Košarka

Čudesni Lauri Markkanen donio nevjerojatan preokret i pobjedu Finskoj nakon dva produžetka

Petar Jenjić • nedjelja, 03.09.2017.
Čudesni Lauri Markkanen donio nevjerojatan preokret i pobjedu Finskoj nakon dva produžetka
Foto: EPA

Čudesna utakmica odigrana je u Helsinkiju između Finske i Poljske iz koje je kao pobjednik, nakon 50 minuta igre, izašao domaćin koji je slavio. Poljaci su prokockali osam poena prednosti 50 sekundi prije kraja regularnog dijela, a sjajni Lauri Markkanen osigurao je svojoj momčadi prvi i drugi produžetak te u konačnici slobodnim bacanjima donio važnih pet poena prednosti i osigurao važnu pobjedu 90:87...

Iako se tako nije činilo nakon prvih 15-ak minuta Poljska je uspjela preokrenuti zaostatak protiv domaćina Finske i stići vrlo blizu vrijedne pobjede, s obzirom na to da ih u posljednja dva kola očekuju nova dva teška protivnika. Minutu prije kraja došli su do osam poena prednosti (66:58), no trica Sasu Salina i pet vezanih poena Markkanena donijeli su Fincima produžetak.

Nije bio dovoljan jedan, već dva produžetka da saznamo konačnog pobjednika današnje utakmice čiji je junak bio mladi Lauri Markkanen, 19-godišnji novi član Chicago Bullsa koji će, bez ikakve sumnje, biti nova zvijezda europske košarke. Upravo je mladi igrač zaključio pobjedu svoje momčadi 90:87.

Nakon sporijeg ulaska u utakmicu Finci se bude ulaskom Lauri Markkanena. Mladi Finac energijom je predvodio svoju momčad u seriji 12:0 kojom su zaključili prvu dionicu s deset koševa viška, unatoč ozljedi gležnja Jamara Wilsona koji je morao nešto ranije napustiti teren.

U drugoj dionici su nastavili gdje su stali, Markkanen je povezao dvije trice, na njega se nadovezao Mikko Koivisto za +14 domaćina (27:13). Činilo se u tim trenucima da bi Finci možda čak mogli slomiti i cijelu utakmicu, ali Poljaci se ekspresno vraćaju i do poluvremena dolaze u egal.

Čvrstim ulaskom u nastavku susreta Poljaci nisu dopuštali domaćinu veće odvajanje, naprotiv, Adam Waczynski je u 28. minuti ubacio tricu za minimalno vodstvo svoje momčadi. Finci očito nisu mogli bez drame zaključiti još jednu utakmicu.

Kako su minute odmicale Finci su igrali sve slabije. Poljaci su pojačali obranu, a A.J. Slaughter zabio je četiri poena u nizu za šest poena prednosti (63:57) dvije i pol minute prije kraja.

Imali su Poljaci osam razlike minutu prije kraja, ali trica Sasu Salina i tri slobodna bacanja Markkanena spustila su Fince na minus dva (66:64). Najbolji mladi finski košarkaš ukrao je zatim loptu Poljacima i zakucao u kontri za produžetak.

Dodatnih pet minuta ponudilo je novu veliku dramu. Petteri Koponen zabio je tricu za poravnanje Finaca na 76:76, da bi Slaughter ubacio šut s poludistance 12 sekundi prije kraja. Na drugoj strani uzvraća sjajni Markkanen za novo poravnanje i novi produžetak.

Ostalo je pitanje tko će prvi popustiti - bili su to Poljaci. Koponen je 14 sekundi prije kraja, pri vodstvo Finaca od dva razlike, pogodio prvo, a promašio drugo slobodno bacanje. Loptu je uhvatio Markkanen, izborio nova slobodna bacanja i osigurao pobjedu svoje reprezentacije 14 sekundi prije kraja. Ubacio je Slaughter tricu i donio novu nadu Poljacima, no pokazalo se na kraju beznačajano.

Markkanen je zaključio susret s 27 poena (7/15 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 7/7) i devet skokova, a u stopu ga je slijedio Petteri Koponen s 21 ubačajem (2/6 za dva, 4/7 za tricu, slobodna bacanja 5/8) i sedam skokova.

U redovima Poljske po 18 poena su ubacili A.J. Slaughter (6/8 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 0/2) i Adam Waczynski (2/7 za dva, 4/7 za tricu, slobodna bacanja 2/3).

Eurobasket, 3. kolo, skupina A:
Finska - Poljska 90:87 (18:8, 18:24, 16:20, 14:14, 12:12, 12:9)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!