Tenis

Rafael Nadal nevjerojatnom dominacijom deseti put u karijeri osvojio Roland Garros

Branimir Korać • nedjelja, 11.06.2017.
Rafael Nadal nevjerojatnom dominacijom deseti put u karijeri osvojio Roland Garros
Foto: EPA

Fantastični Rafael Nadal apsolutno zasluženo stigao je do desete titule pobjednika Roland Garrosa u karijeri. Nadal je osvojio Roland Garros bez ijednog izgubljenog seta, a u finalu pomeo je Stana Wawrinku koji je bio potpuno isfrustriran i nemoćan...

Apsolutni kralj Roland Garrosa ponovno je na tronu. Rafael Nadal nastavlja s nevjerojatnim nastupima u Parizu gdje je 13. put u karijeri nastupio i osvojio desetu titulu.

2009. godine svladao ga je u četvrtom kolu Robin Soderling, 2015. godine u četvrtfinalu Novak Đoković, a prošle godine predao je meč bez borbe Marcelu Granollersu. U svim ostalim pojavljivanjima u Parizu Rafael Nadal otišao je do kraja.

U finalima su padali Mariano Puerta, Roger Federer četiri puta, Robin Soderling, Novak Đoković dva puta, David Ferrer i Stan Wawrinka. Wawrinka je igrao sjajno ove godine u Parizu, u epskom polufinalu izbacio je Andyja Murrayja, međutim tu je ostao bez previše energije, a i upitno je i da je imao kraći meč, koliko bi to bilo dovoljno za ovakvog Nadala.

Nadal je ove godine itekako bio na tragu onih godina kada je apsolutno dominirao na zemljanoj podlozi i u cijeloj sezoni na zemlji je upisao samo jedan poraz i to protiv Dominica Thiema kojeg je nakon toga školovao u polufinalu Roland Garrosa.

Finalni dvoboj ponudio je niz spektakularnih poena, prvenstveno od strane Nadala koji se ponovno fantastično kretao i tako izluđivao Wawrinku koji je vrlo teško dolazio do izravnih poena.

Prvu break priliku u meču imao je Wawrinka koji je mogao povesti s 2:1, Nadal se izvukao i odmah nakon toga on je stigao do četiri break lopte koje nije iskoristio. Međutim nakon tih 2:2 Nadal je nanizao četiri uzastopna gema prilično uvjerljivo i uzeo prvi set sa 6:2.

U zraku se osjetilo da će drugi set biti ključan, međutim Wawrinka ga je otvorio očajno. Seriji od četiri uzastopna osvojena gema na kraju prvog seta, Nadal je dodao i prva tri gema u drugom setu, odmah se odvojio i do kraja seta nije pružio niti najmanju priliku Švicarcu.

Frustrirani Wawrinka i sam je znao da je nakon izgubljenog drugog seta praktički izgubio i finale te je Nadal odjurio do pobjede sa 6:1 u trećem setu.

"Uvijek dajem sve od sebe na svakom turniru, ali ovdje igrati je nešto posebno. Adrenalin i osjećaj koji imam na ovom terenu nemoguće je usporediti s bilo kojim drugim turnirom i ovo je definitivno za mene najvažniji turnir", rekao je Nadal.

"Rafa, nemam što posebno za reći o ovom meču, bio si predobar. Svima si pravi primjer i uvijek je čast igrati protiv tebe. Čestitam ti na velikoj karijeri", poručio je Wawrinka.

Trofej pobjednika predao mu je Toni Nadal, deseti trofej u Roland Garrosu, nešto što nikome nije pošlo za rukom. Đoković i Roy Emerson šest puta osvajali su Australian Open, Roger Federer i Pete Sampras sedam puta Wimbledon, a Bill Tilden sedam puta US Open. Međutim nitko nije poput Nadala osvojio čak deset puta isti Grand Slam turnir. S 15. osvojenom titulom na turnirima Grand Slam serije Nadal je prestigao Petea Samprasa te se nalazi na drugom mjestu svih vremena iza Rogera Federera.

Roland Garros, finale:
Rafael Nadal (Španjolska, 4) - Stan Wawrinka (Švicarska, 3) 6:2, 6:3, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2017. u 10:20
    bravo Rafa majstore, najbolji ikad
    Obrisan korisnik
  • interreg12.06.2017. u 09:54
    Nisam vjerovao kada se borio sa oslijedama da se moze vratiti na ovaj nivo a on je sada i bolji nego u najboljim danima. Svi ostali izgledaju kao chalenger igraci kad igraju protiv njega.
    interreg
  • Ronaldo911.06.2017. u 18:19
    kakva je to životinja to nisu istine..
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik11.06.2017. u 17:59
    Povratak Rafe je briljantan; igrao je fenomenalno cijeli turnir bez ijednog izgubljenog seta i zasluzeno drugo mjesto na ATP-ljestvici :)
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5011.06.2017. u 17:46
    Kao u najboljim danima
    Kojot_50