Ostali sportovi

Super Bowl 51: I Falconsi imaju svoje adute, Matt Ryan i Julio Jones mogu protiv Patriotsa

Sportnet • nedjelja, 05.02.2017.
Super Bowl 51: I Falconsi imaju svoje adute, Matt Ryan i Julio Jones mogu protiv Patriotsa
Foto: EPA

U noći s nedjelje na ponedjeljak igra se 51. izdanje Super Bowla. Dvojica poznavatelja američkog nogometa, defenzivni koordinator Zagreb Patriotsa, trener John O. Anderson i hvatač Patriotsa Andrej Barlafa upoznat će vas s momčadima i ključnim akterima. Vrijeme je za Matta Ryana, Julija Jonesa, Dana Quinna i Atlanta Falconse...

Autori:
John O. Anderson
Andrej Barlafa

Arthur Blank je vlasnik Atlanta Falconsa. On je direktor i osnivač Home Depota, nešto slično Bauhausu u Hrvatskoj. Blank je zaposlio Dana Quinna 2015. godine, nakon čega su Falconsi uspjeli preokrenuti sezonu otkako je Quinn postao glavni trener. Prvu priliku dobio je 2001.godine na sveučilišnoj razini te se kasnije preselio u NFL na poziciju kontrolora obrambenog koordinatora. Između 2003. i 2004. godine postao je trener obrambene linije. Prihvaćao je razne pozicije unutar NFL-a od 2005. do 2014. godine te je proveo po par godina sa sljedećim momčadima: Miami Dolphinsima, New York Jetsima, Seattle Seahawksima, sve dok nije dobio mjesto glavnog trenera sa Falconsima. Quinn je sudjelovao u osvajajanju Superbowla sa Seattlom. Njegovi počeci bili su skromni, ali moći će se nadmudrivati s Billom Belichickom u Super Bowlu 51.

Quinn naravno ne dolazi bez dobrog životopisa. On je prvi trener Falconsa koji je uspio pobijediti pet utakmica u nizu i to uključujući svih pet utakmica nakon zaostatka na poluvremenu. Kao dodatak, njegove pobjede nakon zaostatka su također rekord u NFL-u. Tijekom njegove prve godina u ulozi glavnog trenera Falconsi su postavili omjer od osam pobjeda i osam poraza, uključujući dvije od tri pobjede unutar zadnje tri utakmice sezone 2015. godine. Quinn također ima dobar pedigre kao trener. Trenirao je momčadi pod Peteom Carrollom, Nickom Sabanom, Steveom Mariuccijem, Jimom Morom, Ericom Manginijem, Dennisom Ericksenom i Willom Muschampom.

O treneru Andersonu

Trener Anderson ima više od 20 godina iskustva kao trener američkog nogometa, uključujući zadnjih šest godina u Europi. Trenutno boravi u Zagrebu kao obrambeni koordinator Zagreb Patriotsa i usko surađuje s Hrvatskim savezom američkog nogometa. Kreator je stranice euroamericanfootball.us, čiji je cilj pomoći međunarodnim fanovima američkog nogometa, povećati razinu znanja igrača i trenera o samoj igri kroz mrežu bivših NFL, NCAA i srednjoškolskih trenera i igrača iz SAD-a. Oni će odgovarati na pitanja i pričati s trenerom Andersonom i korisnicima o samoj igri. Sama stranica za navijače pruža informacije o tome kako se sport igra, pravilima, mogu se koristiti video zapisi, emisije s trenerima, igračima kao i razni članci.

Nema dvojbe u to da Quinn zna kako pobijediti. Nakon pobjede u Super Bowlu kao defenzivni koordinator Seattle Seahawksa Quinn je rekao: „Mi igramo igru pod svojim uvjetima. To je ono što jesmo.“ Koliko je Quinn uistinu dobar u analiziranju protivničkih napada bilo je očito kada je proučavao legendarnog quarterbacka Peytona Manninga te je svojoj momčadi objasnio da Manning uvijek gleda u smjeru gdje će baciti loptu. On je sposoban naći slabosti protivnika te ih iskoristiti. Ključ uspjeha za Quinna u noći s nedjelje na ponedjeljak je naći slabe točke Toma Bradyja.

