Top tema

Pregled dana: Halilović najbolji u izboru navijača Sportinga; UEFA podržava Platinijevu borbu

Branimir Korać • petak, 16.10.2015.
Pregled dana: Halilović najbolji u izboru navijača Sportinga; UEFA podržava Platinijevu borbu
Foto: EPA

Cedevita je porazom krenula u novu sezonu Eurolige, Veljko Mršić nije zadovoljan nastupom. Osim početka euroligaške sezone, još neka sportska događanja obilježila su dan...

NOGOMET

Dinamo u petak od 18 sati na svom stadionu dočekuje momčad Zagreba uoči susreta Lige prvaka protiv Olympiakosa. "Čeka nas protivnik koji nam je u zadnje vrijeme radio dosta problema iako smo u zadnjoj međusobnoj utakmici bili jako dobri. Svjesni smo situacije u domaćem prvenstvu i da nam protivnici pušu za vratom te si ne smijemo dopustiti krivi korak. Imamo jako puno problema u momčadi s ozljedama, suspenzijama, a tereni su nam pod vodom tako da teško i treniramo", kaže Zoran Mamić. U konkurenciji neće biti Arijana Ademija koji očekuje 20. listopad i otvaranje B uzorka. "Za pet dana mora biti u Švicarskoj kada će se otvarati B uzorak. Kada će biti gotova analiza – stvarno ne znam. U situaciji gdje imamo dosta problema u zadnjoj liniji naravno da nam je njegov izostanak hendikep. On je nositelj naše agresije i kvalitete i sigurno nam puno nedostaje, no nema se smisla uzrujavati oko nečega što ne možemo promijeniti. Naravno da je i njemu teško, a posebno jer kaže da svjesno nije uzeo ništa. Tužan je i razočaran što se ovako nešto događa."

Santos je zatražio od Fife šestomjesečnu suspenziju za Neymara i odštetu od 55 milijuna eura. Bivši Neymarov klub tvrdi kako transfer nije potpun i da igrač nije imao dozvolu pregovora s Barcelonom. Ovo je još jedna u nizu afera vezanih uz Neymara, Barcelona je već bila pod istragom oko tog transfera nakon čega je pao Sandro Rosell, a Neymar se također nalazi i pod istragom brazilskih vlasti zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

UEFA je na sastanku pružila punu podršku Michelu Platiniju u nastojanjima da dokaže nevinost u slučaju isplate dva milijuna eura na njegov račun s Fifinog računa. "Podržavamo pravo Michela Platinija za pošten proces i priliku da očisti svoje ime. Posebno pozivamo sve strane da donesu odluku vrlo brzo kako bi sve bilo poznato do sredine studenog. Predsjednički izbori u Fifi ne smiju biti odgođeni", stoji u Uefinom priopćenju. Kao plan B u izborima za predsjednika Fife, spominje se kandidatura Michaela van Praaga od strane Uefe ukoliko Platini ne bude mogao sudjelovati.

Švicarsko ministarstvo pravosuđa odobrilo je izručenje SAD-u bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Nikaragve Julija Roche. Rocha je uhićen zajedno s dijelom Fifinih čelnika uoči predsjedničkih izbora ove godine, a pod optužbom za korupciju i primanje mita. Izručenje od Švicarske zatražili su SAD i Nikaragva, a tamošnje pravosuđe pristalo je na zahtjev SAD-a.

Jürgen Klopp već nakon prvog treninga s igračima Liverpoola ostao je na duže vrijeme bez napadača Dannyja Ingsa. Ings je zaradio rupturu križnog ligamenta i očekuje ga najmanje šest mjeseci pauze. ne samo da je praktički izgubljen za ovu sezonu na klupskoj razini, Ingsu je pod velikim upitnikom i nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Napadač Tottenhama Heung-Min Son propustit će subotnji derbi protiv Liverpoola. Son se brzo i dobro prilagodio na engleski nogomet, ali zbog ozljede neće biti od pomoći momčadi u ovom susretu jednako kao i Nabil Bentaleb, Ryan Mason i Alex Pritchard dok je Eric Dier suspendiran.

Jose Mourinho nije ostao bez komentara na kaznu koju mu je odredio FA zbog komentiranja suđenja nakon poraza protiv Southamptona. Tada je ustvrdio da se suci boje dosuditi kazneni udarac za Chelsea za što je kažnjen s 50 tisuća funti kazne i utakmicom suspenzije. "Sretan sam što mi nisu stavili i elektroničku narukvicu. 50 tisuća funti kazne je sramotno, a zapanjujuća je kazna zabrane pojavljivanja na stadionu", kaže Mourinho.

