EP 2016., skupina C, 2. kolo, 16.06.2016, 18:00 h, Stade de Lyon - Lyon
Suci: Pavel Královec, Roman Slyško, Tomáš Mokrusch (Češka)
Ukrajina
Ukrajina
0:2(0:0) Sjeverna Irska
Gareth McAuley 49'
Niall McGinn 90'+6'
Sjeverna Irska

VIDEO: Sjeverna Irska upisala prvu pobjedu u povijesti nastupa na Europskom prvenstvu

Nikola Raič • četvrtak, 16.06.2016.
VIDEO: Sjeverna Irska upisala prvu pobjedu u povijesti nastupa na Europskom prvenstvu
Foto: EPA

U prvoj utakmici drugog kola skupine C, Sjeverna Irska pobijedila je Ukrajinu 2:0...

Ukrajina
Sjeverna Irska
Ukrajina
Sjeverna Irska
12
Andrij Pjatov
17
Artem Fedeckij
3
Jevhen Hačeridi
20
Jaroslav Rakickiy
13
Vjačeslav Ševčuk
5
Serhij Sidorčuk
(do 76')
6
Taras Stepanenko
7
Andrij Jarmolenko
9
Viktor Kovalenko
(do 83')
10
Jevhen Konopljanka
11
Jevhen Seleznjov
(do 72')
Pričuvni igrači
8
Roman Zozulja
72'
19
Denis Harmaš
76'
17
Oleksandr Zinčenko
83'
Trener
Mykhaylo Fomenko
1
Michael McGovern
18
Aaron Hughes
20
Craig Cathcart
4
Gareth McAuley
5
Jonny Evans
19
Jamie Ward
(do 66')
13
Corry Evans
(do 90'+3')
8
Steven Davis
16
Oliver Norwood
14
Stuart Dallas
11
Conor Washington
(do 84')
Pričuvni igrači
7
Niall McGinn
66'
21
Josh Magennis
84'
17
Paddy McNair
90'+3'
Trener
Michael O'Neill

Utakmica u Lyonu objema momčadima je bila must win utakmica. Izbornik Sjeverne Irske, Michael O'Neill bacio je opasnu kocku napravivši čak pet izmjena u startnoj postavi u odnosu na prvi susret i kocka mu se isplatila. Njegova momčad odigrala je taman koliko je bilo potrebno za minimalnu pobjedu protiv jalove, bezidejne i spore Ukrajine.

Ukrajinci su odigrali dobru utakmicu protiv jednog od favorita natjecanja, Njemačke i upisali poraz 2:0. Na tu utakmicu se u najavi susreta osvrnuo Andrij Shevchenko, pomoćni trener Ukrajinaca: „Nemamo što zamjeriti našim igračima za prvi dio susreta protiv Njemačke. Ali drugi dio susreta nismo bili jednako dobri. Sada to moramo zaboraviti i u potpunosti se fokusirati na susret koji nam dolazi. Susret sa Sjevernom Irskom je za nas od najveće važnosti. Moramo doći do tri boda kako bismo si povećali šanse za prolazak skupine.“

S druge strane, irski obrambeni igrač Jonny Evans u najavi susreta istaknuo je razočarenje prvom utakmicom: „Loše smo igrali protiv Poljske i moramo biti bolji danas. Poljaci su bili puno brži i jači od nas na lopti, a mi smo često brzali.“ Kada je riječ o promjeni sustava igre Evans je istaknuo kako to njihov izbornik čini često i da igrači nemaju problema s tim. Dok je kapetan Sjeverne Irske, Steve Davis, istaknuo kako njegovi suigrači moraju pretvoriti loše stvari iz utakmice s Poljskom u pozitivne.

Iznimno mirno otvaranje vidjeli smo u prvih 20-ak minuta u kišom okupanom Lyonu. Najimpresivniji dio susreta bili su navijači Sjeverne Irske koji nisu prestali pjevati do kraja susreta. Nešto uzbuđenja vidjeli smo u samoj završnici prvog dijela. Irci koji su bili konkretniji prijetili su iz prekida preko centaršuta Warda i udarca glavom Cathcarta, ali to je bilo jedino što smo vidjeli od opasnosti.

Čak su i Ukrajinci zaprijetili tik do odmora, ali je udarac Konopljanke završio u bloku.

Nastavak susreta odlično otvaraju Irci. Nakon pet minuta igre, McAuley glavom, u mrežu, posprema ubacivanje Norwooda. Nakon pogotka Iraca, Ukrajinci su pokušali doći do izjednačenja, ali nikako nisu uspjeli uspostaviti kontinuirani pritisak.

Najopasnije prema vratima Iraca prijetio je Kovalenko u 70. minuti, no njegov udarac je otišao pokraj vratnice. Do kraja susreta Ukrajinci nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Ircima, koji su vrlo lako kontrolirali utakmicu, a čak su i povećali svoje vodstvo u samoj završnici pogotkom McGinna.

Ovom, povijesnom, pobjedom Sjeverna Irska si je otvorila vrata drugog kruga i ima se čemu nadati u posljednjem kolu kada se susreću s Njemačkom. Podsjetimo, debitantima na Europskom prvenstvu ovo je prva pobjeda u povijesti.

EP 2016., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Ukrajina0:2Sjeverna Irska
Njemačka0:0Poljska
1Njemačka 33:0+37
2Poljska 32:0+27
3Sjeverna Irska 32:203
4Ukrajina 30:5-50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!