Rukomet

Velikim preokretom hrvatski kadeti pobijedili Poljsku na Svjetskom prvenstvu

Sportnet • petak, 11.08.2017.
Velikim preokretom hrvatski kadeti pobijedili Poljsku na Svjetskom prvenstvu
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska muška kadetska reprezentacija u nevjerojatnoj je utakmici trećeg kola skupine C nadoknadila rezultatski minus od deset pogodaka i upisala pobjedu protiv Poljske. Iako se situacija činila bezizlaznom početkom drugog poluvremena kada su Poljaci poveli s 23:13, odličnom igrom u obrani i razigranim napadom Hrvatska je učinila nemoguće, nadoknadila deset golova zaostatka i na kraju pobijedila s pet pogodaka prednosti 33:28 (12:20).

Ponovo Hrvatska nije dobro otvorila utakmicu. Poljaci su počeli s 2:0, a priključak na 3:3 donio je sa svoja tri pogotka Leon Strbad. Međutim, neriješen rezultat kratko je stajao na semaforu jer je Poljska postigla pet uzastopnih pogodaka što joj je donijelo prednost 8:3. Izbornik Luka Panza pozvao je minutu odmora, ali ništa se puno nije promijenilo na terenu Halil Jaganjac zabio je pogodak na koji su Poljaci odgovorili s tri nova u seriji.

Nakon što je Poljska povela s +7 (11:4), dva uzastopna pogotka Hrvatske donijele su kratkotrajno smanjenje zaostatka. Međutim, protivnici su se u 22. minuti odvojili na osam razlike preko Alana Guziewicza i tu prednost sačuvali do samog kraja poluvremena. Hrvatska obrana ponovo je propustila previše golova pa su na odmor otišli s rezultatom 20:12.

Već nakon četiri minute u nastavku Poljska je otišla na velikih +10 i bilo je teško očekivati da će hrvatski kadeti do kraja utakmice uspjeti nadoknaditi ovoliki zaostatak. Međutim, Ivan Martinović zabio je za 23:14 i izborio isključenja Poljaka. To je otvorilo Hrvatskoj šansu da pokuša uloviti priključak što su i učinili te postigli s pet uzastopnih pogodaka. Izbornik Poljske Dariusz Tomaszewski pozvao je time-out, no i na njega je Hrvatska odgovorila pogotkom i stigla na 23:19.

Obrana je bila puno pokretljivija i agresivnija, a priključio se sa svojim obranama Ivan Panjan koji je samo u prvih deset minuta nastavka skupio sedam obrana. U napadu su se raspucali Martinović, Jaganjac i Strbad. U 44. minuti smanjenje na minus dva (25:23) donosi Strbad i time dovodi Hrvatsku vrlo blizu hvatanja potpunog priključka.

Poljska je s dva uzastopna pogotka Macieja Zarzyckog otišla ponovo na +4, ali u 49. Jaganjac ponovo vraća na minus dva (28:26). Iz još jedne odlične obrane proizašla je i kontra koju je realizirao Vito Bahtijarević i doveo Hrvatsku na korak do izjednačenja. Baš Bahtijarević je u dvije minute kasnije nakon još jednog time-outa Poljske postigao izjednačujući pogodak nakon lijepe akcije.

Prvo vodstvo Hrvatska je dočekala tek u 54. minuti preko Marka Račića, desetim uzastopnim pogotkom Hrvatske Filip Vistorop zabija za pobjedu i konačnih 33:28. Hrvatski kadeti tako su Poljake ostavili 12 minuta bez pogotka i upisali nevjerojatnu pobjedu.

Prvi topnik bio je Martinović koji se u strijelce upisao devet puta. Slijede ga Jaganjac sa sedam i Strbad sa šest. Ivan Panjan obranio je ukupno 16 poljskih šuteva od čega 12 u drugom poluvremenu. Najbolji u redovima Poljske bio je Maciej Zarzycki i Piotr Jarosiewicz svaki s po šest pogodaka.

“Otvorili smo loše utakmicu. Nismo se držali dogovora.Prebrzo smo reagirali u napadu, a u obrani bili preširoki i to je rezultiralo velikom prednošću Poljske. U drugom poluvremenu zgusnuli smo se u obrani, a u napadu bili pokretljivi i strpljivi. Gradili smo rezultat iz minute u minutu, iz napada u napad i do nas je dovelo do pobjede“, kratko je prokomentirao izbornik Luka Panza utakmicu protiv Poljske.

Izbornikovo mišljenje dijeli i najbolji strijelac Hrvatske u današnjem susretu Ivan Martinović: “U prvom poluvremenu smo igrali loše. Obrana nije bila gusta, nije bilo zajedništva. Na poluvremenu u svlačionici smo digli glave i nismo prestali vjerovati. Otvorili smo dobro i našli smo svoju igru. Pokazali smo da smo Hrvatska i kako možemo. Uz dobru obranu i vrataru smo pomogli, a na to se nadovezao i napad. Na kraju smo zasluženo pobijedili.”

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!