Košarka

Aleksej Šved utišao Istanbul i osigurao rusku pobjedu

Petar Jenjić • petak, 01.09.2017.
Aleksej Šved utišao Istanbul i osigurao rusku pobjedu
Foto: EPA

Košarkaši Rusije svladali su domaćina Tursku u prvom nastupu na Eurobasketu. U vrlo zanimljivoj i neizvjesnoj utakmici u Fenerbahče Areni slavili su rezultatom 76:73, a ključnim su se pokazali trica Alekseja Šveda 25 sekundi prije kraja i nekoliko izgubljenih lopti Turske u ključnim trenucima...

Prvo kolo Europskog prvenstva zaključio je domaćin Turska koji je poražen od Rusije 76:73 i tako razočarao ispunjenu Fenerbahče Arenu. Gotovo cijelu utakmicu Turska je bila u minusu, iako nije previše zaostajala. Imala je nekoliko prilika u posljednje dvije minute barem preuzeti vodstvo, no nije bila precizna u šutu ili dodavanju.

Ključnim se pokazao dalekometni ubačaj Alekseja Šveda 25 sekundi prije kraja kojim je Rusima donio četiri koša prednosti za rješenje pitanja pobjednika. Agresivnom obranom Turci su svoje protivnike u cijelom dvoboju poslali čak 40 puta na liniju slobodnih bacanja.

Nijedna momčad nije posebno oduševila na početku susreta. Turska je igrala nešto bolje u uvodnim minutama, ali nakon dviju trica Alekseja Šveda izgubila je momentum i našla se u zaostatku. Rusi su vrlo dobro kombinirali, lakše dolazeći do prilike za postizanje poena. Domaćin je imao samo jednu asistenciju u prvih 14 minuta utakmice, naspram osam ruskih.

Timofej Mozgov povezao je pet poena i donio Rusima prvo dvoznamenkasto vodstvo na utakmici (25:15), no brzom serijom 9:2 Turci se vraćaju u utakmicu. Dolazili su do tri koša minusa u nekoliko navrata, ali za nešto više u prvom poluvremenu nije bilo dovoljno snage.

Iako joj je domaća publika davala dodatan motiv, vrlo borbena Turska nije prelazila u vodstvo. U 26. minuti Veyseloglu donosi izjednačenje Turcima (46:46), ali Rusija uzvraća sa šest uzastopnih poena i ostaje u prednosti.

32. minuta bila je ta kada je Fenerbahče Arena eruptirala na prvo tursko vodstvo nakon uvodnih minuta (58:57), zahvaljujući visokom presingu i vrlo aktivnoj i agresivnoj obrani. Pravi trening s linije slobodnih bacanja imali su Rusi, posebno Mozgov, koji je šutirao ukupno 17 puta.

Utakmica je bila izjednačena gotovo sve do posljednjih sekundi. Turci su imali poen zaostatka (69:68) i nekoliko napada za prelazak u vodstvo, međutim, nisu bili precizni ili su izgubili loptu. Točku na "i" postavio je Šved dalekometnim šutem 25 sekundi prije kraja.

Šved je predvodio Rusiju s 22 poena (1/4 za dva, 4/8 za tricu, slobodna bacanja 8/8), ali je imao i sedam izgubljenih lopti. Timofej Mozgov dodao je 20 koševa (4/8 za dva, slobodna bacanja 12/17) i devet skokova.

Cedi Osman bio je nadaleko najbolji u redovima Turske s 28 poena (3/9 za dva, 3/5 za tricu, slobodna bacanja 13/15), sedam skokova, četiri asistencije i sedam ukradenih lopti.

Eurobasket, 1. kolo, skupina D:
Turska - Rusija 73:76 (15:20, 18:16, 18:19, 22:21)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!