Nogomet

Poletni Hajduk u otvorenom Jadranskom derbiju, vodeći Split muški izlazi na noge Dinamu

Sportnet • subota, 15.08.2015.
Poletni Hajduk u otvorenom Jadranskom derbiju, vodeći Split muški izlazi na noge Dinamu
Foto: FaH

Šesto kolo u MAXtv Prvoj ligi donosi dva vrlo zanimljiva susreta u kojima Hajduk gostuje u Rijeci, a Split u Maksimiru. Jadranski derbi uvijek budi pozornost, a u drugom susretu sastaju se vodeće momčadi s ljestvice...

Jadranski derbi između Rijeke i Hajduka odigrat će se ovog puta na novoizgrađenom stadionu Rujevica koji će biti privremeni dom Riječana dok se ne obnovi Kantrida. U novoj sredini Kekova momčad se dobro snašla protiv Lokomotive, a sada želi pokazati da je bolja i od velikog rivala iz Splita.

"Ovaj dvoboj uvijek donosi tenzije i jake emocije, a zbog svega što se događa, naša je velika želja ostvariti pobjedu koja bi nam puno značila. Očekuje nas poletan protivnik pun samopouzdanja nakon dobrih igara u Europi gdje mu želim svu sreću, ali u subotu će se nešto pitati nas", kazao je uoči derbija trener domaćih.

Nakon niza loših rezultata, Rijeka je u pretprošlom kolu došla do prve pobjede u prvenstvu, a i bod s Maksimira uvijek se može okarakterizirati kao uspjeh, te se može zaključiti kako je forma Kekovih igrača u uzlaznoj putanji. Mate Maleš će biti na raspolaganju svom treneru i poručuje: "U subotu nas čeka težak protivnik, međutim mi smo spremni, vjerujemo u sebe i moramo odigrati dobru utakmicu."

Nedostaju: Roman Bezjak (suspenzija)

Pobjedom protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj ulici Hajduk je došao "do daha" što se tiče bodova u domaćem prvenstvu, a sada je na Burićevim prvotimcima puno teži zadatak. Slijedi im možda i najteže gostovanje u ligi, u Rijeci, ali na novom stadionu gdje još nisu osjetili teren i atmosferu. Ipak, Splićani se nadaju dobroj predstavi.

"Prednost Rijeke je to što igra na domaćem terenu, ali sve ostalo je otvoreno. Ako želimo do pobjede, morat ćemo pokazati dobro i napadačko i obrambeno lice. Mi smo Rijeku dobro analizirali, znamo gdje su nedostaci i gdje je kvaliteta. To je momčad koja je dugo zajedno i pojačala se tamo gdje je trebalo. Dobro je poznajemo i znat ćemo se suprotstaviti", zaključuje Burić.

Uoči nastavka europskih izazova, Hajduk želi pobjedom dobiti još malo na samopouzdanju, no na Rujevici neće biti Ohandze koji je pružao vrlo dobre partije u zadnje vrijeme, a i dalje je ozlijeđen Milevskij. U slučaju gostujuće pobjede, Hajduk bi preskočio Rijeku na tablici i izjednačio se s Dinamom uz utakmicu više.

Nedostaju: Ohandza, Milevski, Tudor, Radčenko, Pejić (ozljede)

Još jedan derbi na blagdan Velike Gospe igra se na Maksimiru. Dinamo ugošćuje Split, no ovog puta crveni dolaze kao prvoplasirana momčad MAXtv Prve lige, a Zagrepčani su njihovi prvi pratitelji. U Dinamu, pak, doživljavaju ovu utakmicu kao pravu priliku da se situacija na tablici "ispravi", te da ponovno zasjednu na vrh što bi im pobjeda omogućila.

"To je utakmica prve i druge momčadi na ljestvici i to dovoljno govori. Split je odličan, na Maksimir dolazi kao lider prvenstva i sigurno nas čeka teška, zahtjevna i zanimljiva utakmica. Želimo dobiti Split, vratiti se na prvo mjesto i tako na najbolji mogući način napraviti uvod za utakmicu u Albaniji", optimističan je trener domaćih.

Mamić mora animirati svoje igrače koji u zadnje vrijeme ne prikazuju ono što se od njih očekuje na terenu, a "utakmica istine" za ulazak u Ligu prvaka je vrlo blizu. Standardni prvotimci su spremni za derbi, nedostaju tek ozlijeđeni Schildenfeld, Radonjić i Pavičić. "Morat ćemo biti na visokoj razini ako želimo do dobrog rezultata", ističe trener Modrih.

Nedostaju: Pavičić, Schildenfeld, Radonjić (ozljede)

Opterećenost Dinama, Hajduka i Rijeke europskim obavezama na najbolji su mogući način u prvih pet kola domaćeg prvenstva iskoristili nogometaši Splita. Zasjeli su na prvo mjesto ligaške tablice, ali sada imaju prvi teži zadatak. Na Maksimiru moraju obraniti svoju poziciju protiv drugoplasiranog Dinama. Znaju da će biti teško, no Splitovci se nadaju dobrom rezultatu.

"Idemo dati sve od sebe, izaći muški na teren i boriti se za pozitivan rezultat. Treba biti pametan, miran, prvenstvo je dugo i treba u svakoj utakmici pokušati iskoristiti svoje kvalitete. Imamo dobru obranu, brza krila i sigurno možemo biti neugodan protivnik svima u HNL-u", kazao je Jure Obšivač, ovoljetno pojačanje kluba s Parka mladeži.

Split je uoči sezone skupio respektabilnu ekipu i uz malo sreće može biti dostojan konkurent Dinamu, Hajduku i Rijeci za vodeće pozicije, a Obšivač tvrdi da svi skupa imaju veliku želju za uspjehom: "Ambicije kluba su postavljene visoko, želimo se plasirati u Europu i to se malo po malo ostvaruje. Dosta je mladih i kvalitetnih igrača pa je konkurencija velika, a to nas gura ka uspjehu", zaključio je.

Nedostaju: nitko

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!