EP 2016., skupina F, 1. kolo, 14.06.2016, 21:00 h, Stade Geoffroy Guichard - Saint-Etienne
Suci: Cüneyt Çakır, Bahattin Duran, Tarik Ongun (Turska)
Portugal
Portugal
Nani 31'
1:1(1:0) Island
Birkir Bjarnason 51'
Island

VIDEO: Island i Portugal odigrali bez pobjednika, Bjarnason donio povijesni bod

Petar Jenjić • utorak, 14.06.2016.
VIDEO: Island i Portugal odigrali bez pobjednika, Bjarnason donio povijesni bod
Foto: EPA

Prvo kolo na ovogodišnjem Europskom prvenstvu zaključeno je dvobojem Portugala i Islanda u Saint-Etienneu gdje su ove dvije momčadi odigrale bez pobjednika. Portugal je u vodstvo doveo Nani, a prvi povijesni bod Islandu donio je Bjarnason.

Portugal
Island
Portugal
Island
1
Rui Patricio
11
Vieirinha
6
Ricardo Carvalho
3
Pepe
5
Raphael Guerreiro
 
Joao Mario
(do 76')
15
Andre Gomes
(do 85')
8
Joao Moutinho
(do 71')
17
Nani
7
Cristiano Ronaldo
Pričuvni igrači
16
Renato Sanches
71'
 
Ricardo Quaresma
76'
9
Eder
85'
Trener
Fernando Santos
 
Hannes Halldorsson
 
Birkir Mar Saevarsson
 
Ragnar Sigurdsson
 
Kari Arnason
 
Ari Freyr Skulason
 
Johann Berg Gudmundsson
(do 90')
 
Aron Gunnarsson
 
Gylfi Sigurdsson
 
Birkir Bjarnason
9
Kolbeinn Sigthorsson
(do 81')
 
Jon Dadi Bödvarsson
Pričuvni igrači
 
Alfred Finnbogason
81'
18
Theodor Elmar Bjarnason
90'
Trener
Lars Lagerbäck

Islanđani će po lijepom pamtiti prvi nastup na velikim natjecanjima. Lars Lagerback nije se došao braniti protiv objektivno najbolje momčadi u skupini F. Nimalo impresionirani debijem na velikom natjecanju, postavili su se jako dobro i čvrsto prema Portugalcima i na kraju zasluženo došli do boda.

Vrlo brz i dinamičan početak s obiju strana. Iako su bili u podređenom statusu uoči utakmice, Islanđani su vrlo dobro ušli u susret te su već u 3. minuti imali priliku za pogodak, međutim Rui Patricio odlično brani oba udarac Gylfiju Sigurdssonu. Portugalci ubrzo dolaze na stalnu radnu temperaturu te počinju stvarati prilike.

Prvu opasnu situaciju prema vratima Portugal je stvorio u 18. minuti kada je Vierinha pucao s dvadesetak metara, međutim Hannes Halldorsson se našao na pravom mjesto i gotovo bez većih problema obranio. Dvije minute kasnije sjajno je ubacio Cristiano Ronaldo, glavom je pucao Nani, no islandski je vratar sjajnom intervencijom nogom spriječio pogodak. Minutu kasnije najbolji portugalski igrač pucao je glavom malo preko gola.

Islanđanima se otvorenija igra nije isplatila, Portugal je poveo u 31. minuti. Andre Gomes je uputio lijepu prizemnu loptu u peterac gdje Nani nije imao prevelikih problema zakucati loptu u mrežu. Portugalci su se zadovoljili jednim pogotkom pa se nisu previše trošili u ostatku prvog poluvremena.

Nastavak susreta nije mogao početi bolje za Islanđane. Birkir Bjarnason iskoristio je nonšalantnost portugalske obrane i poentirao za izjednačenje u 51. minuti. Osam minuta kasnije Portugalci prijete preko Gomesa sa dvadesetak metara, ali Halldorsson brani njegov udarac.

Sve do 78. minute značajnijh prilika nije bilo i borba se vodila uglavnom na sredini terena. Tada Ricardo Quaresma lijepo puca s ruba kaznenog prostora, no islandski vratar opet je na pravom mjestu. Odličnu situaciju imao je Ronaldo u 85. minuti kada neometan puca glavom, no ravno u islandskog golmana. Već u sljedećem napadu Islanđani prijete preko Alfreda Finnbogasona čiji udarac lijepo brani Rui Patricio.

Do kraja susreta značajnijih prilika nije bilo. Portugal će sljedeću utakmicu igrati protiv Austrije, dok Island igra protiv Mađarske.

EP 2016., skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Austrija0:2Mađarska
Portugal1:1Island
1Mađarska 36:4+25
2Island 34:3+15
3Portugal 34:403
4Austrija 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2016. u 08:08
    pljuvali su po prvoj tekmi francuza na kojoj je zabijeno najviše golova u prvom kolu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2016. u 07:14
    Jbte ak sad ne napravimo rezultat necemo nikada, ovo treba iskoristiti nema vise izrazitog favorita kao nekada sa svakim mozes igrati danas naravno uz dozu srece..
    Obrisan korisnik
  • Weasley15.06.2016. u 00:03
    pa naravno, svi su govorili o kantama za napucavanje, ali debitantima je proširenje eura veliki motiv i dat će sve od sebe, evo island se već sad može kući vratiti s ponosom
    Weasley
  • narada10814.06.2016. u 23:45
    sve izgleda da će na ovom EP stvarno „male" reprezentaciije napraviti rusvaj među favoritima
    narada108