Košarka

Cedeviti zanimljiva skupina u Eurokupu, dolaze Rusi, Turci, Talijani, Španjolci i Francuzi

HINA • četvrtak, 06.07.2017.
Cedeviti zanimljiva skupina u Eurokupu, dolaze Rusi, Turci, Talijani, Španjolci i Francuzi
Foto: FaH

U Barceloni je danas održan ždrijeb skupina Eurokupa za novu sezonu, a košarkaši Cedevite igrat će u skupini A zajedno s Uniksom, Darušafakom, Fiat Torinom, Morabanc Andora La Vellom i Paris-Levalloisom.

Klubovi su podijeljeni u četiri skupine sa po šest momčadi, a po četiri najbolje momčadi iz svake skupine plasirat će se u Top 16. Tu će se ponovno igrati u četiri skupine, ali sa po četiri momčadi u grupi, nakon čega će se u serijama na dvije pobjede igrati četvrtfinale, polufinale i finale.

Cedevitin cilj je jasan, prolazak u Top 16 fazu.

"Mi smo sigurni da ćemo to napraviti. Grupa je zbilja interesantna. Imamo dva prošlogodišnja euroligaša, Uniks iz Kazana i Darušafaku. To su ekipe koje će sigurno biti atraktivne publici za gledati, a igračima za motivaciju i igru. Dobili smo i tri nova člana Eurokupa, o kojima u ovom trenutku nemamo toliko znanja," kazao je direktor Cedevite Davor Užbinec.

Užbinec se osvrnuo i na dolazak Slavena Rimca u stručni stožer Cedevite.

"Stručni štab smo praktički zatvorili. Bilo nam je važno da uz Juru Zdovca imamo još jedno jako veliko ime. Slaven Rimac je zbilja poznati vrhunski bivši košarkaš i uspješan trener. Nažalost, svoj najveći uspjeh napravio je u finalu ABA lige pobijedivši Cedevitu, ali sigurno da ima dovoljno znanja i iskustva da nam pomogne ostvariti ciljeve."

S Uniksom je Cedevita igrala u Eurokupu u sezoni 2010/11. Te momčadi prvo su se susrele u I skupini Top 16 faze spomenutog natjecanja. Kod kuće su Zagrepčani u drugom kolu poraženi 94-76, a u zadnjem kolu Top 16 faze uz 27 poena Braceya Wrighta slavili su u Rusiji sa 88-84. Obje momčadi su kasnije došle do Final Foura u Trevisu. Uniks je u polufinalu Cedevitu pobijedio sa 87-66 i kasnije pobjedom nad Sevillom osvojio naslov, a Cedevita je u utakmici za treće mjesto uz 16 poena Corsleya Edwardsa i 10 poena Dontayea Drapera pobijedila domaći Benetton s 59-57. Tu momčad Cedevite vodio je Aco Petrović.

S Darušafakom se Cedevita susrela u E skupini Top 16 faze Eurolige u sezoni 2015/16. Cedevita je tada uz 25 poena i pet asistencija Jacoba Pullena u drugom kolu u Turskoj slavila sa 79-72, a u 9. kolu je u Zagrebu, unatoč 26 poena Pullena, poražena sa 83-77. Naposljetku je Cedevita uz 4-10 završila posljednja u grupi, a Darušafaka je s pobjedom više bila šesta.

Fiat Torino je za Eurokup dobio pozivnicu, a prošle sezone je u talijanskom prvenstvu završio kao 11. Morbanc Andora La Vella je klub koji u jakoj španjolskoj Endesa ligi igra proteklih pet sezona, s tim da su u najjačoj ligi Španjolske proveli i četiri sezone tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Taj klub prošle je godine u Endesa ligi završio na osmom mjestu, a u četvrtfinalu doigravanja ispali su od Real Madrida.

Paris-Levallois Metropolitans je je prošle sezone regularnu sezonu u francuskom prvenstvu završio na šestom mjestu, nakon čega je u doigravanju došao do polufinala i ispao od Chalona.

SKUPINE

SKUPINA A: Uniks, Darušafaka, CEDEVITA, Fiat Torino, Morabanc Andora La Vella, Paris-Levallois

SKUPINA B: Galatasaray, Bayern Munchen, Hapoel Bank Yahav Jeruzalem, Grissin Bon Reggio Emilia, Lietkabelis Panevezys, Budućnost Podgorica

SKUPINA C: Lokomotiv Kuban Krasnodar, Alba Berlin, Lietuvos Rytas, Retabet Bilbao Basket, Limoges, Partizan Beograd

SKUPINA D: Herbalife Gran Canaria Las Palmas, Zent St Peterburg, Tofas Bursa, Dolomiti Energia Trento, Ratiopharm Ulm, ASVEL Villeurbanne

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!