Nogomet

Najveći hrvatski derbi: Dinamo oslabljen dolazi u Split, Hajduk se nada pobjedi

Sportnet • subota, 19.09.2015.
Najveći hrvatski derbi: Dinamo oslabljen dolazi u Split, Hajduk se nada pobjedi
Foto: Duje Bonačić

Subotnji program desetog kola MAXtv Prve lige obilježit će veliki derbi na Poljudu u kojem Hajduk dočekuje Dinamo. U Rijeci se sastaju Rijeka i Inter...

Veliki derbi hrvatskog nogometa igra se večeras na Poljudu, a u njemu Hajduk dočekuje momčad Dinama. Splićani su imali cijeli tjedan za pripremu ovog susreta, fizički su definitivno u boljem stanju, a u prvom susretu u Maksimiru pokazali su da uz borben pristup mogu parirati Dinamu. Sada će na svojoj strani imati i svoje navijače te s optimizmom čekaju ovaj susret.

"Pokazali smo u Zagrebu da smo u stanju odigrati dobro i koncentrirano, imamo plan koji želimo sprovesti, to smo do sada radili vrlo dobro. Pokazali su momci na treningu dobre stvari - motivaciju, žar, zajedništvo, a zdrav duh i odlična atmosfera vlada u svlačionici i van nje. To mi daje optimizam", kaže Damir Burić.

Burić važe s kojom momčadi će ući u derbi, neće sigurno na raspolaganju imati Miju Caktaša koji je skupio tri žuta kartona te Zorana Nižića zbog ozljede.

Nedostaju:: Caktaš (kartoni), Nižić (ozljeda)

Zadovoljstvo u Dinamu nakon pobjede protiv Arsenala može biti još potpunije ako se ostvari dobar rezultat u Splitu. Momčad je puna samopouzdanja, ali i istrošena napornim dvobojem, međutim kada je derbi u pitanju, izvlače se one rezerve snage i ne treba sumnjati da će Dinamo u Splitu biti u optimalnom stanju.

"Nisam se nikada žalio na ozljede pa neću niti sada, ali imamo dosta problema. Uglavnom, skupo smo platili pobjedu protiv Arsenala", rekao je trener Modrih pa nastavio: "Sigali je sigurno otpao kao i Pinto, Taravel i Fernandes gotovo sigurno, a Ćorić je upitan zbog udaraca koje je dobio od Ospine. Gotovo cijela obrana. Ipak, moram reći da Sigali inzistira na igranju i ne znam kako ću ga uvjeriti da ne igra jer ima golemu želju".

Ostaje za vidjeti za kakvu će se momčad u Dinamu odlučiti, no imaju širok kadar i mogu nadoknaditi izostanke. Problem je u obrani gdje nedostaje niz igrača i tu će najvjerojatnije uskočiti Benković i Goncalo.

Nedostaju: Sigali, Pinto, Taravel, Fernandes, Ćorić, Schildenfeld, Pavičić (ozljede)

U nastavku lova za vodećim Dinamom i nakon tri uzastopne ligaške pobjede - protiv Splita, Osijeka i Istre 1961 - Rijeka na svom terenu dočekuje Inter iz Zaprešića, momčad s kojom se već sastala u prvom kolu ovosezonskog prvenstva. Susret u Zaprešiću završio je podjelom bodova, pri čemu su nogometaši Matjaža Keka promašili priliku s bijele točke.

"Važno je bilo da uđemo u pozitivnu seriju i to smo napravili. Dolazi ekipa s kojom smo imali problema u prvom kolu. Naša razmišljanja su da uzmemo nove bodove. U prvom ogledu Inter je imao svoje prilike. Energija ulaska u Prvu ligu dala im je dodatno samopouzdanje. Rijeka mora poštovati svakog protivnika, ali ne smije se nikoga bojati", najavio je Slovenac na klupi Rijeke.

"Sve ovisi od nas kako ćemo krenuti u utakmicu", nadovezao se Rijekin napadač Roman Bezjak, a pod znakom pitanja su nastupi Leškovića i Zute. Za susret neće kandidirati Sharbini zbog "problema privatne naravi", odnosno rješavanja spora s Al-Ittihadom u Dubaiju.

Nedostaju: Bertoša, Moises (ozljede), Sharbini (privatno)

Nakon vrlo dobrog ulaska u povratničku prvoligašku sezonu, igrači pod vodstvom Samira Toplaka "usporili" su u posljednja dva kola te doživjeli dva uzastopna poraza, kod kuće od splitskog Hajduka te na gostovanju kod Osijeka. Na gostovanju kod Rijeke ne mogu doći s ulogom favorita, no sigurno mogu pružiti dobar otpor domaćinu.

Poticaj im može biti i pozitivnih 0:0 iz srpanjskog ogleda, premda je i Toplak priznao da je Zaprešićane tada "bila pomazila sreća". Čvrsta Interova obrana u zadnjih je 180 minuta primila čak pet pogodaka i protiv raspucane Rijeke, drugog najboljeg napada lige, morat će biti na višoj razini želi li se Div iz predgrađa vratiti kući s plijenom.

S druge strane, Interov je napad zajedno sa Zagrebovim trenutačno najslabiji u ligi, a umnogome ovisi o prvom napadaču Iliji Nestorovskom. Eventualnom pobjedom kod Rijeke Zaprešićani bi barem privremeno preskočili skupinu klubova s deset bodova ispred sebe, a i bod bi im bio vrlo vrijedan s obzirom da im se pretposljednji Osijek primaknuo na bod zaostatka.

Nedostaju: nitko

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!