Košarka

VIDEO: Tko je tko u nadolazećem NBA draftu?

Sportnet • utorak, 23.05.2017.
VIDEO: Tko je tko u nadolazećem NBA draftu?

Pred nama je NBA draft 2017, koji će, prema mišljenju većine analitičara, biti iznimno bogat talentiranim braničima, dok klasičnih visokih igrača gotovo i da nema u prvih deset. Za vas smo pripremili analizu glavnih prospekata s video-sažecima…

AUTOR: Branko Komorski

NBA draft 2017 održava se 22. lipnja u Barclays Centeru u New Yorku. Prvi će birati Boston Celticsi i to pickom koji originalno pripada Brooklyn Netsima, ali Boston je imao pravo na zamjenu ovogodišnjih pickova kao dio tradea za Kevina Garnetta i Paula Piercea. Drugi izbor imaju Los Angeles Lakersi koji su tako ipak još jednom zadržali vlastiti pick iako je postojala opasnost da ostanu bez njega ukoliko izbor ne bude među prva tri. Treći biraju Philadelphia 76-ersi koji su iskoristili pravo zamjene pickova sa Sacramento Kingsima. Portland Trail Blazersi imaju čak tri izbora u prvoj rundi drafta (15., 20., 26.), ali niti jedan od njih nije „lutrijski“ dok Sacramento Kingsi imaju dva top 10 izbora (5., 10.).

Kao i do sada, timovi mogu birati igrače koji u toku ove kalendarske godine navršavaju 19 godina ili starije što znači da moraju biti rođeni 31. prosinca 1998. ili ranije. Ovogodišnji je draft, barem prema mišljenju većine stručnjaka, iznimno bogat talentiranim braničima, posebno razigravačima, dok klasičnih visokih igrača gotovo da i nema u top 10. Glavni kandidat za prvi izbor je Markelle Fultz, iako ima i onih koji na tom mjestu vide Lonza Balla. Većina analitičara uglavnom se slaže oko igrača koji konkuriraju za prvih deset pickova, ali teško je predvidjeti kojim će ih redom momčadi birati. Draft bi po najavama trebao biti i dosta „dubok“ što znači da ima talentiranih igrača koji će biti dostupni i nakon ovih izbora sa samog vrha.

MARKELLE FULTZ, PG (WASHINGTON)

Fultz sa sveučilišta Washington sigurno je glavni kandidat za prvi pick. Iza sebe ima statistički odličnu NCAA sezonu u kojoj svoje Huskiese ipak nije odveo na završni turnir. Talentiranog i eksplozivnog playmakera često uspoređuju s D'Angelom Russellom ili čak Jamesom Hardenom. Radi se o kompletnom braniču koji nema nekih očitijih mana, iako će neki reći da njegovo zalaganje u obrambenom dijelu igre definitivno nije bilo na odgovarajućoj razini. Da se razumijemo, Markelle sigurno ima sve potrebne tjelesne predispozicije za igrati dobru obranu, pitanje je samo kakav će biti njegov voljni moment.

Ako ga uspoređujemo s Russellom, onda je D'Angelo možda ipak malo bolji hakler, ali Markelle to definitivno kompenzira boljim atletizmom. Činjenica je da je Fultz u NCAA imao idealnu situaciju gdje je cijela momčad bila posložena kako je njemu odgovaralo te je pritom imao potpunu slobodu u igri. To je nešto čemu se ipak ne može nadati u NBA, ali nije uopće sporno da Markelle ima sve što je potrebno kako bi jednog dana bio kvalitetan NBA starter. Kod njega definitivno postoji i potencijal za nešto više od toga, ali teško je prognozirati u kojoj će se mjeri približiti svom „plafonu“. Naravno da je biranje igrača na draftu sve samo ne sigurna stvar, ali većina analitičara slaže se da je on relativno sigurna oklada, barem koliko je to moguće za igrača koji iza sebe nema još niti jednu seniorsku utakmicu. Markelle bi, kao što je već napisano, gotovo sigurno trebao biti biran prvim ili eventualno drugim pickom.

