Košarka

Hrvatska potpuno razočarala u osmini finala i oprostila se od Eurobasketa

Petar Jenjić • nedjelja, 10.09.2017.
Hrvatska potpuno razočarala u osmini finala i oprostila se od Eurobasketa
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija još jednom je odigrala razočaravajuću utakmicu u knock-out fazi velikog natjecanja. Rusija je bila kudikamo bolja momčad od početka do kraja, slavila rezultatom 101:78 i apsolutno zasluženo prošla u četvrtfinale gdje će igrati protiv Grčke...

Hrvatska - Rusija 78:101 (23:25, 19:21, 15:26, 21:29)

HRVATSKA: Krušlin, Popović 4, Simon, Šarić 13, Ukić 2, Žorić 11, Planinić 6, Bender 2, Buva, Ramljak 6, Tomas 6, Bogdanović 28

RUSIJA: Šved 27, Baburin, Fridzon 13, Ivlev, Antonov, Zubkov 14, Hvostov 6, Mozgov 10, Voroncevič 8, D. Kulagin 14, M. Kulagin, Kurbanov 9

Još jedno natjecanje hrvatske košarkaške reprezentacije završilo je u prvoj eliminacijskoj utakmici. Prije dvije godine bila je to Češka i Tomaš Satoransky, danas je to bila Rusija i Aleksej Šved. Rusija je igrala puno bolje kroz gotovo svih 40 minuta, upisala visoku pobjedu i sada će se boriti za polufinale protiv Grčke.

Muke i patnje po hrvatsku košarku tako se produžuju za još barem dvije godine. Ponovno je u ključnim trenucima nedostajala dobra igra i učinak svih ostalih igrača osim Bojana Bogdanovića koji je jedan od rijetkih sa zasluženom prolaznom ocjenom. Rusija se nakon dva katastrofalna prvenstva vratila na veliku scenu i pobjedom 101:78 napravili jako dobar rezultat.

Simultanku je u uvodnim minutama igramo Aleksej Šved kojeg niti vrlo dobri Marko Tomas nije uspijevao zaustaviti. Igrač Himkija ubacio je 11 od 13 ruskih koševa u izjednačenoj prvoj četvrtini (13:13). Hrvatska je vodila kroz veći dio zanimljive prve četvrtine u kojoj su napadi dirigirali sve. Bojan Bogdanović je jako brzo stigao na dvoznamenkasti broj poena, no osim njega nije bilo pretjerano raspoloženog igrača.

Nije dobro izgledala Hrvatska na početku druge dionice, napadi su se svodili na individualne pokušaje pojedinih igrača i Rusija je došla do šest koševa viška. Petrović je zatim u igru ubacio izrazito obrambenu petorku koja nije primila koš nešto više od dvije minute i vratila se u egal. Kao što je to bio slučaj i u prvoj četvrtini Hrvatska nije prelazila u vodstvo i treću četvrtinu zaključila je u zaostatku.

Embed from Getty Images

Rusi su odlično krenuli u nastavak, Hrvatska je nastavila s promašajima s linije slobodnih bacanja i rezultat nikako nije izgledao dobro. Raspucani Šved nastavio je s ubačajima i donio Rusiji 12 razlike u 26. minuti (61:49). Raspala se potpuno igra Hrvatske, Rusija je igrala sjajno, najplaćeniji igrač u Europi razigravao je ostale suigrače te je prednost i dalje rasla.

Prednost je u 32. minuti narasla na 20 razlike i tu je utakmici bio kraj. Petrovićevi izabranici nisu se mogli oporaviti od prevelikog zaostatka i već će nakon jedne utakmice napustiti Istanbul.

Nezaustavljiv je bio Aleksej Šved s 27 poena (4// za dva, 3/9 za tricu, slobodna bacanja 10/12), 12 skokova, četiri asistencije i samo jednom izgubljenom loptom. Po 14 koševa dodali su Dmitri Kulagin i Andrej Zubkov.

Jedini raspoložen kod Hrvatske bio je Bojan Bogdanović s 28 poena (7/10 za dva, 3/6 za tricu, slobodna bacanja 5/7).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lebowski11.09.2017. u 08:47
    Pa ako iko ima kvalitetnih mladih igrača to ste vi. Vašim mladi igrači uspešno igraju širom Evrope i u NBA. Neki od njih su napravili bum i već sad imaju status zvezde u svojim klubovima.Samo što to sve treba posložiti, napraviti sistem igre koji će izvući ono najbolje iz svih njih, a ne uporno već... [više na forumu]
    Lebowski
  • qvestor11.09.2017. u 08:38
    kompletna prva centarska linija nam je otkazala turnir, da otkazivali su i igrači drugih reprezentacija ali zbog ozljeda, a naši su otkazivali jer im se ne da igrat, i možda će to nekom biti smiješno ali ja mislim da igrače koji odbiju igrat a nisu ozljeđeni treba dodatno opalit po džepu nek im se... [više na forumu]
    qvestor
  • Tko Gdje11.09.2017. u 07:14
    To je naša realnost trenutačno, savez nam je slab godinama i nema nikakvog plana za razvoj mladih igrača, o trenerima ni govoriti.
    Tko Gdje
  • Obrisan korisnik10.09.2017. u 23:44
    Komsije,izgleda da se prokletstvo nastavlja...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2017. u 23:19
    Imate dobre igrače, nemate trenere. Dobili bi smo vas opet, iako je ovaj naš sastav trenutno B tim.
    Obrisan korisnik