Tenis

Del Potru drama u Areni, Čilić poražen nakon gotovo pet sati igre

Jurica Godina • nedjelja, 27.11.2016.
Del Potru drama u Areni, Čilić poražen nakon gotovo pet sati igre
Foto: Kristijan Komarica

Nije ni moglo biti drukčije. Meč Marina Čilića i Juana Martina del Potra morao je postati klasik. U svakom pogledu. Od igrača do navijača. Ali i puno više od toga...

Bio je ovo dvoboj dviju nacija. Marin Čilić poveo je 2:0 u četvrtom dvoboju finala Davisovog kupa, da bi Juan Martin del Potro načinio nevjerojatan preokret, u jednom od najvećih mečeva sezone. I put više od toga...

Priča meča: Del Potro se uvijek i svemu unatoč - vraća

I prvi set je, logično, bio klasik. Klasik među Čilićevim setovima. Zaključen jednim od najboljih gemova karijere Marina Čilića. I to kada je bilo najteže, u tie-breaku, nakon ispuštenog break prednosti. Nakon sata i 11 minuta. 

Čilić je otvorio nevjerojatnom serijom od deset uzastopnih poena od prvog do trećeg gema. Del Potro vraća break, ali u tie-breaku igrao je samo jedan igrač.

Još bolje igrao je u drugom setu. A najbolji dokaz koliko dobro bila je Del Potrova dvostruka pogreška na break-loptu. Prvi break drugog seta je rano bio njegov, a do kraja još jedan. Za 6:2.

"Ovo je najbolja atmosfera na teniskom meču ikada"

Dok bi se u petak i subotu pronašla pokoja prazna stolica, uglavnom na gornjoj etaži, u nedjelju je od prvog poena Arena bila krcata. Čak su se neki prikrpali na novinarski dio tribine, koja je jedina imala pokoje prazno mjesto jer je dio novinara odlučio raditi iz press centra. Argentinci tradicionalno raspoloženi, hrvatski navijači uz solo dionice već tijekom prvog seta prvog nedjeljnjog meča. Gostujuća publika također.

Daniel Vallverdu, bivši trener Andyja Murrayja i Tomaša Berdycha, utvrdio je kako je ovo "najbolja atsmofera koju je ikada vidio na jednom teniskom meču."

Sličnog je mišljenja i Darren Cahill, također trener ali i komentator ESPN-a. "Veseli me što će ITF promijeniti format Davis Cup finala, ali neće moći nadomjestiti domaćinsku atmosferu. Ovo je nezamjenjivo". Bolja pohvala ne postoji...

No, još jednom, Del Potro se vraća poput feniksa. Borio se s vlastitim servisom, ali je i dočekao Čilićev samo jedan trenutak slabosti. 12. gem trećeg seta, na dvije "igre" do trofeja, Čilić pod nevjerojatnim pritiskom odigrava loše. Del Potro se vraća. Diže publiku i ona njega. Argentinci su u deliriju. Slute da je ovo konačno njihov trenutak.

Hrvatska publika i dalje nije posustajala. Divovski je nosila Čilića svakoga trenutka. A takav je bio i svaki poen. Divovski. Baš kao i svaki gem i set. Maratonski...

Dugačkih izmjena napretek. U takvom meču obojica moraju biti junaci, ili heroji, nazovimo to kako god. Ali pobjednik je samo jedan.

"Sve se može dogoditi u Davis Cupu i događa se - često", podijelio je Pat Cash svoje mišljenje na Twitteru tijekom prvog seta. Sluteći kakva će se drama odigrati na terenu zagrebačku Arene, i u publici naravno.

Bio je to klasik. Ali takav je Del Potro igrač. Igrač za klasike. 

Uzavrela atmosfera nije posustajala. U četvrtom setu pojavila se nadljudska verzija Juana Martina del Potra. Bekend je posustajao, bivao sve slabiji, sporiji, bez energije. Ali forhend je svaki od reda ulazio. Svaki od reda nevjerojatno zahtjevan, ali svakog je - pogodio.

Treća break-lopta, kao i set ranije, bila je sretna za Del Potra. Treći put, također, igra Davis Cup finale. Je li konačno argentinsko vrijeme?

