao davne 2003. godine.

U prvom susretu osmine finala u Zagrebu ekipa KIF Koldinga nije dobro ušla u susret i nikako nije mogla pronaći rješenje za čvrstu Zagrebovu 5-1 obranu koja se tijekom sezone pokazala vrlo opasnom za gotovo sve ekipe. Iskustvo i hladne glave pokazala je u drugom dijelu dvoboja, a upravo takvu maksimalno koncentriranu i mirnu igru uz čvršću obranu pokušat će pokazati od prve minute utakmice u Arene Brondby kako bi nadoknadila minus od pet pogodaka. Momčad Arona Kristjanssona zna kako ključ pobjede protiv PPD Zagreba leži u razbijanju protivničke obrane, ali i što manjem broju tehničkih grešaka koje su se u Zagrebu pokazale kobnima.

Laen: "Moramo i možemo igrati na visokom nivou"

Rukometaš KIF Koldinga Torsten Laen istaknuo je kako njegova ekipa može pokazati mnogo više na terenu nego što je to bilo u prvom susretu osmine finala u Zagrebu: "Možemo igrati na visokom nivou i to znamo, a na nama je da to svima pokažemo protiv Zagreba. Nadam se da ćemo nakon utakmice moći reći da smo ponovno među osam najboljih ekipa Europe nakon dugo vremena."

Arena Brondby već se pokazala teškim terenom ove sezone, naime, svoje bodove tamo su ostavili Flensburg, Barcelona, Wisla Plock, Alingsas i Bešiktaš te je sigurno kako će rukometaši KIF Koldinga nošeni podrškom s tribina imati motiv više kako bi slomili protivnika. Zagrebaši će posebno morati pripaziti na obranu, ali i na uvijek raspoloženog Boa Spellerberga te na Torstena Laena, Magnusa Landina, Simona Jensena i Lasse Anderssona koji su se pokazali kao prijetnja u prvom dvoboju.

Glavobolju bi PPD Zagrebu mogao stvarati i vratar Kasper Hvidt koji ukoliko uđe u seriju obrana vrlo lako može presuditi Zagrebovom napadu. Od velike pomoći mogao bi biti i povratnik Olafur Stefansson, ali tu je i Kim Andersson koji iako ne puca često na gol vrlo dobro razigrava ekipu i stvara akcije za šut.

Trener KIF Koldinga Kristjansson dan prije odlučujućeg dvoboja kazao je: "Zagreb ima vrlo mladu momčad i naš je zadatak stvoriti mu veliki pritisak, dok mi moramo igrati maksimalno koncentrirano. Ne smijemo dopustiti da se ponovno odvoji u prvih 15 minuta utakmice. Nadam se da ćemo imati veliku podršku s tribina i da će nam navijači pomoći da rezultat okrenemo u svoju korist."

"Nismo odigrali dobro u Zagrebu, naime, nismo imali rješenja za njihovu obranu te smo radili previše tehničkih grešaka. S druge strane dobro je da smo ih ostavili na samo 22 gola. Uvjeren sam kako ćemo u uzvratu igrati bolje u napadu i da možemo nadoknaditi minus od pet pogodaka", kazao je uoči uzvratnog susreta osmine finala Lige prvaka Laen.

Sigurno je da sve ljubitelje rukometa ove nedjelje očekuje vrlo zanimljiv susret ispunjen borbom i velikom željom. Zagrebaši će dati sve od sebe kako bi hrvatski prvak ponovno zaigrao četvrtfinale Lige prvaka, ostavit će srce na terenu kako bi obranili prednost iz prvog susreta, ali i nastojati dokazati da je upravo njihova mladost pokretač u novim velikim uspjesima. KIF Kolding s druge strane će, pak, pokušati prebaciti u višu brzinu kako bi zaustavio zagrebačke Lavove na putu do uspjeha te će se pokušati osvetiti za poraz iz Zagreba koji po posljednjem sučevu zvižduku nije bio toliko težak s obzirom i na +9 Zagreba u prvom dijelu utakmice.

Uzvratni susret osmine finala Lige prvaka između KIF Koldinga i PPD Zagreba u Areni Brondby počinje u 16.50 sati.

Liga prvaka - Osmina finala

osmina finala - uzvrati

Telekom Veszprem37:31La Rioja
Barlinek Industria Kielce31:33Montpellier
Vardar Skoplje31:20Orlen Wisla Plock
Barcelona29:22Aalborg Handball
Kiel33:28Flensburg
Paris Saint-Germain23:22Dunkerque
OTP Bank Pick Szeged31:29Rhein-Neckar Löwen
KIF Kolding23:21RK Zagreb

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sportski manijak22.03.2015. u 16:04
    ajmo zg , bit ce gusto al vjerujem u prolaz !!
    sportski manijak
  • Obrisan korisnik22.03.2015. u 14:13
    Mislim da ce scenarij biti slican onome jucer di je Vardar nadoknadio -6 i prosao dalje.
    Obrisan korisnik