LONZO BALL, PG (UCLA)

Ball je medijski najeksponiraniji igrač s ovogodišnjeg drafta i definitivno jedan od onih igrača koji su „drugačiji“. Playmaker visok gotovo dva metra, koji uz to ima i odličnu viziju igre te redovito donosi asistencije koje u sebi imaju nešto čarobno, da ne kažemo „Magicovsko“. Lonzo je i odličan all round igrač koji igra kvalitetnu obranu, skače, zabija i radi sve što je potrebno za svoju momčad. No, za razliku od Fultza, ipak ima i određenih nedostataka koji s pravom zabrinjavaju stručnjake. Njegov atletizam tako nije na elitnoj razini kao što je to slučaj kod nekih drugih vrhunskih talenata i postoji bojazan da će zbog toga imati problema u igri protiv postavljenih NBA obrana. Naravno da nigdje ne piše da samo vrhunski atlete mogu biti dobri NBA igrači, ali to je vrlina koja jako pomaže na NBA razini te čini neke druge stvari puno lakšima.

Šut je možda još i veći problem. Njegovi skok-šutevi zasad ulaze u više nego pristojnim postocima, ali mehanika tog šuta nepravilna je i spora. Polazna točka Lonzovog šuta veoma je niska i cijeli proces predugo traje pa postoji opravdana sumnja da takav način šutiranja jednostavno neće prolaziti protiv NBA obrambenih igrača, posebno iz razloga što bi Lonzo trebao biti primarni dribler u timu, a ne spot up šuter koji čeka u kutu. Uz Balla dolazi i određena distrakcija van terena, a to je njegov otac LaVar koji ne propušta niti najmanju priliku za medijskom pažnjom i time teško da čini uslugu svom sinu. Lonzo definitivno ima potencijala za biti nešto posebno, ali isto tako ne bi bilo preveliko iznenađenje da se kockice ne poslože kako treba i da taj potencijal ostane neispunjen. Većina analitičara vidi ga kao drugi izbor ovogodišnjeg drafta.

JOSH JACKSON, SF (KANSAS)

Jackson je medijski cijelo vrijeme pomalo u sjeni Fultza i Balla, ali to nikako ne znači da se radi o lošem igraču. Josh je nisko krilo elitnih tjelesnih predispozicija, a posjeduje i, kako Amerikanci to vole reći, visok košarkaški IQ. Radi se o igraču koji u obrani može bez problema čuvati četiri pozicije (1-4), a u napadu može napasti koš, ali i poslužiti kao veoma kvalitetan sekundarni kreator. Jedina ozbiljna mana u njegovoj igri je jako nepouzdan šut i ako uspije popraviti taj segment igre, onda nikog ne bi trebalo iznenaditi da na kraju upravo on postane najbolji igrač ove generacije.

Generalni menadžeri u NBA ligi uvijek su voljeli igrače s ovakvim vrhunskim fizičkim predispozicijama i često su spremni kladiti se na njih nadajući se da će taj šut s vremenom postati pouzdaniji te da će kao rezultat dobiti kompletnog igrača koji de facto može igrati pozicije od dva do četiri. Međutim, čak i ako Josh ne doda pouzdan šut u svoj arsenal, opet se radi o igraču koji itekako ima svoje mjesto u ligi. Kao logična usporedba nameće se Andrew Wiggins, a neki idu toliko daleko da u priču ubacuju Jimmyja Butlera ili čak Kawhija Leonarda. Očekuje se da će biti izabran trećim pickom, odmah iza Fultza i Balla.

JAYSON TATUM, SF (DUKE)

Tatum je još jedno nisko krilo dobrih tjelesnih predispozicija, ali za razliku od Jacksona, njegov je forte raznovrsna napadačka igra, a ne toliko tjelesne predispozicije i igra u obrani. Jayson je inače još u srednjoj školi zapeo za oko javnosti te je već tada najavljivan kao buduća NBA zvijezda. Veoma je kvalitetan strijelac, a najviše poena postiže iz izolacija, bilo iz posta ili šutom s poludistance. U ovom je trenutku napadački dosta kompletniji od Jacksona, ali nema njegov elitni atletizam i kreatorske sposobnosti. Tatum ima šuterski domet s linije trice, ali trebat će malo poraditi na pouzdanosti šuta s te distance.

