Tenis

Borna Ćorić za Sportnet: "Karloviću je ovaj dvoboj velika inspiracija"

Jurica Godina • srijeda, 23.11.2016.
Borna Ćorić za Sportnet: "Karloviću je ovaj dvoboj velika inspiracija"
Foto: FaH

Uoči finala Davisovog kupa u Hrvatskoj, Sportnet donosi feljton o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti velebnog natjecanja, starijeg od svih kontinentalnih nogometnih prvenstava, zahtjevnijeg i posebnijeg od svih drugih velikih sportskih zbivanja.

Svaki dan do finala, novi nastavak. U četvrtom nastavku Borna Ćorić, ovosezonski dvostruki pobjednik petih, odlučujućih Davis Cup mečeva, odgovara na naša pitanja o finalu protiv Argentine u zagrebačkoj Areni, atmosferi, protivnicima, o neuobičajenom predahu od tenisa, novom treneru, promjenama u Davis Cupu i Nicku Kyrgiosu.

Nakon izvanrednih mečeva u Cincinnatiju i pobjeda nad Kyrgiosom i Nadalom (6:1, 6:3!), sezona Borne Ćorića na ATP Touru je na žalost završila. Ozljeda koljena spriječila ga je u nastupu na US Openu i dodatnom podizanju razine igre, ali nije ga spriječila da se spremi za finale Davisovog kupa u njegovom Zagrebu, i to nakon što je ove sezone dvaput bio junak hrvatskih petih mečeva (Belgija i SAD).

O suradnji s novim trenerom Ivicom Ančićem

Za sada se sve odvija jako dobro. Dobro smo se povezali na početku, cijeli tim funkcionira. Uz njega, tu je i kondicijski stručnjak Joško Silić i zaista vjerujem da sam našao prave ljude za ono što trebam. 

"Ozljeda mi je dala mali predah. Ne sjećam se kada sam posljednji put imao mjesec dana bez tenisa... Nije to osjećaj koji profesionalac želi jer nam je tenis svakodnevica, ali ne možeš pobjeći od toga u takvoj situaciji. Naravno, potrebno je vremena da osjetiš lopticu. U dobrom sam fizičkom stanju. Radim puno, na koljenu i na cijeloj fizičkoj pripremi. Jako sam ponosan na to što sam prošao u posljednjih sedam tjedana."

Biti u sastavu za finale velikog natjecanja bila je neizmjerna Bornina želja, no, s druge strane, jasno, dolazi i pritisak.

"Osjeća se pritisak, naravno. S obzirom na broj upita koje dobivamo za ulaznice, jasno je da se događa nešto posebno. Ali reprezentacija ima iskustvo koje će nam sigurno pomoći da pritisak ne utječe jer su Čila, Karlo i Dodo igrali dosta velikih mečeva u karijeri."

O Nicku Kyrgiosu, buntovniku na terenu

Znamo se jako dugo i respektiram ga jer je jako dobar i jako talentiran tenisač. Svatko od nas ima svoje probleme i izazove s kojima se susreće, tako i Nick.

Hrvatska "Momčad snova", kako je nekoliko puta bilo izgovoreno na tiskovnoj konferenciji uoči finala, prema Ćoriću, može biti u samo plusu što su Čilić i Dodig prošlog tjedna igrali u Londonu, u vrlo sličnim uvjetima kakvi će biti u Zagrebu.

"Mislim da činjenica da su tjedan prije bili u Londonu ne bi trebala utjecati na njihove izvedbe. To je za vrhunske tenisače uobičajen ritam i ponekad je čak i bolje ne ispasti iz tog ritma. Ovaj tjedan će se malo osvježiti, prilagoditi na podlogu koju poznaju iz Zadra i bit će OK."

Argentinci i u četvrtom ovosezonskom Davis Cupu dvoboju gostuju. A u broju četiri su sadržana i njihova neuspješna finala. No, kako kazuju argentinski novinari, ovaj put je biti ili ne biti. 

O Federeru i Nadalu

Neki su hrvatski nazovi mediji i njihovi nazovi novinari nedavno, nakon što su Federer i Nadal ispali iz Top 5 pozicija na ATP-ovoj ljestvici, kazali kako su Federer i Nadal (!) "bivši". Odnosno, dotičnu situaciju opisali su sljedećim, "prigodnim" komentarom: "Hvala vam na svemu i doviđenja".

Ne valja komentirati tu prvoklasnu glupost, no, što Borna Ćorić misli o sljedećoj sezoni Federera i Nadala, koji su i dalje "gladni", kako sami izjavljuju. "Treba vidjeti u kakvom će se izdanju pojaviti u sljedećoj sezoni. Sigurno nitko na Touru neće reći da će Nadal biti bezopasan na Roland Garrosu ili Federer na Wimbledonu. Ma, zapravo, nitko ih neće otpisati na bilo kojem turniru. Jednostavno, to su legendarni igrači i treba ih respektirati dok god igraju."

Možda na papiru argentinski sastav ne djeluje moćno i pouzdano za finale, ali, uz Del Potra, pravog vođu ove reprezentacije, i ostala trojka, Del Bonis, Mayer i Pella, u ovoj je Davis Cup sezoni u određenim mečevima bila - junačka.

"Mislim da je najveća argentinska snaga Del Potro. Čovjek je pokazao da je vrhunska klasa, jedan od onih igrača koji, kada je u formi, može pobijediti bilo koga i osvojiti bilo koji turnir. Naravno, ni ostatak momčadi nije nimalo loš, dapače. Delbonis je nedavno jako namučio Karla, Mayer je dobio ključni meč u Glasgowu i ima dosta iskustva..."

Podršku publike igrači i izbornik priželjkuju od prvog poena u petak.

"Publika nam sigurno može pomoći i tome se nadamo. Pozivamo sve navijače da dođu u Arenu i budu što glasniji, to nam treba. "

Tribine mogu dati Ivi Karloviću ključnu snagu i inspiraciju u ključnim trenucima, kazuje Ćorić.

"Njemu će ovaj meč sigurno biti velika inspiracija, a navijači su tu samo dodatni plus.

Ćorić u 2016. na ATP Touru

Omjer: 22-24.
Najbolji rezultati: Četvrtfinale u Cincinnatiju, finala u Chennaiju i Marrakechu.
Renking na kraju sezone: 48.

Neizostavna je i priča o formatu Davis Cupa. Kako smo jučer pisali, ITF je najavio promjene, već u bliskoj budućnosti. 

"Trebalo bi razmisliti o tome što s Davis Cupom u budućnosti. Vidimo da ga najbolji igrači svijeta često preskaču. Raspored je krcat, pogotovo u olimpijskoj godini. Nešto treba promijeniti."

Iako je bez službenih mečeva u posljednja dva i pol mjeseca, u energiju, želju i snagu Borne Ćorića se ne smije sumnjati, jer je upravo to već toliko puta u svojoj mladoj profesionalnoj karijeri pokazao i dokazao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.11.2016. u 13:30
    Borna, veliki si borac, ali igraj samo ako si 100% zdrav! Sretno decki!
    Obrisan korisnik