Kada gledamo same Super Bowl nastupe, Falconsi nemaju puno iskustva u najvećoj utakmici. Samo su jednom uspjeli doći do finala, 1999. godine kada je glavni trener bio Dan Reeves. Te godine izgubili su od Denver Broncosa 34:19.

Moramo reći da su Falconsi bili najuzudljivija momčad koju smo gledali ove godine.Većina priznanja naravno ide quarterbacku Falconsa Mattu Ryanu. On je imao nekoliko odličnih godina u Georgia Domeu i unatoč tome Atlanta nije bila dominantna u južnoj diviziji NFC-a od 2008. kada su doveli Ryana. Ryan je odveo svoju momčad pet puta u doigravanje od ukupno devet sezona koliko je za sada proveo u Atlanti.

Većina navijača će prepoznati Ryana kao elitnog quarterbacka u ligi. Iako je Ryan imao mnogo statističkog uspjeha tokom devet godina, momčad Falconsa nije to uspjela pratiti pobjedama. Možemo to argumentirati time što Falconsi imaju jednu od slabijih obrana u ligi. Ryan i ostatak napada morali su postizati mnogo poena i yardi kako bi pobjeđivali. Razumljivo, Ryan je za takav rezultat morao bacati puno dodavanja što radi uistinu odlično te se ove godine našao na drugom mjestu po yardima dodavanjem.

Njegov potporni kadar u napadu se počeo nazirati pod bivšim glavnim trenerom Mikeom Smithom koji je odabrao Ryana u draftu. Možda jedini igrač koji će primiti više pozornosti od samog quarterbacka je hvatač Julio Jones. Hvatač je stupio na veliku pozornicu od svoje prve godine u ligi, ali nije imao ulogu koju trenutno obavlja sve dok Atlantin bivši hvatač Roddy White nije bio otpušten od strane Falconsa.

Jones se ponekada čini kao igrač iz video igrice i kada pogledamo snimke nekih njegovih hvatanja zadnjih godina možemo se samo diviti. On je trenutno najbolji hvatač u NFL-u, također je i prva opcija u napadu Falconsa, što prepoznaju i protivničke obrane. Najčešće ga pokrivaju dva ili tri braniča te ga prema tome možemo usporediti samo sa nedavnom umirovljenim Calvinom Johnsonom.

Ove godine Jones je drugi kada gledamo yarde uhvaćenim dodavanjima te gleda u leđa jedino Hiltonu. Taj podatak možda nije pravi odraz trenutne situacije, jer je Jones očito najopasnije oružje u ligi. Unatoč tome, on nije jedini hvatač u tom napadu. Moramo spomenuti Mohameda Sanu i Taylora Gabriela koji igraju svoju prvu sezone za Falconse, otkako su pristigli iz Bengalsa i Brownsa. Dvojac je pomogao učvrščivanju napada na vrhu NFL-a.

Napad Falconsa i Matt Ryan imali su i malo sreće tokom sezone, jer je napadačka linija ostala netaknuta i bez ozljeda tokom cijele sezone te su u kontinuitetu odigrali sve utakmice do Super Bowla. Napadačka linija je zaštitila Ryana, ali je ujedno pomogla svojoj momčadi da dođe do petog mjesta u yardima probijanjem. Kada gledamo Atlantin napad probijanjem, vodeći probijač je Devonta Freeman. On se dokazao u zadnje dvije godine, tokom kojih je uspio prijeći granicu od 1.000 yardi probijanjem u svakoj. Za svoju poziciju u napadu borio se sa robusnim Tevinom Colemanom koji je tijekom svojih godina s Falconsima uglavnom igrao u kombinaciji iza Freemana.

Koordinator napada Kyle Shanahan se oslanjao na Colemana kada se našao u situaciji gdje mu je bilo potrebno nekoliko yardi koje je trebalo dobiti na čistu snagu. Na kraju moramo odati priznanje Kyleu Shanahanu kao jednom od najboljih koordinatora napada u ligi, kojemu je ovo tek druga sezona s Falconsima. Shanahan i Ryan će se suočiti sa najvećim izazovom u njihovim karijerama protiv obrane Patriotsa u 51. izdanju Super Bowla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!