Napadač Southamptona Shane Long pauzirat će do četiri tjedna zbog ozljede nožnog zgloba, potvrdio je menadžer Saintsa Ronald Koeman. Long je zaradio ozljedu u susretu protiv Poljske, a osim što neće konkurirati za naredne utakmice Southamptona, vjerojatno je otpao i za kvalifikacijske dvoboje Irske u studenom.

Vratar Borussije Mönchengladbach Yann Sommer ipak će biti u mogućnosti nastupiti protiv Eintrachta u dolazećem kolu Bundeslige. Sommer je zaradio frakturu nosa u Ligi prvaka protiv Manchester Uniteda, propustio je dvoboj protiv Wolfsburga u prošlom kolu, ali sada će uz posebnu masku biti u konkurenciji za nastup.

KOŠARKA

Cedevita je odigrala prvu utakmicu u novoj sezoni Eurolige i to na gostovanju kod Olympiakosa. Susret je odlučen u drugom poluvremenu kada su Zagrepčani limitirani na samo 26 poena i Olympiakos je glatko slavio 76:61. "Bili smo u utakmici 25-26 minuta, ali iskreno, nismo igrali dobro. Imali smo velikih problema s njihovom agresivnošću i fizikalijama, nismo na to imali odgovora i Olympiakos je dominirao u napadačkom skoku. Znamo da još nismo na njihovoj razini i da moramo još puno raditi. Moramo biti bolji kako bi mogli igrati ravnopravno svih 40 minuta", kaže Veljko Mršić.

Trener Los Angeles Lakersa Byron Scott iznio je zanimljiv prijedlog. On smatra kako bi se u ligu trebala uvesti i linija za četiri poena. "Linija za tri poena je zanimljiva i ja bih dodao još jednu za četiri poena na nešto većoj udaljenosti. Trice nam neće biti problem, imamo šutere i igrače koji ih mogu pogađati, šutirat ćemo ih sigurno 18-25 po susretu", istaknuo je Scott, a pokazalo se to i u pripremnim utakmicama. Trener Cleveland Cavaliersa David Blatt natuknuo je kako možda neće koristiti LeBrona Jamesa u preostala dva predsezonska susreta. "Jako smo sretni u kakvom je stanju došao u kamp, fizički je potpuno spreman. Želimo da u što boljem stanju dočeka početak sezone, on igra puno minuta i želja nam je da to smanjimo u predsezoni. Vidjet ćemo što će biti početkom sljedećeg tjedna, sigurno ne očekujem da će odigrati obje preostale utakmice, nisam siguran da će uopće igrati", kaže Blatt.

Švedska liga:
Sundsvall - Jamtland 81:91 (Dino Cinac 18p, 8sk)

TENIS

Marin Čilić započet će sljedeću godinu na turniru u Brisbaneu. Čilić je potvrdio kako će turnir koji se održava od 3. do 10. siječnja biti njegov prvi u sljedećoj sezoni. Osim što je Čilić potvrdio nastup, u Brisbane dolaze i Roger Federer, Maria Šarapova, Kei Nishikori i Grigor Dimitrov.

ATP Šangaj, osmina finala:
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 16) - Albert Ramos (Španjolska) 6:7(5), 7:5, 6:4
Andy Murray (Velika Britanija, 3) - John Isner (SAD, 13) 6:7(4), 6:4, 6:4
Novak Đoković (Srbija, 1) - Feliciano Lopez (Španjolska, 15) 6:2, 6:3
Kevin Anderson (Južna Afrika, 12) - Kei Nishikori (Japan, 6) 7:6(10), 7:6(3)
Rafael Nadal (Španjolska, 8) - Miloš Raonić (Kanada, 9) 6:3, 7:6(3)
Tomaš Berdych (Češka, 5) - Gilles Simon (Francuska, 10) 6:3, 6:3
Bernard Tomić (Australija) - Richard Gasquet (Francuska, 11) 6:3, 6:7(1), 6:4

WTA Hong Kong, osmina finala:
Alize Cornet (Francuska, 8) - Jaroslava Švedova (Kazahstan) 6:7(4), 6:3, 6:4
Caroline Garcia (Francuska, 7) - Anastasija Komardina (Rusija) 6:0, 6:2
Venus Williams (SAD, 3) - Yafan Wang (Kina) 6:0, 6:2
Angelique Kerber (Njemačka, 2) - Kurumi Nara (Japan) 6:2, 6:2

