Liga prvaka, Finale, 06.06.2015, 20:45 h, Berlin
Suci: Cüneyt Cakir (Turska)
Juventus
Juventus
Alvaro Morata 55'
1:3(0:1) Barcelona
Ivan Rakitić 4'
Luis Suarez 68'
Neymar 90'+6'
Barcelona

Video: Rakitić otvorio put za peti Barcelonin naslov i drugu trostruku krunu te postao deveti Hrvat s naslovom Lige prvaka

Niko Rukavina • subota, 06.06.2015.
Video: Rakitić otvorio put za peti Barcelonin naslov i drugu trostruku krunu te postao deveti Hrvat s naslovom Lige prvaka
Foto: EPA

U odličnom i vrlo sadržajnom finalu 60. izdanja Lige/Kupa prvaka, Barcelona je došla do svojeg petog naslova svladavši u finalu aktualnog prvaka Italije, Juventus. Vodeći pogodak na utakmici zabio je Ivan Rakitić, a Barcelona je ovim trijumfom postala prva momčad u povijesti koja je dva puta osvajala trostruku krunu.

Juventus
Barcelona
Juventus
Barcelona
1
Gianluigi Buffon
15
Andrea Barzagli
19
Leonardo Bonucci
26
Stephan Lichtsteiner
33
Patrice Evra
(do 89')
6
Paul Pogba
8
Claudio Marchisio
21
Andrea Pirlo
23
Arturo Vidal
(do 79')
9
Alvaro Morata
(do 85')
10
Carlos Tevez
Pričuvni igrači
37
Roberto Pereyra
79'
14
Fernando Llorente
85'
11
Kingsley Coman
89'
Trener
Massimiliano Allegri
1
Marc-Andre ter Stegen
3
Gerard Pique
14
Javier Mascherano
18
Jordi Alba
22
Daniel Alves
4
Ivan Rakitić
(do 90'+1')
5
Sergio Busquets
8
Andres Iniesta
(do 78')
9
Luis Suarez
(do 90'+5')
10
Lionel Messi
11
Neymar
Pričuvni igrači
6
Xavi Hernandez
78'
24
Jeremy Mathieu
90'+1'
7
Pedro Rodriguez
90'+5'
Trener
Luis Enrique

Barcelona je u berlinskom finalu Lige prvaka nadvisila Juventus i došla do četvrtog naslova prvaka u 21. stoljeću i petog sveukupno. Utakmicu je pogotkom otvorio sjajni Ivan Rakitić koji je u 4. minuti, nakon akcije s mnogo dodavanja, postao četvrti najbrži strijelac u povijesti Lige prvaka. Raketa je ujedno postao i deveti Hrvat koji je osvojio najelitnije klupsko natjecanje na svijetu, prvi igrač u povijesti koji je s dvije različite momčadi osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu i, nakon Marija Mandžukića, drugi Hrvat koji je postigao pogodak u finalu.

Otvaranje utakmice pripalo je Barceloni koja je povela i stvarala prigode, no što je dvoboj više odmicao to je borbeni i strpljivi Juventus postao hrabriji i sve je češće prijetio nesigurnoj Barceloninoj obrani. Dobra igra Bianconerima isplatila se u 55. kada je Alvaro Morata izjednačio, no Luis Enriqueova momčad došla je do novog vodstva 13 minuta kasnije, iako je Suarezovom zgoditku, prema igračima Juventusa, prethodio penal nad Paulom Pogbom, a "točku na i" postavio je Neymar duboko u sudačkoj nadoknadi.

Juventus je odigrao vrlo dobru utakmicu protiv favoriziranog prvaka Europe, uspjeli su (donekle) ukrotiti Lea Messija, ali na kraju nisu imali dovoljno snage i sreće da dođu do trećeg naslova prvaka. Ovim porazom, Stara Dama je postala rekorder u broju izgubljenih finala. Ovo im je bilo šesto, četvrto u nizu, dok je Barcelona osvojila i četvrto u nizu.

Barcelona i Rakitić nisu mogli zamisliti bolje otvaranje utakmice. Nakon što je prva poluprigoda pripala Juventusu, Katalonci su već u četvrtoj minuti došli do vodećeg pogotka. Sjajnu akciju, u kojoj su sudjelovali svi igrači Barcelone, izuzev Marc-Andrea ter Stegena, završio je hrvatski reprezentativac koji udarcem sa sedam metara postiže 4. najbrži pogodak u povijesti finala Lige prvaka.

Juventus je zaprijetio u 8. minuti. Morata je driblingom izbacio Jordija Albu, uposlio Artura Vidala koji udarcem s ruba kaznenog prostora puca malo preko gola ter Stegena. Sjajan početak utakmice nastavio je na drugoj strani Neymar koji nakon solo prodora također puca preko gola.

