Rukomet

PPD Zagreb bez grča i straha u nadigravanju s Barcelonom traži mjesto među četiri najbolje momčadi Europe

Zvonka Keliš • subota, 18.04.2015.
PPD Zagreb bez grča i straha u nadigravanju s Barcelonom traži mjesto među četiri najbolje momčadi Europe
Foto: Kristijan Komarica

Momčad PPD Zagreba ove se subote okreće uzvratnom susretu četvrtfinala Lige prvaka u sklopu kojeg će u Blaugrani tražiti svoju priliku za osiguravanje toliko željenog mjesta na završnom turniru u Kölnu. U Barcelonu, gdje će snage ponovno odmjeriti s jednom od najboljih momčadi Europe, Zagrebaši su doputovali s dva pogotka zaostatka te uz vrlo dobro izdanje i bez grča i straha žele ostvariti svoj san i napraviti pravi podvig protiv španjolskog prvaka.

Prije punih devet dana zagrebačka Arena nanovo je bila prepuna te je pružila odličnu atmosferu i bila dio pravog rukometnog spektakla i poslastice u sklopu četvrtine finala rukometne Lige prvaka. Najelitnije europsko klupsko natjecanje dovelo je u Zagreb jednu od najboljih momčadi Europe koja i ove sezone cilja na sam europski rukometni vrh, posebice nakon što je isto željela ostvariti i protekle sezone, no doživjela je lagani posrtaj te je stoga s dodatnim motivom ušla u novu sezonu.

Do samoga četvrtfinala katalonska momčad predvođena uistinu odličnim imenima i rukometašima, kao i onim najboljim na svijetu, Nikolom Karabatićem, nije se susrela s pravim suparnikom, a Arena Zagreb, uistinu sjajna atmosfera i velika podrška s tribina, kao i probuđeni Zagrebaši u posljednjih petnaestak minuta prvog četvrtfinalnog susreta, pokazali su i dokazali kako su ove sezone odličan protivnik te prava mala zamka za one najveće i najbolje momčadi.

Nakon lošeg i pomalo preplašenog i stidljivog ulaza u susret, domaćin se prije devet dana polako, ali sigurno budio kroz veliki hrvatsko-španjolski dvoboj te je, unatoč zaostatku od četiri pogotka na poluvremenu (10:14), u posljednjoj četvrtini uspio pružiti vrlo dobar otpor, boriti se na onaj najbolji način uz igru kakva ga je krasila tijekom sezone, a iako je imao i napad za poravnanje rezultata koji nije iskorišten, PPD Zagreb je protiv moćne Barcelone uspio osigurati tek dva pogotka zaostatka pred uzvrat u Blaugrani.

"Sve smo stvari posložili, a neke greške iz prve utakmice smo popravili. Osmislili smo i nove akcije i iznenađenja koja bi mogli odraditi u ovoj utakmici. Glavni cilj je smanjiti crne rupe koje su nam se događale u prvom poluvremenu susreta u Zagrebu u kojem se Barcelona odvojila i bude li izjednačen rezultat u prvom poluvremenu, sve je moguće", rekao je Zagrebov Lovro Šprem te nastavio: "Treba ispraviti ponajprije greške u napadu koje je Barcelona kažnjavala kontrama i polukontrama i kojima se ona odvojila i potom je stečenu prednost održava tijekom utakmice. Treba ispraviti i isforsirane šuteve te, naravno, tehničke pogreške."

Upravo u domu španjolskog prvaka, koji je obranu svog naslova potvrdio prije svega nekoliko dana, Zagrebaši će imati priliku za novo dokazivanje, ali i pokazivanje onoga što uistinu mogu i znaju te na čemu su toliko radili ove sezone. Uz nov dobar dan vratara, kakav je Filip Ivić imao u prvome susretu, Zagrebaši bi trebali prikazati veliku borbu i želju za slavljem, ali bi pritom trebali steći i novo, veliko iskustvo.

Bez grča u uvodnim minutama i s onom pravom agresivnom i čvrstom obranom od prve minute, momci Veselina Vujovića, trebali bi biti na dobrom putu. Ukoliko u uzvratu lopte također pronađu put i do brzih i efikasnih Zagrebovih krila, a borba na crti nanovo bude velika, Zagrebašima bi također trebao i još jedan dobar dan vanjskih šutera. Novo sjajno izdanje Luke Stepančića ponovno će biti prijeko potrebno, a pridruže li mu se i suigrači na suprotnoj strani vanjske linije, uz više ideja i rješenja u napadu, novi rukometni spektakl za također potpuno ispunjenu Palau Blaugranu ne bi trebao izostati.

Trener PPD Zagreba Vujović uoči samog susreta kazao je: "Tražim od igrača da odigraju najbolju utakmicu, na razini koju trenutačno mogu pružiti, i vidjet ćemo kakav će biti rezultat. Moramo biti opušteni jer nemamo što izgubiti, pokazati svoju kvalitetu i opravdati sve što smo postigli u Ligi prvaka. Idemo se nadigravati s Barcelonom, grč i strah značit će ozbiljan poraz."