S obzirom na vrlo zaokružen napadački arsenal za tako mladog igrača, ne čudi da neki u njemu vide sličnost s Rudyjem Gayom ili Carmelom Anthonyjem. U obrani Tatum može igrati i na perimetru i pod košem, iako u tom segmentu igre ipak nije „game changer“ kao Jackson. Radi se o igraču koji definitivno ima svoje mjesto u ligi, a na njemu je da pokaže radi li se o poziciji startera ili specijalista s klupe. Našoj je javnosti Tatum vjerojatno najviše poznat po onoj čuvenoj blokadi kojom ga je Nik Slavica zaustavio na U-19 svjetskom prvenstvu u Grčkoj. Po prognozama trebao bi biti biran između četvrtog i šestog mjesta.

DE'AARON FOX, PG (KENTUCKY)

Fox je igrač koji se polako penje na raznim mock draftovima i kako se dan drafta približava, ne bi bilo iznenađenje da na kraju bude biran dosta visoko. Radi se o atletičnom razigravaču, koji se brzinom i driblingom lakoćom rješava obrambenih igrača te je vrlo opasan u 1 na 1 i pick and roll igri, a uz to pametno koristi svoje elitne tjelesne predispozicije što ga čini odličnim obrambenim igračem. Međutim, De'Aaron ima i veliki problem u svojoj igri upravo zbog kojeg većina analitičara prednost daje Fultzu i Ballu. Naime, njegov šut veoma je nepouzdan što je u današnjoj NBA košarci veliki minus.

Playmaker bez šuta zahtijeva kompatibilne suigrače oko sebe i sigurno ne može uspjeti u bilo kojem okruženju. John Wall je usprkos problemima sa šutom izrastao u vrhunskog igrača, ali generalni je dojam da je Foxov šut još lošiji nego što je to bio Wallov u istoj fazi karijere. Treneri vole atletične igrače koji igraju dobru obranu i De'Aaron će sigurno biti zahvalan igrač za svoj tim, ali ako želi do kraja ispuniti potencijal koji ima, morati će ozbiljno poraditi na svom šutu. Mock draftovi ga uglavnom vide između četvrtog i sedmog mjesta.

MALIK MONK, SG (KENTUCKY)

Monk je atletični kombo branič koji je možda i najbolji čisti strijelac s vanjskih pozicija među vrhunskim talentima na ovom draftu. Iznimno je opasan s distance, bez obzira radilo se o spot up šutu ili šutu iz driblinga. Malik je eksplozivan i atletičan igrač, ali problem bi mogla predstavljati činjenica da nema baš elitnu visinu i raspon ruku za poziciju dvojke tako da postoji sumnja oko toga može li biti kompetentan obrambeni igrač na NBA razini.

Neki stručnjaci smatraju da bi mu više odgovarala pozicija playmakera, koju u Kentuckyju nije previše igrao obzirom da je ta uloga bila rezervirana za Foxa, iako on u ovom trenutku baš i nema skillset koji bi mu omogućavao da igra čistu jedinicu. Za igrače takvih karakteristika obično je idealna uloga šestog čovjeka iako je Monk do sad u više navrata pokazao da u pravom sustavu može biti itekako opasan i konstantan strijelac s pozicije dvojke. Očekuje se da će biti izabran između petog i osmog mjesta.

JONATHAN ISAAC, SF/PF (FLORIDA STATE)

Isaac je vjerojatno dark horse ovog drafta. Polivalentni krilni igrač s elitnim tjelesnim predispozicijama, odličnom kontrolom lopte za tako visokog igrača i šuterskim potencijalom koji toliko oduševljava neke analitičare da ga čak uspoređuju s Kevinom Durantom. Međutim, treba reći da u ovom trenutku on taj svoj potencijal još uvijek ne prenosi u konkretan učinak na parketu te ponekad izgleda kao da ne zna što bi točno trebao napraviti s loptom u rukama.