Messi je u početnim minutama utakmice "teledirigiranim" loptama pronalazio svoje suigrače. Osim što je dijagonalom započeo akciju za vodeći pogodak Barce, bio je pokretač akcije u kojoj je Luis Suarez poslao povratnu loptu za Danija Alvesa čiji je snažan udarac uspio ukrotiti Gianluigi Buffon.

Nakon početnog pritiska Barce, Juventus je do sredine poluvremena uspio uspostaviti kontrolu i sve je češće prijetio golu Katalonaca. Udarcima su zaprijetili Morata i Claudio Marchisio. Sljedeću dobru prigodu Barcelona je dočekala u 40. minuti kada je Suarez dvama odličnim udarcima opasno ugrozio Buffona.

Početkom nastavka fantastični Rakitić poveo je kontru, pretrčao oko 70 metara, uposlio Suareza kojem Buffon brani udarac iskosa za novi korner Barcelone. Slijedila je nova odlična akcija Blaugrane kada se Messi dvama duplim pasevima izborio za udarac koji je otišao preko Buffonovog gola.

Iako je Barcelona bolje otvorila nastavak susreta, Stara Dama je iz prve akcije došla do izjednačenja. Udarac Carlosa Teveza obranio je ter Stegen, ali se lopta odbila do Juventusovog junaka Morate koji iz blizine vraća stvari na početak. Juventusu je postignuti pogodak podignuo samopouzdanje i ubrzo su ponovno zaprijetili preko Teveza i Paula Pogbe.

68. minuta utakmice presudila je dvoboj. Alves je u svojem kaznenom prostoru rukama srušio Pogbu, Talijani su očajnički tražili jedanaesterac, a u nastavku napada Buffon je obranio Messijev udarac koji se odbio na nogu Suarezu, a urugvajskom centarforu nije bio problem zabiti u praznu mrežu za novo vodstvo Barce.

U sljedećem napadu Barcelona je zabila novi pogodak kojeg je sudac Cuneytu Cakir s pravom poništio budući da je Neymar rukom okrznuo udarac glavom. U 77. minuti u igru je ušao Xavi Hernandez i time postao usamljen na čelu ljestvice igrača s najviše nastupa u Ligi prvaka (151), ostavivši na drugom mjestu Ikera Casillasa.

Blaugrana je ponovno preuzela inicijativu, ali su se njeni igrači u završnici nekoliko puta spetljali i upropastili dobre prigode da u potpunosti dokrajče Juventus. U završnici dvoboja Torinezi su bacili sve karte u napad, ali nisu uspjeli doći do izjednačujućeg pogotka. Dapače, duboko u udačkoj nadoknadi Neymar je poentirao za konačnih 3:1 i 122. sezonski pogodak spektakularnog Barceloninog napadačkog trojica.

Liga prvaka

finale

Juventus1:3Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Hrvoje199007.06.2015. u 21:23
    Čovječe jesi vidija ti di je bila ruka igraču Juventusa a di igraču Barcelone kasnije? šta je ovaj triba, otkinit je!? Jalni? Ma luđi ja šta ti odgovaran uopće
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik07.06.2015. u 18:11
    A ruka Juvea u prvom poluvremenu kod 1-0? I nećemo pričat o namjerama i te fore jer je rukom zaustavljeno kretanje lopte.Čist penal.Ovaj nije sudio.Nitko se ne buni, ti kmečiš tu ko malo dijete.Koliko možete biti jalni?
    Obrisan korisnik
  • Totalna_Pasiva07.06.2015. u 16:02
    Potpuno se slažem, šta je najgore taj isti Neymar je uz Messia i Ronalda najveći uzor klincima. Tekmu nisam gledao jer sam radio pa većinu toga nisam pohvatao. Na poslu smo gledali na njemackom ZDF-u i to nije normalno koliko je njihov komentator navijao za Barcu. Čim sam čuo da se dere znao sam da... [više na forumu]
    Totalna_Pasiva
  • Hrvoje199007.06.2015. u 15:24
    Uoči utakmice san bija uvjeren, šta san i napisa na forumu na nekoj od tema da Juve nema šanse u finalu. Nakon 5 min utakmice san bija još uvjereniji u to, al do kraja večeri san se podsjetija zašto mi se sve ove godine toliko gadi Barcelona i većina njenih igrača, makar san čak uoči utakmice... [više na forumu]
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik07.06.2015. u 12:52
    Sudac je imao čudan kriterij, pustio je grublju igru i pravo je čudo da Vidal nije dobio crveni. Bilo je tu još kandidata za žuti/crveni, a između ostalog i Pogba. Bonucci također, pokosio je Suareza puno puta. Ipak, moram priznati da mi je drago nije nikoga isključio, a priče o penalu su napuhane... [više na forumu]
    Obrisan korisnik