Košarka

Uporna Grčka pružala otpor do samog kraja, ali Francuzi ipak pišu pobjedu

Petar Jenjić • subota, 02.09.2017.
Uporna Grčka pružala otpor do samog kraja, ali Francuzi ipak pišu pobjedu
Foto: EPA

Košarkaši Francuske su lakše od očekivanog svladali Grčku i upisali prvu pobjedu na Eurobasketu. Nakon neočekivanog poraza od domaćina Finske, danas su slavili s 95:87, iako to konačan rezultat možda i ne sugerira...

Gorjelo je pod nogama Francuzima koji se nisu nadali porazu od Finaca u prvom kolu. Danas ih je, barem na papiru, očekivao teži protivnik, no Grčka je u 40 minuta pokazala kako nije dorasla trenutno ipak boljoj Francuskoj.

Odličan francuski šut u prvom poluvremenu odlučio je pobjednika u današnjoj utakmici. Dominirali su gotovo od početka do kraja i Grci su nešto pokazali tek početkom posljednje četvrtine kada su došli na sedam poena minusa, no za nešto više nedostajalo je snage pa je Francuska slavila 95:87.

Evan Fournier dobro je ušao u utakmicu, igrač Orlando Magica povezao je osam poena za osam koševa prednosti Francuza u sedmoj minuti (15:7). Grci su imali dosta problema s branjenjem reketa, a do tada nepogrešivi Lauvergne donio je Francuskoj prvu dvoznamenkastu prednost u završnici četvrtine, bilo je 20:10. Čak devet šuteva za tricu uputili su Grci u prvoj četvrtini, uglavnom nepreciznih.

Jedan period se igralo poen za poen i Francuzi su lako održavali prednost. Nastavili su s dominantom igrom u reketu, a vrijedi izdvojiti i šut za dva 12/15 u 16. minuti susreta. Borili su se Grci, koliko s Francuzima, toliko i sa sobom, no zaostatak se i dalje nije spuštao.

Moglo se vidjeti kako su s više energije Grci ušli u drugo poluvrijeme, ali to je bilo vrlo kratkog vijeka. Francuzi su na sve imali spreman odgovor i čuvali su stečenu razliku. Ubrzo su došli do 20 poena prednosti. Posljednju su četvrtinu Grci otvorili serijom 12:2 i došli na samo sedam koševa minusa, ali nešto više od toga nije išlo jer Francuska nije dopustila da im još jedna pobjeda isklizne iz ruku.

Francusku je predvodio Joffrey Lauvergne s 21 poenom (9/13 za dva, 1/1 za tricu, slobodna bacanja 0/3) i 11 skokova, a isti broj koševa ubacio je i Evan Fournier (3/7 za dva, 2/4 za tricu, slobodna bacanja 9/12).

Giorgios Printezis s 22 ubačaja (7/11 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 2/2) bio najbolji kod Grčke, po 15 koševa su dodali Kostas Sloukas (sedam asistencija) i Nick Calathes.

Eurobasket, 2. kolo, skupina A:
Grčka - Francuska 87:95 (15:27, 21:28, 21:20, 30:20)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!