Rukomet

Sportnetov power ranking: Njemačka, Francuska i Danska kreću s vrha

Branimir Korać • četvrtak, 12.01.2017.
Sportnetov power ranking: Njemačka, Francuska i Danska kreću s vrha
Foto: EPA

Susretom između Francuske i Brazila započelo je Svjetsko prvenstvo u rukometu, a donosimo vam kratki pregled s kojih pozicija prema našem mišljenju reprezentacije ulaze u natjecanje. Naravno, nitko nema kristalnu kuglu i u sportu je sve moguće, a ovo su uvjetno rečeno neke početne pozicije...

1. Njemačka

Aktualni europski prvak dolazi u Francusku po titulu svjetskog prvaka. Iako je imala velikih problema s izostancima u Poljskoj, osvojila je zlatno odličje, igrala je dobro i u Riju gdje je malo nedostajalo da se bori za zlato, a u odličnoj atmosferi i s jakom i kvalitetnom momčadi dolazi u Francusku. Dagur Sigurdsson učinit će sve da se od njemačke klupe oprosti s titulom svjetskog prvaka.

2. Francuska

Bila je teška odluka između Njemačke i Francuske koga staviti na vrh. Francuzi s novim izborničkim dvojcem, ali prije svega vrlo kvalitetnom momčadi i domaćom atmosferom zaslužuju najmanje drugo mjesto. Koliko stvarno mogu i jesu li se podigli nakon Rija gdje su došli do srebra bez briljantnog nastupa, pokazat će prvi jači dvoboji. Brazilci su trebali već na startu natjerati Francuze na jači angažman, ali potpuno su potonuli i domaćin ih je pregazio. Je li riječ o tolikoj snazi Francuske ili slabosti Brazila, vrlo brzo ćemo saznati. Vjerojatno je riječ o kombinaciji.

3. Danska

Danci su odmah uz bok Njemačkoj i Francuskoj, aktualni su olimpijski pobjednici i dolaze u iznimno snažnom sastavu. No sjajne igre Njemačke i domaćinstvo ionako jake Francuske drže Dansku na trećoj poziciji. Prvi susreti pokazat će hoće li možda preskočiti jednu od ove dvije reprezentacije.

4. Španjolska

Nakon trojke koja je ipak za koplje iznad ostalih u ovom trenutku, dolazi Španjolska. S novim izbornikom i iznimno motivirana nakon što nije uspjela otići na Olimpijske igre. I bez Šterbika i Maquede ima i dalje kvalitetnu reprezentaciju, ali ipak, dojam je, nešto ispod prvog trija.

5. Hrvatska

Uz puno problema Hrvatska je otputovala u Francusku i s velikim upitnikom što očekivati. Nema tajne da je dio igrača u problemima s ozljedama i da nisu potpuno spremni, ali ipak i dalje je to momčad koja može najmanje do četvrtfinala, a za nešto više ovisit će o puno faktora. Hrvatska tako predvodi skupinu reprezentacija koje su trenutno malo ispod vodećeg kvarteta, ali i dalje vrlo opasne.

6. Švedska

Švedska je dosta promijenila reprezentaciju i s pomlađenim kadrom dolazi u Francusku, ali i dalje je vrlo opasna. Nekolicina mlađih iza sebe već ima iskustvo nastupa na velikom natjecanju i bit će vrlo neugodan protivnik. Novi je i izbornik, umjesto Olssona i Lindgrena na klupi je Andresson kojem je ovo prvi veliki trenerski posao u karijeri.

7. Slovenija

Dosta izmjena je i u slovenskom kadru, Veselin Vujović dosta je promijenio momčad u odnosu na prije nekoliko sezona i uveo je niz mladih igrača. Ima tu puno potencijala, Vujović je dobar trener i Slovenija može iznenaditi. Na strednjem vanjskom ima problema, nema Bombača i Zormana, vratari mopraju biti iznad uobičajene razine i to su trenutno najveći Vujovićevi problemi.

8. Norveška

Norvežani kvalitetom ne zaostaju previše za već spomenutim reprezentacijama, dapače, najmanje su im ravnopravni. Sagosen će im biti najveći adut, a u Poljskoj su pokazali da mogu biti pozitivno iznenađenje. No, imali su i lošijih lica, dosta su nepredvidljivi i mogli bi često napredovati i padati u ovom poretku.

9. Rusija

Rusi već duže vrijeme imaju vrlo dobru reprezentaciju, ali im za neki veći rezultat ipak nešto nedostaje. Igraju dobro na pripremama i onda dođu na veliko natjecanje gdje padnu na prvom većem ispitu. Riječ je o momčadi čiji su igrači duže vrijeme na okupu, igraju zajedno, dobro se poznaju i nisu nepoznanica za ostale reprezentacije. Problem bi mogli predstavljati vratari.

10. Mađarska

Mađari isto po imenima imaju dobru reprezentaciju, većina igrača nastupa u Veszpremu i u Szegedu, ali nisu posebno uvjerljivi. Dosta toga ovisit će o inspiraciji Miklera koji je sjajan vratar, no zna "uzeti slobodan dan" i onda je Mađarska u problemima. Dosta je tu iskusnih igrača koji će se znati nositi s pritiskom, ali je pitanje koliko će fizički izdržati naporan ritam igranja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu12.01.2017. u 16:06
    Ne slazem se bas. Njemacka u ni jednom pogledu nije ispred Francuske. Rutina, igracka kvaliteta, domacinstvo...sve to ide na stranu Francuza. Sigurdsson je mozda jedina mala prednost. Ne zaboravimo, da su Nijemci upravo od Francuza ispali u polufinalu OI i to na neutralnom terenu. Svedane isto ne... [više na forumu]
    vjesu