Nogomet

VIDEO: Nizozemci i Francuzi uvjerljivo do prvih pobjeda

Mihaela Bradovski • petak, 07.10.2016.
VIDEO: Nizozemci i Francuzi uvjerljivo do prvih pobjeda
Foto: EPA

U skupini A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo iznenađenja nije bilo, favorizirani Francuska, Nizozemska i Švedska došli su do očekivanih pobjeda...

Skupina A

Nizozemska - Bjelorusija 4:1 (Promes 15., 31., Klaasen 56., Janssen 64. / Rios 47.)
Francuska - Bugarska 4:1 (Gameiro 23., 59., Payet 26., Griezmann 38. / Aleksandrov 6.)
Luksemburg - Švedska 0:1 (Lustig 58.)

1. Nizozemska 4
2. Francuska 4
3. Švedska 4
4. Bugarska 3
5. Bjelorusija 1
6. Luksemburg 0

Nizozemska nema pravo na kiks i novi izostanak s velikog natjecanja bio bi ravan katastrofi za Oranje. U novi kvalifikacijski ciklus krenula je remijem u Švedskoj, a u drugom kolu ugostila je Bjelorusiju i lako slavila s 4:1.

Bio je to jednosmjeran dvoboj u kojem je domaćin stvorio veliki broj prilika i susret završio s četiri pogotka. Velike zasluge za ovu pobjedu idu napadaču moskovskog Spartaka Quincyju Promesu koji je s dva pogotka u prvih pola sata značajno olakšao posao domaćinu.

Već u 15. minuti Promes je zabio iz teške situacije kada je bio pokriven, ali uspio je doći do udarca i pogoditi kut bjeloruskog gola. 15 minuta kasnije još jednom je svladao gostujućeg vratara, ovaj put udarcem izvan kaznenog prostora, lopta je prošla kroz gužvu i završila u mreži.

Odmah na početku drugog dijela Bjelorusija je smanjila, Kornilenko je odlično ubacio u peterac gdje je do lopte došao Rios i iz blizine pogodio za 2:1.

Međutim, domaćin je za manje od 20 minuta riješio pitanje pobjednika. prvo je Janssen pucao, pogodio vratnicu, a lopta se odbila do Klaasena koji podiže na 3:1 da bi Janssen u 64. minuti ipak bio bolje sreće i krasnim pogotkom u suprotni gornji kut povećao je prednost na konačnih 4:1.

Francuska se rano našla u neočekivanom zaostatku na Stade Franceu protiv Bugarske, ali već do poluvremena stvorila je lijepu prednost. I ona je poput Nizozemske u kvalifikacije ušla remijem i to bez pogodaka u Bjelorusiji.

Bugari su već u šestoj minuti poveli iz kaznenog udarca koji je nepotrebno skrivio Sagna, a precizan s 11 metara bio je Aleksandrov.

No nije se dugo čekalo na francuski odgovor. U 23. minuti Sagna se iskupio sjajnim centaršutom za Gameira koji u punom naletu pogađa loptu glavom i šalje ju u suprotni kut. Već tri minute kasnije Dimitri Payet iskosa s ruba kaznenog udarca šalje loptu prema golu za koju se činilo da nije opasna, ali Stojanov je loše reagirao i ona je završila u mreži.

Bugari su Francusku počastili novim pogotkom u 38. minuti, Griezmann je dobio neočekivani poklon na 20 metara i lijepo zabio za 3:1 i miran odlazak na odmor. U nastavku susreta bio je dovoljan samo jedan pogodak, dobra suradnja iz Atletica prenesena je i u reprezentaciju gdje Griezmann proigrava Gameira koji postavlja konačnih 4:1.

Švedska nastavlja život poslije Zlatana Ibrahimovića i on nije najjednostavniji. Na gostovanju u Luksemburgu Šveđani su stvorili veliki broj prilika, ali realizacija je bila loša, napadači su podbacili i završilo je tek 1:0.

Strijelac jedinog pogotka bio je - desni bek Mikael Lustig. On je u 58. minuti poslao loptu u mrežu i osigurao Šveđanima prvu pobjedu u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Luksemburg je kraj susreta dočekao s igračem manje zbog isključenja Malgeta u 82. minuti.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!