Nogomet

Zagrebova posljednja šansa za ostanak u igri, Istra želi dodatno pobjeći umornom Slavenu

Sportnet • nedjelja, 06.12.2015.
Zagrebova posljednja šansa za ostanak u igri, Istra želi dodatno pobjeći umornom Slavenu
Foto: FaH

19. kolo 1.HMNL zaključit će se dvama dvobojima u kojima se sastaju momčadi iz donjeg doma tablice. U Krnajčevićevoj 10. Zagreb dočekuje 9. Osijek, a u Puli, 7. Istra 8. Slaven Belupo.

U prvoj utakmici nedjeljnog programa 1.HNL susrest će se posljednja i pretposljednja momčad lige. Deveti Osijek bježi zadnjem Zagrebu velikih sedam bodova i Pjesnicima je ova utakmica vjerojatno posljednja šansa da se ponovno uključe u borbu za opstanak. Prije tri kola Zagreb je u Kranjčevićevoj upisao prvu prvenstvenu pobjedu, nakon koje su uslijedila dva poraza od Lokomotive i Hajduka.

Između te dvije utakmice Zagreb je izgubio i Kup utakmicu protiv Hajduka i Medićevoj momčadi preostaje jedino fokus na prvenstvo i pokušaj hvatanja desete pozicije koja bi im omogućila dodatne kvalifikacije za ostanak u Prvoj ligi.

No s obzirom na ovosezonske predstave, mnogi su Zagreb već uvrstili među nove drugoligaše, a u prilog pred ovu „ključnu“ utakmicu im sigurno ne ide ni omjer s Osijekom. Naime, Zagrebaši ne znaju za pobjedu nad gostima iz Gradskog vrta od 26. listopada 2012., a u posljednjih sedam utakmica upisali su šest poraza i samo jedan remi, uz gol razliku 1:10.

Nedostaju: Nitko

Osječani se polagano dižu u formi. Nakon šest prvenstvenih utakmica bez pobjede, posljednja tri kola su neporaženi s time da su nadvisili Hajduk i odigrali „nulu“ s Rijekom u Gradskom vrtu. Zbog serije solidnih rezultata, ali i loše forme konkurenata, Osijek se približio Istri i Slaven Belupu na četiri, odnosno dva boda zaostatka.

“U srijedu smo odigrali teških 120 minuta u Kupu (poraz Osijeka od Slaven Belupa nakon penala, op.a) gdje su nam se neki igrači ozlijedili, a neki su dobili javne opomene. Nadam se da će ih njihove zamjene dostojno zamijeniti i da će angažman biti kao i u prijašnjim ogledima, a onda će vjerujem doći i kvalitetni rezultat“, rekao je pred dvoboj Zoran Zekić.

Osijeku u prilog svakako ide i odličan skor protiv Zagreba, no strateg Osijeka to ne vidi kao prednost. “Ne volim se opterećivati s nikakvim tradicijama. Uopće nije važno što je do sada bilo. Ovo je potpuno novih 90 minuta“, zaključio je Zekić.

Nedostaju: Perošević, Špičić (kartoni)

Drugi derbi donjeg doma tablice odigrat će se na Aldo Drosini između sedme Istre i osmog Slaven Belupa. Obje momčadi nalaze se u lošoj formi iako je Slaven u srijedu izborio plasman u polufinale Kupa izbacivši Osijek nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Istra ima dva boda više i na domaćem terenu želi pobjeći prvim pratiteljima.

“Ovo je za nas jako bitna utakmica koju moramo dobiti. Važnosti utakmice svjesni su i igrači. Slaven je igrao Kup u srijedu i to bi za nas mogao biti plus. Od početka idemo na pobjedu, a za to ćemo ih trebati visoko pritisnuti. Bitno je da riješimo problem realizacije“, rekao je pred dvoboj trener Puljana Robert Rubčić.

Istra je pod vodstvom Rubčića u pet utakmica osvojila svega dva boda i ovaj dvoboj je za stratega Puljana bitan kako bi prekinuo crnu seriju od kada je preuzeo klupu pulskog prvoligaša.

Nedostaju: Mišić (ozljeda)

Slaven Belupo u srijedu je izborio plasman u polufinale Kupa, no u prvenstvu im u posljednje vrijeme ide jako loše te im nakon tri uzastopna poraza Osijek opasno puše za vratom. Lagano im sigurno neće biti ni na Aldo Drosini protiv izravnog konkurenta za opstanak.

“Pobjedom nad Osijekom u Kupu napravili smo veliki posao i to nam daje za pravo da s više samopouzdanje dočekamo utakmicu na Drosini na kojoj se nadamo dobrom rezultatu. Istra je dobra momčad koja na svojem travnjaku igra napadački i tako ćemo se postaviti. Ako ćemo igrati kao s Osijekom u Kupu, tada možemo do pozitivnog rezultata“, rekao je pred dvoboj Željko Kopić.

Slaven Belupo je u 21. stoljeću tek jednom slavio na gostovanju kod Istre i to 27. studenog 2009., no često su znali izvući barem bod koji bi im u ovoj situaciji također odgovarao jer bi spriječili Puljane da im pobjegnu na pet bodova prednosti.

Nedostaju: Križman, Mihaljević (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3667:19+4885
2Rijeka 3656:20+3677
3Hajduk 3646:28+1861
4Lokomotiva 3656:53+352
5Inter-Zaprešić 3639:48-947
6Split 3628:29-146
7Slaven Belupo 3641:42-142
8Osijek 3627:49-2234
9Istra 1961 3623:58-3524
10Zagreb 3627:64-3717

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!