WTA Linz, osmina finala:
Anastasija Pavljučenkova (Rusija, 7) - Stefanie Voegele (Švicarska) 6:4, 6:0
Johanna Larsson (Švedska) - Alison van Uytvanck (Belgija) 6:4, 7:6(2)
Aleksandra Krunić (Srbija) - Mona Barthel (Njemačka) 7:6(6), 6:3

WTA Tianjin, osmina finala:
Ying-Ying Duan (Kina) - Ljudmila Kičenok (Ukrajina) 6:7(5), 6:2, 6:4
Elizaveta Kuličkova( Rusija) - Evgenija Rodina (Rusija) 6:2, 7:5
Danka Kovinić (Crna Gora) - Teliana Pereira (Brazil, 6) 6:2, 5:7, 6:1
Agnieszka Radwanska (Poljska, 3) - Qiang Wang (Kina) 6:1, 6:1
Kirsten Flipkens (Belgija) - Caroline Wozniacki (Danska, 2) 6:4, 6:4
Denisa Allertova (Češka) - Barbora Strycova (Češka, 8) 7:6(0), 5:7, 6:4

WTA Tianjin, parovi četvrtfinale:
Jurak/Melichar - Kang/Zhang 6:1, 6:3

Challenger Taškent, osmina finala:
Yuki Bhambri (Indija, 4) - Nikola Mektić (Hrvatska) 6:3, 1:6, 6:1

RUKOMET

Rukometaši Barcelone pobjedom u srijedu protiv Cuence 34:21 postavili su novi rekord španjolskog rukometa po broju uzastopnih pobjeda. Barcelona je tako upisala 68. uzastopnu pobjedu i preskočila Ciudad Real koji je gotovo deset godina držao taj rekord. Posljednji poraz Barcelona je upisala još 18. svibnja 2013. godine protiv La Rioje 33:31.

Rukometaši Zagreba u subotu 17. listopada dočekuju Wislu i traže pobjedu nakon dva uzastopna poraza u Ligi prvaka. Veselin Vujović uvjeren je da do nje i može doći. "Utakmicu s Wislom dočekujemo s manjim problemima, ali to nam apsolutno ništa ne predstavlja. Ova utakmice je iznad svih mogućih povreda, prehlada i problema i ona je važnija od svega toga. Ekipa Wisle je u prva četiri kola prošla sličan put kao i mi. Prvo su uzeli veliki bod protiv Veszprema, sjajno su odigrali iako su poraženi u Parizu, a baš poput nas uzeli su i dva velika boda protiv Celja na gostovanju. Na koncu su kući protiv Kiela dobili jedan vruć šamar, a mi smo imali otprilike jedan sličan put pa smo i mi zaradili jedan vruć šamar od ekipe Pariza. To nas je malo spustilo na zemlju, sada malo objektivnije gledamo na stvari ali smo unatoč tomu ili možda baš zbog toga itekako svjesni kolika je važnost ove utakmice i koliko bi nam puno značila pobjeda protiv poljske momčadi. Očekujem da odigramo jednu dobru utakmicu, da odigramo pametno i požrtvovno i da damo sve od sebe ne bi li osvojili dva boda koja bi se kasnije dala lijepo nadovezati sa eventualnim dobrim igrama protiv Bešiktaša i Flensburga. Wisla je odlična ekipa s nekoliko Poljaka i čak 12 ili 13 stranaca, a sve je to sjajno ukomponirao moj veliki prijatelj i vrhunski trener Manolo Cadenas."

Liga prvaka:
Kadetten - Skjern 24:30 (Gasbor Czaszar 11, Nik Tominec 4 / Bjarte Myrhol 6)

LNH:
Chambery - Chartres 34:24 (Jerko Matulić 7, Damir Bičanić 5 / Robin Molinie 8)
Nantes - Toulouse 26:26 (Nicolas Claire 8 / Vasko Ševaljević 8)

OSTALI SPORTOVI

Nakon godine dana provedene u zatvoru, Oscar Pistorius ostatak kazne za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp odslužit će u kućnom pritvoru. Sud je potvrdio kako će Pistorius biti prebačen u kućni pritvor 20. listopada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.10.2015. u 10:27
    teme tjedna?
    Obrisan korisnik
  • renimus16.10.2015. u 08:10
    Pa dobro Sportnet do kada ce stati ova Perasoviceva izjava u rubrici izjava dana!? Tamo je vec vise od misec dana. Isto tako update sa tablicama i jos puno minusa. Ovaj portal definitivno, nazalost, propada. Vracam se na njega samo iz navike jer mi je godinama bio broj 1, mislim da je vrime za... [više na forumu]
    renimus