"Imamo još prostora za napredak, pogotovo u napadu, a vidjeli smo kako se možemo braniti od Barcelone. No, Barcelona je kod kuće rastrčanija, ali i to nam je izazov", nadodao je Zagrebov strateg.

Entrerrios: "Zagreb će nam stvoriti velike poteškoće"

"Još nismo ništa napravili. Odigrali smo vrlo dobro u Zagrebu, na terenu na kojem još nitko nije slavio ove sezone i gdje su padale velike ekipe. Smatram da smo u Zagrebu bili itekako ozbiljni od samoga početka te smo pokazali glad koju imamo s obzirom na odlazak na Final Four. Pred nama je još jedna utakmica i Zagreb nije ekipa u koju se možeš pouzdati da ćeš je pobijediti. To je veoma borben sastav koji će nam stvoriti mnoge poteškoće i koji neće spustiti ruke u nijednom trenutku. Zadovoljni smo ostvarenjem cilja, dakle, ostvarenom pobjedom u Hrvatskoj, no znamo kako to isto moramo učiniti i kod kuće kako bi osigurali put u Köln", prokomentirao je za službene stranice Lige Asobal uzvratni susret četvrtfinala Lige prvaka između Barcelone i PPD Zagreba Entrerrios.

Španjolski prvak po slavlju u Zagrebu odmah se okrenuo domaćem prvenstvu u sklopu kojeg je uvjerljivo slavlje 45:19 (24:8) upisao nad ekipom Seguros Zamore te je pritom proslavio novi, pet uzastopni, a 22. ukupno naslov španjolskog prvaka s novim stopostotnim učinkom. Ponovno bi ekipu Xavija Pascuala u velikom dvoboju predvoditi trebao najbolji rukometaš svijeta prema izboru Međunarodne rukometne federacije, Karabatić, no teško će Zagrebašima biti i uz nov vrlo dobar dan španjolskog vratara Danijela Šarića ili, pak, uvijek spremnog i mladog Gonzala Pereza de Vargasa.

U Zagrebu su probleme domaćoj momčadi stvorili i uvijek brzi Victor Tomas, kao i bivši Zagrebaš Kiril Lazarov, ali i efikasan Gudjon Valur Sigurdsson. U narednom susretu razigrao se Sjarhej Rutenka koji sada zasigurno čeka dodatno spreman, a nikako se tu ne smiju zaboraviti ni iskusni Raul Entrerrios, Jesper Nöddesbo te Daniel Sarmiento.

Trener Barcelone Pascual netom prije uzvratnog dvoboja sa Zagrebom za službene je stranice Lige Asobal izjavio: "Zagreb nas dolazi pobijediti, a nama će biti potrebna pomoć Blaugrane, kao i proteklih godina u četvrtfinalima. Moramo osjetiti da igramo kod kuće i da publika igra zajedno s nama. Iako nas već sada svi vide na Final Fouru, meni to ništa ne znači. Pred nama je uzvrat četvrtfinala Lige prvaka protiv vrlo dobre ekipe. Pred nama je novih 60 minuta i obje ekipe imaju mogućnost otići na završnicu."

"Gledamo na susret kao na finale. U Zagrebu smo odigrali bolje, no što sam rezultat govori. No, to je prošlost. Bit će ovo mnogo izjednačenija utakmica, no što ljudi misle. Zagreb će doći na svojoj razini, čvrsto će se braniti, trčat će u brojne kontre, u napadu Zagreb igra dobro i prati svoju liniju. Očekujemo tek neke izmjene u obrani. Dobro smo se pripremili i sada je potrebno ostaviti sve na terenu i proći dalje."

U Zagrebu su Vujovićevi momci osigurali dva pogotka zaostatka, točnije, ostvarili rezultat 23:25, pred uzvrat u Barceloni. U Blaugrani ove subote žele, pak, nanovo ispisati povijest te ostvariti svoje drugo slavlje u Barceloni, po pobjedi 30:29 u sklopu grupne faze natjecanja 2012. godine. Uz dobar ulazak u susret, bez grča i straha, kako je i sam Zagrebov trener najavio, te uz ono najbolje izdanje koje leži u Zagrebovim Lavovima, Blaugrana će biti domaćin novog, 19. dvoboja hrvatske i španjolske momčadi te velike borbe za mjesto među četiri najbolje momčadi Europe.

Uzvratni susret četvrtfinala Lige prvaka između Barcelone i PPD Zagreba počinje u 18.30 sati.

Liga prvaka - Četvrtfinale

četvrtfinale - uzvrati

Barcelona43:21RK Zagreb
Barlinek Industria Kielce33:31Vardar Skoplje
Telekom Veszprem34:28Paris Saint-Germain
Kiel31:23OTP Bank Pick Szeged

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!