Većina stručnjaka slaže se da bi trebao malo ojačati odnosno dobiti nešto mase prije nego bude spreman za ravnopravnu borbu protiv NBA suparnika. Generalno gledano većina takvih prospekata na kraju se ipak ne uspije približiti nekom svom projiciranom maksimumu. No kako god bilo, Isaac ima dosta svojih fanova među GM-ovima i gotovo je sigurno da će biti bi izabran među prvih deset, a ne bi bilo iznenađenje da na kraju bude biran šestim ili sedmim pickom.

DENNIS SMITH, PG (NORTH CAROLINA STATE)

Smith nije score first playmaker kakvi su igrači danas česti na njegovoj poziciji. Ima odlične tjelesne predispozicije, jedan je od najboljih atleta na ovom draftu te ima dosta zaokružen skillset. Mogao bi još poraditi na vanjskom šutu i malo racionalizirati svoju igru s obzirom na to da ponekad ne donosi baš najsretnije odluke na parketu, a kao minus često mu se navodi i ozljeda koljena koju ima iza sebe. Međutim, bez obzira na sve, teško se oteti dojmu da Smith nekako prolazi ispod radara i da momčad koja ga izabere sigurno neće pogriješiti bez obzira što on možda nema „plafon“ visok kao neki drugi playmakeri na ovom draftu. Prognoziraju mu izbor između šestog i desetog mjesta.

LAURI MARKKANEN, PF (ARIZONA)

Markkanen je šuter visok 212 cm pa se kao logična usporedba nameće Ryan Anderson. Neki u tom kontekstu spominju čak i Kristapsa Porzingisa, ali Lauri objektivno nema potreban atletizam i defenzivne kvalitete koje bi opravdale takve usporedbe. Odličan je šuter, a nije ni loš atleta za svoju visinu tako da može napasti koš i driblingom. Kvalitetni visoki šuteri veoma su traženi u današnjoj ligi tako da Markkanen ne treba brinuti za svoju budućnost bez obzira na nedostatke kao što su činjenice da nije dobar skakač ni bloker.

Njegova pozicija na NBA razini vjerojatno će biti krilni centar odnosno „stretch 4“ obzirom da defenzivno teško može pokriti poziciju klasične petice. Prognoze ga obično stavljaju oko desetog izbora na draftu, a moguće je naravno da bude biran i koje mjesto ranije ili kasnije.

FRANK NTILIKINA, PG (STRASBOURG)

Ovogodišnji draft relativno je siromašan vrhunskim međunarodnim prospektima i Ntilikina je zapravo jedini igrač izvan NCAA koji se spominje u kontekstu prvih deset pickova. Francuz je još jedan playmaker s odličnim tjelesnim predispozicijama, iako ipak nije atleta u rangu Foxa, a većina stručnjaka slaže se da bi trebao dodati nešto mišićne mase prije igranja na NBA razini. Kao minus često mu se navodi da zasad nije dominantan igrač na parketu nego bolje funkcionira uz nekog tko je jasna prva opcija.

NBA timovi ponekad su pogađali s igračima koji su u ligu dolazili kao relativna nepoznanica za što je možda najbolji primjer Giannis Antetokounmpo, ali bilo je i dosta promašaja, a jedan od njih je baš i Dante Exum kojeg neki vide upravo kao usporedbu za Ntilikinu. Prognoziraju mu izbor oko desetog mjesta, ali navodno ima momčadi koje su spremne uzeti i ga i nešto ranije.

ZACH COLLINS, C (GONZAGA)

Collins je s Gonzagom nastupio u finalu ovogodišnjeg NCAA natjecanja. Radi se o relativno kompletnom centru dobrih tjelesnih predispozicija sa solidnim napadačkim arsenalom koji između ostalog uključuje i pouzdan šut. Trebao bi malo poraditi na osjećaju za igru te racionalizirati donošenje odluka u nekim trenucima. Međutim, Zach ima gotovo sve potrebne elemente da se s pravom može nadati da će prije ili kasnije izboriti mjesto u rotaciji neke NBA momčadi. Većina mock draftova ga vidi oko desetog mjesta.

