Nogomet

Barceloni za prolaz treba nešto što nitko u Ligi prvaka nije napravio

Luka Medić • srijeda, 15.02.2017.
Barceloni za prolaz treba nešto što nitko u Ligi prvaka nije napravio
Foto: EPA

Barcelona će u uzvratu protiv Parižana pokušati nešto što do sada u Ligi prvaka nije uspjelo nikome. Naime, PSG je u prvoj utakmici osmine finala slavio s 4:0, a upravo takav rezultat nitko nije uspio preokrenuti u povijesti Lige prvaka…

Barcelona za prolaz u četvrtfinale Lige prvaka treba napraviti nešto što nikome nije pošlo za rukom u povijesti ovog natjecanja, sustići čak četiri gola u uzvratnoj utakmici. Kroz povijest Lige, odnosno, Kupa prvaka bilo je nekoliko situacija gdje su klubovi sustigli tri pogotka razlike u uzvratnim susretima.

U Ligi prvaka najveću razliku stigao je Deportivo u sezoni 2003./2004. Španjolci su tada u četvrtfinalu tog natjecanja izgubili na San Siru od Milana s 4:1. Na uzvratu u La Coruni Deportivo je deklasirao talijanskog velikana s uvjerljivih 4:0 i tako s ukupnih rezultatom 5:4 prošao među najbolje četiri momčadi Starog kontinenta.

Isti podvig napravio je francuski Saint-Etienne u tadašnjem Kupu prvaka sezone 1974./1975., kada je s ukupnih 6:5 izbacio splitski Hajduk. U prvoj utakmici na Starom placu Bijeli su pobijedili s 4:1, dok je uzvratna utakmica jedna od najtragičnijih u povijesti splitskog kluba. Kada je Hajduk pola sata prije kraja susreta izjednačio na 1:1, činilo se da je utakmica završena i da je Hajduk u četvrtfinalu Kupa prvaka, no Francuzi se vraćaju, do kraja susreta postižu tri pogotka, utakmica odlazi u produžetke u kojima su domaćini postigli i peti pogodak te tako izbacili Hajduka iz Kupa prvaka.

Ipak, u drugim europskim natjecanjima, Kupu pobjednika kupova i Kupu Uefe kroz povijest su se događali preokreti kakav treba Barceloni. Portugalski Leixoes je s ukupnih 7:5 izbacio švicarskog predstavnika La Chaux-de-Fonds u Kupu pobjednika kupova 1962. godine. Švicarci su na svom terenu slavili u prvoj utakmici sa 6:2, dok su na gostovanju u Portugalu doživjeli pravi debakl i izgubili s čak 5:0, te su tako nogometaši Leixoesa prošli u drugu rundu.

U Kupu Uefe 1984. godine beogradski Partizan je izbacio londonski QPR. Nakon što su prvu utakmicu u Londonu izgubili sa 6:2, crno-bijeli su na svom stadionu uspjeli nadoknaditi četiri pogotka razlike, slavili su s 4:0, i tako s ukupnim rezultatom 6:6, radi više postignutih pogodaka u gostima, prošli u sljedeću fazu natjecanja.

Četiri pogotka razlike, u istom natjecanju, samo sezonu kasnije stigao je Real Madrid. U trećoj rundi Kupa UEFA susreli su se s klubom iz tadašnje Zapadne Njemačke, Borussijom iz Mönchengladbacha. Nijemci su na svom stadionu slavili u prvoj utakmici s 5:1, da bi u uzvratu u Madridu Real pobijedio s 4:0, te kao i Partizan godinu ranije dalje prošao radi pravila gola u gostima.

Barceloni poraz od četiri gola razlike u nokaut fazama Lige prvaka nije prevelika nepoznanica. Prije četiri godine u polufinalu ovog natjecanja, istim rezultatom ju je deklasirao Bayern, također na domaćem terenu, a u uzvratnoj utakmici Bayern je još jednom bio bolji, ovog puta „samo“ s 3:0 i tako s ukupnih 7:0 prošao u finale.

Hoće li Barcelona ispisati novu stranicu u povijesti ovog natjecanja te u drugom pokušaju u zadnje četiri godine uspjeti stići poraz od 4:0, saznat ćemo za točno tri tjedna kada će na svom stadionu ugostiti PSG u uzvratnoj utakmici osmine finala ovogodišnje Lige prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zvrx15.02.2017. u 14:27
    Jedan od najvećih velikih preokreta, ali u jednoj utakmici je finale Lige prvaka sezone 2004./05. Engleski Liverpool je u finalu na jedanaesterce pobijedio AC Milan, nakon što je gubio rezultatom 3:0 na poluvremenu. Barca se ne treba predavati, al da će bit teško, hoće.
    Zvrx
  • ivos15.02.2017. u 14:11
    Kada im trojica klipana neće ni da pomisle da se vrate u obranu, što mogu očekivati
    ivos
  • vjesu15.02.2017. u 13:08
    Ako itko moze, onda Barca. Ali ja osobno u ovom trenutku ne bih ni kune stavio na njih!
    vjesu