Košarka

Španjolska na krilima Marca Gasola slomila Njemačku i prošla u polufinale

Petar Jenjić • utorak, 12.09.2017.
Španjolska na krilima Marca Gasola slomila Njemačku i prošla u polufinale
Foto: EPA

Košarkaši Španjolske prvi su polufinalisti Europskog prvenstva, branitelji naslova prelomili su susret u trećoj četvrtini zahvaljujući odličnoj dionici Marca Gasola i u konačnici slavili 84:72...

Njemačka se jako dobro držala protiv aktualnih europskih prvaka nekih 25 minuta. Barem polovicu tog vremena bila je i u vodstvu, no treća četvrtina bila je u znaku odličnog Marca Gasola koji je povezao devet poena, ubacio ukupno 18 koševa u tom periodu, doveo svoju momčad na dvoznamenkastu razliku i tako riješio pitanje pobjednika.

Iako nisu odigrali najbolju utakmicu, Španjolci su pokazali sasvim dovoljno snage za obračunati se s Nijemcima koje danas nije služio vanjski šut. Slavili su rezultatom 84:72 i u polufinalu čekaju boljeg iz dvoboja Slovenije i Latvije.

Nijemci su jako dobro krenuli u susret, radili su apsolutno sve u obrani da zaustave ubačaje Španjolaca koji su prvi poene ubacili nakon tri i pol minute. Vrlo brzo Sergio Scariolo morao je zvati minutu odmora kada je Voigtmann zakucao za 11:2. Branitelji naslova ubacili su u brzinu više i vratili se na minimalan zaostatak do kraja četvrtine, no nisu prelazili u prednost.

I bez Dennisa Schrödera Nijemci su vodili još nekoliko minuta, sve do trice Sergija Rodrigueza (30:27). Uslijedio je period nešto bezidejnije njemačke igre u napadu, no španjolska reprezentacija to nije iskoristila na najbolji mogući način i otišla na nešto veću prednost. Raspoloženi Schröder držao je Nijemce u minimalnom zaostatku, kao i Pau Gasol Španjolce u vodstvu.

Embed from Getty Images

Dosta problema s prekršajima imali su njemački visoki igrači i nisu mogli igrati onako agresivno kako su znali ranije. Serijom 17:2 Španjolci su prvi puta zaprijetili potpuno se odvojiti i prelomiti utakmicu (62:50), a sjajni Marc Gasol ubacio je devet poena zaredom. Centar Memphis Grizzliesa vrlo brzo je još nekoliko puta poentirao, ukupno ubacio 18 koševa u trećoj četvrtini za 12 poena prednosti uoči posljednjih deset minuta (65:53).

Do samog kraja utakmice Njemačka nije ozbiljnije zaprijetila. Košarkaši Španjolske nisu imali prevelikih problema i lako su pobjednički zaključili današnji dvoboj.

Marc Gasol zaključio je susret s 28 poena (6/9 za dva, 4/6 za tricu, slobodna bacanja 4/5), deset poena i četiri asistencije, dok je Pau Gasol dodao 19 koševa (7/12 za dva, 0/3 za tricu, slobodna bacanja 4/5).

Najbolji je kod Nijemaca bio Dennis Schröder s 27 koševa (9/19 za dva, 3/4 za tricu, slobodna bacanja 0/1) i osam dodavanja, ali i sedam izgubljenih lopti. Daniel Thies je dodao 15 koševa (6/10 za dva, 0/1 za tricu, slobodna bacanja 3/6).

Eurobasket, četvrtfinale:
Njemačka - Španjolska 72:84 (19:16, 14:18, 20:31, 19:19)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10813.09.2017. u 13:23
    najbolja Njemacka jos od 2002. Samo da se uci Schrödera malo rezona sta se suteva tice.
    narada108