JARRETT ALLEN, C (TEXAS)

Allen je centar dobrih fizičkih predispozicija koji se na NCAA razini pokazao kao jako dobar skakač i bloker te zahvalan, kako bi to Amerikanci rekli, „rim protector“. Napadački arsenal ipak mu je nešto skromniji te se svodi na igru oko obruča, tranziciju te poneki šut s poludistance, s tim da ove šuteve ne poteže prečesto i zasad to ne izgleda kao naročito opasno oružje. Postoji i određena bojazan da bi mu nedostatak lateralne brzine mogao predstavljati poteškoću kod igranja obrane na NBA razini. Ako podigne pouzdanost šuta, mogao bi vjerojatno pokrivati i poziciju četvorke.

JOHN COLLINS, PF (WAKE FOREST)

Collins je borbeni krilni centar koji se prometnuo u jednog od najefikasnijih NCAA igrača ove sezone. Igra vrlo energično na obje strane parketa, ne boji se kontakta te se pokazao kao odličan skakač. Često je igrao centra u niskoj petorci, ali pitanje je hoće li tu ulogu moći igrati u NBA s obzirom na to da je visinom i rasponom ruku ipak više četvorka nego petica. Iz toga proizlazi još jedan problem, John je daleko najkorisniji pod košem dok mu vanjska igra, kako napadačka tako i obrambena, nije ni blizu dobra kao što je to slučaj s unutarnjom.

TERRANCE FERGUSON, SG (ADELAIDE)

Ferguson je nakon srednje škole odlučio preskočiti NCAA i umjesto toga odraditi sezonu u Australiji. Radi se o swingmanu vrhunskih tjelesnih predispozicija koji je uz to i kvalitetan šuter. Poblem je što zasad te kvalitete, osim u tranziciji, ne koristi na odgovarajući način na parketu. Terrance nije baš naročito kvalitetan dribler za svoju poziciju i upravo iz tog razloga ne može na kvalitetniji način upotrijebiti svoj atletizam. GM-ovi uvijek vole riskirati s igračima koji imaju slične predispozicije, ali povijest nas uči da tranzicija takvih prospekata u ozbiljne igrače ne ide baš lako. Jedan od negativnih primjera na žalost je i Mario Hezonja.

OG ANUNOBY, SF/PF (INDIANA)

Anunoby je u NCAA došao kao gotovo nepoznat igrač, ali veoma brzo se svojom energijom u obrani izborio za mjesto u momčadi. Ima velik raspon ruku, snažan je i vrlo brz za igrača svoje visine i tjelesne građe. Najveći plus mu je činjenica da može kvalitetno braniti više pozicija i upravo taj defenzivni potencijal je ono što privlači GM-ove. Ni u napadu nije igrač manje, ali tu se postavlja pitanje hoće li on u budućnosti biti primarno vanjski ili unutarnji igrač. Zapravo najveću bojazan izaziva činjenica da skillsetom i potencijalom pomalo podsjeća na jednog drugog bivšeg igrača Indiane koji se zasad baš i nije iskazao na NBA razini. Riječ je naravno o Noahu Vonlehu.

IVAN RABB, PF/C (CALIFORNIA)

Rabb je centar s dobrim tjelesnim predispozicijama kojem najviše odgovara tranzicija. U NCAA je najviše posjeda koristio iz posta, ali činjenica je da u tome nije bio baš previše efikasan. Definitivno će morati dodati odnosno popraviti neke elemente igre kako bi mogao biti koristan na NBA razini. Ivan je dobar obrambeni igrač i to će mu sigurno pomoći u novoj momčadi. Može igrati obje visoke pozicije, ali za više minuta na četvorci ipak će morati popraviti vanjsku igru.

BAM ADEBAYO, PC/C (KENTUCKY)

Adebayo je još jedan defenzivni centar odličnih tjelesnih predispozicija koji se ne boji kontakta. Napadački najbolje funkcionira u tranziciji, ali ono što privlači interes GM-ova je njegov obrambeni potencijal zbog velikog raspona ruku i odličnog atletizma za svoju poziciju. Neki dovode u pitanje njegov košarkaški IQ, ali vrijeme će pokazati je li to istina ili se radi samo o dječjim bolestima. Najrealnije je da će svoje mjesto u NBA jednog dana pronaći kao defenzivni back up specijalac u nekoj od momčadi.

