Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza, Finale, 10.07.2016, 21:00 h, Stade de France - Saint-Denis
Suci: Mark Clattenburg, Simon Beck, Jake Collin (Engleska)
Portugal
Portugal
Eder 109'
1:0(0:0, 0:0) Francuska
Francuska

VIDEO: Portugal bez Cristiana Ronalda u produžecima šokirao domaćine i popeo se na krov Europe

Niko Rukavina • nedjelja, 10.07.2016.
VIDEO: Portugal bez Cristiana Ronalda u produžecima šokirao domaćine i popeo se na krov Europe
Foto: EPA

Nogometaši Portugala pobijedili su Francusku na Stade de Franceu i došli do svojeg prvog naslova prvaka Europe. Portugal je gotovo 100 minuta igrao bez svojeg najboljeg igrača Cristiana Ronalda, a pobjedu im je donio džoker s klupe Eder u 109. minuti utakmice.

Portugal
Francuska
Portugal
Francuska
1
Rui Patricio
 
Cedric Soares
3
Pepe
6
Jose Fonte
5
Raphael Guerreiro
14
William Carvalho
16
Renato Sanches
(do 78')
 
Adrien Silva
(do 67')
 
Joao Mario
17
Nani
7
Cristiano Ronaldo
(do 25')
Pričuvni igrači
 
Ricardo Quaresma
25'
8
Joao Moutinho
67'
9
Eder
78'
Trener
Fernando Santos
1
Hugo Lloris
19
Bacary Sagna
21
Laurent Koscielny
 
Samuel Umtiti
3
Patrice Evra
6
Paul Pogba
 
Blaise Matuidi
17
Moussa Sissoko
(do 110')
7
Antoine Griezmann
8
Dimitri Payet
(do 58')
9
Olivier Giroud
(do 78')
Pričuvni igrači
20
Kingsley Coman
58'
10
André-Pierre Gignac
78'
11
Anthony Martial
110'
Trener
Didier Deschamps

Portugal je novi prvak Europe. Iako je u regularnom dijelu utakmice momčad Fernanda Santosa bila podređena domaćinu turnira Francuskoj, u produžecima su djelovali puno odmornije i u ključnom dvoboju osvetili se Francuzima za tri prethodna izbacivanja u produžecima na velikim natjecanjima.

Portugal je došao do naslova prvaka Europe iako je na cijelom turniru upisao tek jednu pobjedu u 90 minuta, protiv Walesa u polufinalu. No, nisu niti jednom izgubili te su ostvarili najveći uspjeh u svojoj povijesti.

Portugal je kao i u prethodnim dvobojima igrao vrlo pragmatično, bez rizika, strpljivo čekajući pogrešku suparnika. Portugal je cijeli turnir igrao isključivo na rezultat, a najzaslužniji za osvajanje trofeja Henrija Delaunaya, uz nesavladivog golmana Ruija Patricija svakako je taktični znalac Santos.

Obje momčadi na Stade de Franceu istrčale su u očekivanim sastavima, a dvoboj je od samog početka bio dosta dinamičan i žustar. U uvodnim minutama utakmice obje reprezentacije imale su po jednu poluprigodu. Za Portugal je pokušao Nani, a za Francusku Antoine Griezmann.

U 9. minuti dogodio se ključni trenutak prvog dijela. Dimitri Payet grubo je nasrnuo na Cristiana Ronalda koji je zbog boli u koljenu ostao ležati na travnjaku. Portugalski liječnici pokušali su ga dva puta osposobiti za nastavak utakmice, međutim bol je bila prejaka i slavni Portugalac je u 24. definitivno napustio igralište u suzama.

U međuvremenu, dok je Ronaldo još pokušavao nastaviti s utakmicom, Francuska je imala dvije velike prigode. U 10. minuti Payet je nakon pogreške Pepea centrirao, Griezmann pucao glavom no Rui Patricio je sjajnom intervencijom odbio loptu u korner.

