Košarka

VIDEO: Nada živi za prvake, Cavsi razbili Warriorse njihovim oružjem

Dario Dodić • subota, 10.06.2017.
VIDEO: Nada živi za prvake, Cavsi razbili Warriorse njihovim oružjem
Foto: EPA

U utakmici koju nisu smjeli izgubiti Cleveland Cavaliersi upisali su uvjerljivu pobjedu protiv Golden State Warriorsa i finalnu NBA seriju ostavili na životu. Usput su srušili i par rekorda...

Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 137:116 (1-3)

"Cavsi u 7, Cavsi u 7", orilo se Quicken Loans Arenom u Clevelandu. Nakon trećeg poraza u trećoj finalnoj utakmici protiv Golden State Warriorsa pobjeda Cavsa u sedmoj utakmici finala postala je jedina opcija braniteljima naslova. Jedini je problem što nitko nikad nije gubio 3-0 i uspio okrenuti. Ne samo u finalima, već u bilo kojoj fazi doigravanja.

S druge pak strane, nitko nikad nije okrenuo 3-1 u finalima, do prošle godine i Cavsa, koji su posljednje tri utakmice pobijedili, iako su Warriorsi u Oaklandu već pripremili i tortu i vatromet. S obzirom da su aktualni prvaci napokon pronašli recept kako pobijediti superstarovima nakrcanu momčad Warriorsa, dozvolimo im mogućnost čuda.

Sve bi bilo lakše da Kyle Korver nije promašio tricu u završnici treće utakmice, jer Cavsi su je imali u džepu. No za prosutim mlijekom ne treba plakati, sinoć su u Clevelandu Cavaliersi izašli na parket željni spriječiti veliko slavlje Warriorsa u njihovom gradu i to im je pošlo za rukom. Četvrtu su utakmicu otvorili rekordnom četvrtinom, barem kad su finala u pitanju, u kojoj su ubacili 49 koševa (49:33). Do poluvremena su još nadogradili tu prednost i na odmor otišli s novim rekordom - nitko nikad u poluvremenu finalne utakmice nije postigao 86 koševa (86:68).

S obzirom da s tricaški fantastičnom momčadi poput Warriorsa, koja živi i umire od šuta, nikad ne znate kad će proraditi i nijedno vodstvo nije preveliko, Cavsi su odigrali ozbiljno do kraja i oružjem Warriorsa u koševima bogatoj utakmici zadržali nadu u veliki preokret, sa 137:116 odgodili su slavlje momčadi iz Oaklanda za barem još jednu utakmicu.

"U sebi imamo DNK prvaka. To smo i pokazali večeras. Bili smo sabrani, dijelili smo loptu, u obrani bili čvrsti. To je samo jedna utakmica", komentirao je nakon pobjede Cavsa LeBron James. Ovog je puta LeBron imao veliku pomoć na parketu, što se vidjelo na konačnom rezultatu. Kralj James ubilježio je svoj deveti triple-double u finalima i tako na vječnoj listi na vrhu preskočio Magica Johnsona.

Bila je to nervozna utakmica s čak sedam dosuđenih tehničkih pogrešaka. Bilo je tu naguravanja, udaranja, izbacivanja LeBronovih prijatelja iz publike, a u jednom je trenutku zbog pogrešne interpretacije umalo s parketa izbačen i Draymond Green. Naime, svi su, uključujući i trenera Warriorsa Stevea Kerra, mislili da je u prvom poluvremenu Greenu dosuđena tehnička pa je logična bila najava u trećoj četvrtini nakon nove tehničke da će Green na ranije tuširanje. Međutim, ispostavilo se da su suci prvu tehničku dodijelili Kerru.

Trener Kerr ne misli da su njegovi igrači opterećeni prošlogodišnjim finalom i da nisu zato izgubili: "Mislim da se moji igrači nisu zabrinjavali i razmišljali o prošlosti. Mislim da se jednostavno dogodilo to da smo igrali protiv očajne momčadi na njihovom parketu, odlične momčadi sa sjajnim igračima, koja je izašla na parket i pobijedila nas. Toliko jednostavno."

Koliko god jednostavno bilo i koliko god povijest bila na njihovoj strani ostaje činjenica da su Warriorsi imali 3-1 i prošle godine i na kraju ostali bez naslova. Sad imaju i Kevina Duranta, nije to ista momčad, ali sigurno im neće biti svejedno.

Još jednu sjajnu utakmicu za Cavse odigrao je Kyrie Irving, susret je okončao s 40 koševa i sedam skokova. LeBronov triple-double zaustavio se na 31 košu, deset skokova i 11 asistencija. Dok je on bio na parketu (41 minuta) Cavsi su bili u plusu 32 koša. Napokon je proradio i Kevin Love, u pobjedu je ugradio 23 koša, J.R. Smith dodao je 15 poena.

Durant je s 35 koševa predvodio Warriorse, ali uz šut iz igre 9/22. 16 je puta bio na liniji slobodnih bacanja, 15 puta je pogodio. Za razliku od Duranta svoj posao nisu odradili Steph Curry i Klay Thompson kao u prošloj utakmici. Curry je iz igre šutirao 4/13 i utakmicu završio s 14 koševa i deset asistencija. Thompson je dodao 13 poena šutiravši 4/11 iz igre. Donekle je njihov slabiji učinak nadoknadio Draymond Green sa 16 koševa i 14 skokova, ali to nije bilo dovoljno protiv raspucanih Cavsa.

Peta utakmica igrat će se u Oaklandu u noći s ponedjeljka na utorak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!