T.J. LEAF, PF (UCLA)

Leaf je originalno trebao zaigrati za Arizonu, ali je odustao i stigao na UCLA nakon što je postalo jasno da Markkanen dolazi u Arizonu. Ima jako dobru visinu za poziciju krilnog centra, a glavni adut mu je veoma raznolika i kompletna napadačka igra. Problem leži u činjenici da je upitno na koji će način te kvalitete uspjeti prenijeti na NBA razinu zbog nedostatka snage i atletizma. No T.J. ne bi bio prvi igrač na toj poziciji koji je prevladao slične nedostatke i izborio se za svoje mjesto.

JUSTIN PATTON, C (CREIGHTON)

Patton je centar dobrih fizičkih predsipozicija, snažan i atletičan, ali u ovom trenutku tehnički vrlo sirov tako da će morati dosta raditi na nekim košarkaškim osnovama želi li se izboriti za svoje mjesto u NBA. Do sad je već pokazao neke naznake napadačke širine, ali to je nešto što će morati još dosta izbrusiti. Momčad koja ga izabere mora biti svjesna da se radi o projektu, a ne o igraču koji može odmah uskočiti u neku ozbiljniju ulogu.

JUSTIN JACKSON, SF (NORTH CAROLINA)

Jackson je s North Carolinom osvojio ovogodišnje NCAA natjecanje. Jedna od zanimljivosti vezanih uz njega je činjenica da se duže vrijeme nakon četvrtog razreda školovao kod kuće. Nisko krilo s dobrim napadačkim arsenalom te kvalitetnom igrom u obrani, posjeduje jako dobre tjelesne predispozicije za svoju poziciju. Justin je veoma zahvalan igrač, ali činjenice da nije vrhunski atleta te da je ipak dosta stariji od većine ostalih igrača na draftu mogle bi ga koštati koje pozicije.

LUKE KENNARD, SG (DUKE)

Kennard je sigurno jedan od najboljih šutera na ovogodišnjem draftu. Dvojka dobre visine za poziciju, kvalitetnog driblinga i visokog košarkaškog IQ-a naći će svoje mjesto na nekom od NBA rostera. Međutim, Luke ima i dosta minusa koji će mu bitno otežati NBA karijeru. Nije vrhunski atleta te ima mali raspon ruku za svoju visinu odnosno za poziciju. Na NCAA razini te je nedostatke odlično skrivaote bio među boljim igračima lige, ali vidjet ćemo hoće li to moći napraviti i u NBA.

RODIONS KURUCS, SF (BARCELONA 2)

Latvijac Kurucs primarno je nisko krilo, ali u svojoj je momčadi znao zaigrati i pozicije dvojke i četvorke. Ima kvalitetne tjelesne predispozicije, dobar je atleta i šuter te posjeduje visok košarkaški IQ. Vjerojatno će morati malo ojačatiprije nego će se moći ravnopravno nositi s NBA konkurencijom. Sumnju kod analitičara izaziva činjenica da iza sebe ima već dvije ozbiljne ozljede, a za mladog igrača nikad nije dobro kad se uz njegovo ime sve češće veže izraz „sklon ozljedama“.

DONOVAN MITCHELL, SG (LOUISVILLE)

Mitchell je vrlo nizak za poziciju dvojke, ali to nadoknađuje ogromnim rasponom ruku, vrhunskim atletizmom i snagom. Najjače napadačko oružje mu je skok šut, ali ima još dosta prostora za iskoristiti svoju brzinu na ispravan način te popraviti selekciju šuta. Na trenutke igra prebrzo i ako uspije malo racionaliziratisvoju igru, naći će mjesto u rotaciji neke momčadi. S obzirom na vještine koje posjeduje, vjerojatno ga čeka pozicija kombo braniča s klupe.

IKE ANIGBOGU, C (UCLA)

Anigbogu je još jedan u nizu centara koji imaju impresivne tjelesne predispozicije, atletičan je i snažan. Neumoran je skakač, a posebno se iskazao prilikom skupljanja skokova u napadu. U napadačkom dijelu igre konstantno se kreće čime otvara prostor suigračima, a najkorisniji je u tranziciji. Većina tehničkih elemenata iznimno mu je nerazvijena, ali bez obzira na to privlači pažnju NBA timova s obzirom na to da posjeduje brojne kvalitete tražene u današnjoj NBA košarci. Kao usporedba često se ističe Bismack Biyombo.