Najbolji Francuz u prvom dijelu svakako je bio Moussa Sissoko koji je nekoliko puta probio portugalske redove i opasno zaprijetio Rui Patriciju koji je svaki puta dobro reagirao.

Francuska je u prvom dijelu bila bolja, imali su više udaraca i prigoda te veći postotak posjeda lopte, no Portugal je vrlo dobro stajao unatoč ozljedi glavnog igrača u 9. minuti.

Domaćini su bolje otvorili nastavak utakmice u kojem su pritisnuli Portugalce, no nisu uspjeli stvoriti konkretnu prigodu sve do 65. kada je Kingsley Koman pronašao Griezmanna samog na 5 metara, no prvi topnik turnira pucao je malo iznad gola.

Francuzi su ponovno izigrali Portugal deset minuta kasnije, za šut se izborio Oliver Giroud, ali Rui Patricio još jednom sjajno brani i čuva svoju momčad. Prvi udarac u nastavku utakmice i prvi u okvir vrata na cijeloj utakmici Portugal je imao u 80. Neugodnim udarcem pokušao je Nani prevariti Huga Llorisa, a iz ponovljenog pokušaja Ricardo Quaresma tukao je škaricama.

U 84. minuti odlični Sissoko opalio je „bombu“ s više od 30 metara, ali je portugalski golman još jednom potvrdio da se radilo o najboljem igraču utakmice. Najveću prigodu na utakmici Francuska je stvorila u 92. Andre-Pierre Gignac se lažnjakom oslobodio Pepea, savladao Rui Patricija, ali je lopta odsjela na vratnici.

Do isteka 90. minute nije bilo pogotka te je i u četvrtom međusobnom susretu ove dvije ekipe na velikim natjecanjima utakmica otišla u produžetke.

Veliku prigodu Portugal je imao u 104. minuti. Eder je bio najviši na Quaresmin centaršut, tukao je glavom, ali je Lloris obranio udarac. Iako su odigrali čak sat vremena više minuta na turniru od Francuske Portugal je u produžecima bio puno bolja i rastrčanija momčad.

U 107. minuti Raphael Guerreiro je iz slobodnog udarca pogodio gredu, a minutu kasnije često osporavani Eder odapeo je s 25 metara i zabio za veliko slavlje portugalske ekipe. Do kraja utakmice Francuzi su se otvorili, ali nisu uspjeli zabiti i Portugalci su došli do prvog trofeja na velikim natjecanjima u povijesti.

Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza

finale

Portugal1:0 *Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.07.2016. u 16:39
    Jedan od najtuznijih dana za sve simpatizere onog PRAVOG nogometa !!!
    Obrisan korisnik
  • Veni vidi vici11.07.2016. u 15:09
    a kad je našima vrijeme da se vrati? 2008. nesreća s Turskom, 2012. sudac nas u odlučujućoj utakmici protiv Španjolske pokrade za 2 penala na Mandžukiću i Ćorluki, 2016.nesreća s Portugalom koji nam jednom pukne po golu i prođe dalje. Portugalci su na ovom turniru imali toliko sreće, em u grupi... [više na forumu]
    Veni vidi vici
  • Obrisan korisnik11.07.2016. u 12:38
    nogomet bi mogao gubiti na popularnosti s godinama koje dolaze ako bi svi odlučili u ime rezultata ne igrati nogomet koji je gledljiv. za mislimo da je i francuska igrala defanzivno i da se u 120 minuta dva puta opali po golu, pa tko bi to gledao? nedostaju mi stari dani igre koja me i privukla k... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2016. u 10:14
    čestitam portugalcima jako mi drago bog njih tim više što su dobili frasncuze na domaćem terenu
    Obrisan korisnik
  • Novi lik11.07.2016. u 08:07
    mozemo se tijesit da smo izgubili od prvaka.Zasluzeno
    Novi lik