Košarka

Spanoulis pokopao nade CSKA-a: Olympiakos prvi finalist Eurolige

Davor Kovačević • petak, 15.05.2015.
Spanoulis pokopao nade CSKA-a: Olympiakos prvi finalist Eurolige
Foto: EPA

Tri i pol minute prije kraja CSKA je imao finale u rukama, a onda se za Olympiakos ukazao Vasillis Spanoulis. I odlučio pobjednika.

CSKA Moskva – Olympiakos 68:70 (20:17, 16:18, 15:12, 17:23)

Final Four Eurolige, polufinale
MADRID - Barclaycard Center; Gledatelja: 12022
Suci: Belošević (Srbija), Rižik (Ukrajina), Hierrezuelo (Španjolska)

CSKA Moskva: Teodosić 8, De Colo 18, Fidzon, Nichols, Jackson 9, Markoišvili, Weems 9, Voroncevič 5, Kaun 11, Hrjapa 2, Hines 1, Kirilenko 5
Trener: Dimitris Itoudis

Olympiakos: Petway 2, Dunston 13, Papapetrou 9, Sloukas 10, Printezis 14, Agravanis 2, Mantzaris 5, Lafayette 3, Darden, Lojeski 2
Trener: Giannis Sfairopoulos

Šut za dva: CSKA 18/41, Olympiakos 14/32
Šut za tri: CSKA 4/14, Olympiakos 9/25
Slobodna bacanja: CSKA 20/25, Olympiakos 15/18
Skokovi: CSKA 21+12, Olympiakos 24+16
Asistencije: CSKA 21, Olympiakos 15
Izgubljene lopte: CSKA 13, Olympiakos 17

Ima nečeg prokleto pobjedničkog u ekipi Olympiakosa. To nešto je Vasillis Spanoulis. Vječiti MVP gotovo da i nije došao na polufinale u Madrid, a onda je četiri minute prije kraja odlučio srušiti moćni CSKA i odvesti Grke u treće finale u posljednje četiri godine. Supruga Olympia je trudna, bila je i prethodna tri puta. Zna se što to znači za obitelj Spanoulis. Znači naslov i znači MVP titulu za Vasillisa. Za taj scenarij ćemo pričekati nedjelju. Ali najava je „prekopirana“.

Momčad koja je bila proklamirana za naslov i ništa više, momčad koja ima proračun od 40 milijuna eura još je jednom zapela u polufinalu. Ako u Olympiakosu ima nešto pobjedničko, onda u CSKA-u ima nečeg gubitničkog. Definitivno.

Kao i prije dvije godine ponovno je u polufinalu naletjela na momčad koja je na mala vrata došla na završnicu, ali vrata koja su još jednom zadala težak udarac. Koja su srušila snove o europskom naslovu poslije osam godina. Zanimljivo, upravo je taj naslov za Ruse došao u Madridu.

Printezisov legendarni floater u Istanbulu 2012. godine u posljednjem je finalu poredao Ruse po parketu, sada je Spanoulis pokazao zašto je vječiti MVP. CSKA je veći dio utakmice kontrolirao rezultat, bio bolja momčad na parketu, a onda su tri četiri minute prije kraja odjednom izgubili glavu poput kojekakvih kadeta ili juniora.

63:54 stajalo je na semaforu točno 3:39 do kraja. Spanoulis je ubacio tricu i svoj tek peti koš na utakmici, Sloukas je nastavio, a Spanoulis dovršio za preokret u 90 sekundi. Grci su poveli sa 64:63, Weems je izjednačio na 66:66 i posljednjih 30 sekundi dobio je Olympiakos. Dobio ih je Spanoulis i tricom preko De Cola, koji je izgubio dvije lopte prije toga, s gotovo osam metara odlučio pobjednika. Kasnije je De Colo pogodio oba bacanja, Sloukas je šest sekundi prije kraja promašio drugo, a tih šest sekundi CSKA je potrošio onako kako je odigrao i završnicu utakmice. Nikako. Olympiakos slavi, Olympiakos ide u finale.

Euroliga, nokaut faza

polufinale

CSKA Moskva68:70Olympiakos
Real Madrid96:87Fenerbahçe

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!