Nogomet

VIDEO: Luksemburg šokirao Francuze, Belgija prva europska reprezentacija s osiguranim prvim mjestom

Branimir Korać • nedjelja, 03.09.2017.
VIDEO: Luksemburg šokirao Francuze, Belgija prva europska reprezentacija s osiguranim prvim mjestom
Foto: EPA

U večernjem programu u skupinama A, B i H najveće iznenađenje priredio je Luksemburg koji je izdržao u Toulouseu i izvukao remi s Francuskom...

Francuska je razočarala na Municipalu u Toulouseu prosuvši dva već unaprijed uračunata boda. Ugostila je Luksemburg i odigrala bez pogodaka unatoč više od 30 udaraca upućenih prema gostujućim vratima. Bio je to dan kada jednostavno ništa ne ulazi i Luksemburg je uzeo neočekivani bod.

Jonathan Joubert, vratar Dudelangea, branio je sve što je upućeno prema njemu, a u večeri iz noćne more, Francuska je umalo ostala i bez tog boda nakon što je Gerson Rodrigues 12 minuta prije kraja pogodio vratnicu. "Imali smo čiste prilike, ali protiv ovako zatvorenog protivnika morate konstantno raditi i pritiskati ako želite pobjedu", govorio je nakon susreta frustrirani Didier Deschamps čiji su igrači propustili niz čistih prilika za pobjedu.

Belgija je osigurala nastup na završnici Svjetskog prvenstva nakon što je slavila u Pireju protiv Grčke 2:1 i tako osigurala prvo mjesto u skupini. Sve bitno događalo se u razmaku od samo četiri minute sredinom drugog dijela kada su postignuta sva tri pogotka na susretu.

Belgijci su poveli u 70. minuti lijepim udarcem Jana Vertonghena s 20-ak metara kada je pogodio donji kut grčkog gola. Tri minute kasnije Carrasco je zaboravio na Zecu koji mu bježi i iz blizine poravnava na 1:1. Međutim već u sljedećem napadu dok se još nije niti utišalo slavlje Grka, Romelu Lukaku glavom pogađa za novu prednost i u konačnici pobjedu Belgije.

Švicarska je ostala stopostotna i nakon gostovanja u Rigi kod Latvije koju je vrlo lako svladala s 3:0. Potpuna dominacija Švicaraca koji su mogli slaviti i uvjerljivije, ali na kraju su se zadovoljili s ovih 3:0.

Haris Seferović doveo ju je u vodstvo u devetoj minuti lijepim golom koji ide i na dušu domaćeg vratara, a do odlaska na odmor trebali su Švicarci i povećati prednost, ali Blerim Dzemaili iz kaznenog udarca nije bio precizan, pucao je visoko preko gola. Iskupio se u 55. minuti pogotkom za 2:0 da bi tri minute kasnije Ricardo Rodriguez preuzeo na sebe izvođenje kaznenih udaraca i povisio na konačnih 3:0.

Nikakvih problema nije imala niti BiH na gostovanju kod Gibraltara. Bilo je samo pitanje koliko puta će domaći vratar po loptu u mrežu, na kraju je BiH slavila s 4:0.

Mrežu domaćina načeo je Edin Džeko svojim 51. golom u dresu BiH reprezentacije da bi u 65. minuti Kodro postigao svoj prvi pogodak za BiH i povisio na 2:0. U zadnjih deset minuta Lulić i Džeko još jednom postižu pogotke za ugodnih 4:0 Bosne i Hercegovine.

Portugal je upisao sva tri boda na gostovanju u Budimpešti gdje je imao više od sat vremena igrača više i tu je prednost i iskoristio. Slavio je s minimalnih 1:0 te propustio priliku i uvjerljivije doći do pobjede.

30. minuti Mađari su ostali bez Tamasa Priskina koji je zaradio izravni crveni karton zbog udaranja laktom Pepea, a gosti su do jedinog pogotka došli u 46. minuti preko Andrea Silve.

Skupina A:
Francuska - Luksemburg 0:0

Skupina A:
1. Francuska 17
2. Švedska 16
3. Nizozemska 13
4. Bugarska 12
5. Luksemburg 5
6. Bjelorusija 5

Skupina B:
Latvija - Švicarska 0:3
Mađarska - Portugal 0:1

Skupina B:
1. Švicarska 24
2. Portugal 21
3. Mađarska 10
4. Farski Otoci 8
5. Andora 4
6. Latvija 3

Skupina H:
Grčka - Belgija 1:2
Gibraltar - BiH 0:4

Skupina H:
1. Belgija 22
2. BiH 14
3. Grčka 13
4. Cipar 10
5. Estonija 8
6. Gibraltar 0

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!