Rukomet

Sportnetov power ranking: Francuzi zasjeli na vrh, Norveška preskočila Hrvatsku

Branimir Korać • nedjelja, 15.01.2017.
Sportnetov power ranking: Francuzi zasjeli na vrh, Norveška preskočila Hrvatsku
Foto: EPA

Nakon što je odrađena većina utakmica drugog kola na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, dogodile su se i određene promjene u poretku reprezentacija u Sportnetovom power rankingu. Francuska i Danska preskočili su Njemačku, a Norveška Hrvatsku...

1. (2.) Francuska

Francuzi su za razliku od Njemačke odradili već dvije utakmice i imaju dvije pobjede. Obje su ostvarene protiv objektivno slabijih reprezentacija iako Brazil nije bezopasan, a u oba susreta domaćin SP-a bio je dominantan i glatko je slavio. Postoji problem s ozljedom Luke Karabatića, ali Francuzi i dalje imaju itekako puno kvalitete pa čak i na toj poziciji. Danas je za Francusku prvi ozbiljan ispit, igra protiv Norveške i tu će pokazati zaslužuje li ovu prvu poziciju.

2. (3.) Danska

Danska je odmah iza Francuska s također dvije pobjede i to dvije uvjerljive pobjede. Lakoćom se obračunala i s Argentinom i s Egiptom te pokazala zašto je jedan od glavnih kandidata za zlatno odličje. Danci igraju lakoćom, ne muče se, imaju visoku kvalitetu i zasad rutinski odrađuju posao. Još uvijek se čeka pravi učinak Mikkela Hansena, a kada i on u potpunosti proigra, Danska će biti pakleno jaka.

3. (1.) Njemačka

Kako je dosad odigrala tek jednu utakmicu, Njemačka je ipak malo pala u poretku, što ne znači da na kraju dana neće biti ponovno na vrhu. Protiv Mađarske je upisala pobjedu 27:23, a postoje objektivni razlozi zbog kojih vjerujemo da će Njemačka još rasti. Naime u tom susretu u zraku je bila "teška atmosfera" zbog smrti Gensheimerovog oca, a kapetan Njemačke unatoč psihički teškom stanju odigrao je vrhunsku utakmicu i predvodio svoju reprezentaciju. Prvi ozbiljniji posao i Njemačka ga je rutinski odradila te ostaje na vrhu. U tom susretu briljirao je Heinevetter, u narednom bi trebao braniti Wolff vjerojatno jednako kvalitetno i to pokazuje da su definitivno reprezentacija s najjačim vratarskim parom svijeta.

4. (4.) Španjolska

Pozicija je nepromijenjena za Španjolce koji ostaju na četvrtoj poziciji. I oni su svoj dio posla dosad odradili rutinski iako je protiv Tunisa bilo nešto više problema. No pobjeda unatoč tome nije dolazila pod znak pitanja te su u svojoj skupini zasad stopostotni s četiri osvojena boda.

5. (8.) Norveška

Najveći skok u poretku bilježe Norvežani koji su upisali dvije pobjede protiv zvučnih protivnika. I dok je Poljska ugledan protivnik trenutno samo na papiru, protiv Rusije nisu Norvežani mogli očekivati lagan posao. Na kraju je ipak bio i to isključivo zahvaljujući odličnoj igri Norveške, posebno u obrani koja je potpuno izludila Dibirova i društvo. Stvarno se teško sjetiti kada je Dibirov imao učinak 0/4.

6. (5.) Hrvatska

I Hrvatska je na stopostotnom omjeru, ali dojam je ispod očekivanog. Mučenje sa Saudijskom Arabijom pa onda očajnih 25 minuta protiv Mađarske, sve što će se pamtiti iz prva dva kola su dvije pobjede. Norvežani su imali ozbiljnije protivnike i posao su odradili na kvalitetniji način. I Hrvatska će imati priliku za rast u poretku, međutim zasad je iza ovih pet reprezentacija.

7. (7.) Slovenija

Za Slovence nema promjene, na istoj su poziciji na kojoj su i bili. Imali su tek lakši trening protiv skromne Angole, a onda su u ozbiljnom susretu svladali Island. Iako su Islanđani na kraju minimalno zaostali, dojam je bio na strani Slovenije koja je bila bolja i opasnija te na kraju nije dopustila Islanđanima da dođu do prvih bodova na ovom Svjetskom prvenstvu. I Vujovićeva reprezentacija zasad gura prema planu.

8. (6.) Švedska

Pad u poretku bilježe Šveđani i to zaslugom rasporeda. Naime odigrali su samo jednu utakmicu i to protiv skromnog Bahreina i bez obzira što su upisali glatku pobjedu, tek će morati pokazati tijekom turnira da zaslužuju visoku poziciju. Već danas očekuje ju Argentina koja je svakako opasniji i neugodniji protivnik od Bahreina.

9. (-) Makedonija

Skok u Top 10 upisala je Červarova Makedonija koja je upisala dvije startne pobjede. Posebno vrijedna je ona protiv Tunisa u prvom kolu, a nakon slavlja protiv Bahreina može se reći kako su Makedonci vjerojatni sudionici osmine finala. Zasad na pogon Kire Lazarova posao odrađuju primjerno iako su na Prvenstvo doputovali u izmijenjenom sastavu s dosta debitanata.

10. (-) Egipat

Još jedna reprezentacija koja je po prvi put u Top 10 i to unatoč teškom porazu od Danske u subotu. Nije bilo lako izabrati jednog od brojnih kandidata za deseto mjesto, na kraju su tu bili i Rusi, međutim neka među deset bude i jedna neeuropska reprezentacija. Nije nezasluženo, Egipat je bio odličan i protiv Katara, a tko kaže da i Rusi ne bi slično prošli protiv snažne Danske. Uostalom Rusija je svladala skromnog Japana i podbacila protiv Norveške te još jednom pokazala boljku s ranijih natjecanja - dobra imena, ali nešto im nedostaje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!