JONATHAN JEANNE, C (NANCY)

Jeanne je centar veoma rijetke kombinacije tjelesnih predispozicija i skillseta. Ima elitnu visinu i raspon ruku uz vrlo dobru pokretljivost, vođenje lopte i šuterski domet iza linije trice. Uz ovakve mjere dolazi i defenzivni potencijal kakav GM-ovi obožavaju. Njegovo tijelo još je uvijek daleko od faze sazrijevanja, ali postoji bojazan da neće moći adekvatno ojačati odnosno da mu tijelo neće moći podnijeti masu potrebnu da bi te nevjerojatne predispozicije mogao iskoristiti na pravi način.

TYLER LYDON, PF (SYRACUSE)

Lydon je krilo solidne visine, nešto lošijeg raspona ruku i sasvim pristojnog atletizma. Dobar je šuter, a uz to posjeduje i raznovrsnu napadačku igru. Obrambeno je dosta lošiji jer ne posjeduje potrebnu lateralnu brzinu za igrati kvalitetnu obranu na perimetru niti je dovoljno snažan za čuvati igrače pod košem. Ni godine mu ne idu u korist s obzirom da je nešto stariji od ostalih igrača na draftu. U NBA ga vjerojatno čeka budućnost kao „stretch 4“ specijalista s klupe.

ANZEJS PASECNIKS, C (GRAN CANARIA)

Latvijac Pasecniks je centar impresivne visine te sasvim pristojnog atletizma za takvog igrača. Tehnički je veoma potkovan, dobar šuter te posjeduje lijep osjećaj za igru. Problem leži i u činjenici da je jedan od najstarijih igrača na ovom draftu, a GM-ovi baš ne vole prospekte koji su s „krive“ strane dvadesete godine. Anzejs usprkos svojoj visini baš i ne voli kontakt s protivničkim igračima tako da ga neki uspoređuju s Antom Tomićem.

HARRY GILES, C (DUKE)

Giles je, slično kao i kolega mu s Dukea Tatum, još davno proglašen budućom NBA zvijezdom. Za razliku od Jaysona koji ta očekivanja zasad u većoj mjeri opravdava, Harry je u međuvremenu potonuo na svim mock draftovima. U srednjoj školi dominirao je tjelesnim predispozicijama i elitnim atletizmom, ali nikad nije razvio potrebne tehničke elemente. Ni taj atletizam, nakon što je odradio nekoliko operacija, više nije što je bio tako da je logično da Giles više ne izgleda kao top potencijal. Međutim, to ne znači da neće pronaći svoje mjesto u NBA.

HAMIDOU DIALLO, SG (NY RENS)

Diallo je još jedan swingman s elitnim atletizmom, možda i najboljim u ovoj draft klasi, koji ima ozbiljnih problema sa šutom i konstantnošću svoje igre. Uživa u tranziciji, ali trenutno je daleko od NBA igrača. Radi se o projektu koji će naći svoje mjesto u nekoj momčadi, ali je vjerojatno da će neko vrijeme provesti u razvojnoj ligi. Upitno je hoće li uspjeti racionaliziratisvoju igru u dovoljnoj mjeri da jednog dana postane dio rotacije nekog tima.

FRANK JACKSON, PG (DUKE)

Jackson je solidan šuter i atleta, ali nema baš adekvatnu visinu za dvojku, što donekle kompenzira rasponom ruku, a s druge strane nema skillset potreban za igrati klasičnu jedinicu. Radi se o „score first“ braniču koji voli napasti koš i ne boji se kontakta, ima pristojan dribling i dobar šuterski domet. Minus mu je što se voli zaigrati i često ne vidi suigrače, a nije baš niti među onima koji igraju obranu „krvavih koljena“. Vjerojatno može pronaći svoje mjesto u rotaciji neke NBA momčadi kao kombo branič s klupe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vlacng24.05.2017. u 01:57
    Dobar clanak.
    vlacng