Čilić je otvorio breakom peti set i potpuno utišao Argentince. Upravo kao i protiv Delbonisa. Ali Del Potro čini obrat već u sljedećem gemu. Atmosfera je ponovno u ekstazi, Argentince opet vjeruju...

Sve do sedmog gema odlučujućeg seta nije bilo odluke. Čiliću se, na žalost, tada ponovio loš gem kao i na kraju trećeg seta. Očekivano, nestalo je koncentracije, a Del Potro je bio nadčovjek u tom času. No, Čilić je odigrao junački. I više od toga...

Vrijeme je za Ivu Karlovića. U svojem Zagrebu igrat će jedan od mečeva karijere. Vjerojatno protiv Delbonisa.

DAVIS CUP, finale: Hrvatska - Argentina 2:2
Nedjelja, pojedinačno:
Marin Čilić (Hrv 1) - Juan Martin del Potro (Arg 1) 7:6 (4), 6:2, 5:7, 4:6, 3:6.

5. meč:
Ivo Karlović (Hrv 2) - Federico Delbonis (Arg 2)

Subota, parovi:
Marin Čilić/Ivan Dodig - Juan Martin del Potro/Leonardo Mayer 7:6 (2), 7:6 (4), 6:3.

Petak, pojedinačno:
Marin Čilić - Federico Delbonis 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2.
Ivo Karlović - Juan Martin del Potro 4:6, 7:6(6), 3:6, 5:7.

Tijek tie-breaka prvog seta:

1-0 Hrvatska - Sva tri dosadašnja tie-breaka u ovom finalu Hrvatska je dobila. I četvrti Hrvatska odlično otvara. Čilić krasnim forhendima prisiljavama Del Potra na pogrešku.

2-0 Hrvatska - Još jedan izvrstan Čilićev poen. Del Potro se u svakoj situaciji pokušava izvući na forhend. I ovaj put to čini, ali šalje loptu van terena po širini.

3-0 Hrvatska - Del Potro je morao izaći na mrežu, a Čilić imajući dovoljno vremena namješta bekend paralelu i pogađa ju neobranjivo.

4-0 Hrvatska - Još jednom, nakon nove dugačke izmjene, Čilić pronalazi prekrasno rješenje, ovaj put lobom. Del Potro se predao prije nego je poen završio.

5-0 Hrvatska - I servis je pravi. Kakva prednost! Tie-break iz snova. 

5-1 Hrvatska - Prvi Del Potrov poen. Ali prednost je i dalje golema.

5-2 Hrvatska - As Argentinca.

6-2 Hrvatska - Del Potro još jednom prisilno na mreži, ali Čilić i ovaj put, iz vrlo teške situacije, kada je lopta već praktički bila na podu, pogađa milimetarski preciznu dijagonalu. 

6-3 Hrvatska - Agresivni Del Potro u ovom poenu. No, ovo je Čilićev tie-break.

6-4 Hrvatska - Čilić promašuje retern na drugi servis.

7-4 Hrvatska - Čilić dobiva i treću "odlučujuću igru" ovog finala, svaki put s druge strane mreže bio je Del Potro. Hoće li Argentina biti tragičar u tie-breakovima?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Duje7727.11.2016. u 21:43
    Bravo Marine.
    Duje77
  • Obrisan korisnik27.11.2016. u 21:40
    Ubi se Cilicu,voditi 2-0 u setovima i onako izgubiti mec sramota đabe ti dobra igra i sve ako nisi pobijedio jos jedan dokaz da si mentalno slab i da ne znas pobijediti kad treba i izvuci ono najbolje iz sebe kad je najpotrebnije,glava ti ocito ne stima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2016. u 19:46
    TOP-tenis pruzili i Cilic i Del Potro! Delbonis u sjajnoj formi; tezak zadatak za Karlovica. Idemooo Hrvatska po posljednji bod. SRETNOOOO!
    Obrisan korisnik
  • vjesu27.11.2016. u 19:20
    Nema se Marinu danas sto prigovoriti. Strasan mec, odigrao je koliko je mogao ali s druge strane je bio nevjerojatni Del Potro. Vrhunski tenis smo gledali, sad sve nade polazemo u Ivu! Zivjela Hrvatska!
    vjesu
  • interreg27.11.2016. u 19:11
    Ajde Ivo pokazi zasto smo svi htjeli da se vratis...
    interreg