Nogomet

VIDEO: Francuzi bili blizu iznenađenja, Hrvatsku spasili Luketin i Jelovčić

Dario Dodić • utorak, 12.09.2017.
VIDEO: Francuzi bili blizu iznenađenja, Hrvatsku spasili Luketin i Jelovčić
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska futsalska reprezentacija uz puno je muke izvukla neriješen rezultat u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Sloveniji. Francuzi su u Orchiesu dugo vodili, ali pogotkom Franca Jelovčića Hrvatska hvata pozitivniji rezultat pred uzvrat...

Francuska - Hrvatska 1:1 (1:0)

Francuska: Haroun, Ramirez, Aigoun, Mohammed, Gasmi, Kerroumi, Durot, Belhaj, Alla, De Sa Andrade, Boudebibah, N'Gala, Kebe, Mouhoudine; Izbornik: Pierre Jacky

Hrvatska: Luketin, Jelovčić, Marinović, Novak, Suton, Jukić, Grcić, Babić, Perić, Postružin, Kanjuh, Horvat, Jelavić, Đuraš; Izbornik: Mato Stanković

Golovi: 1:0 Alla 7', 1:1 Jelovčić 34'

Žuti kartoni: Alla 8', Mohammed 40'/Grcić 8'

Iako je izbornik hrvatske futsalske reprezentacije, Mato Stanković dobro skautirao Francusku pred dva ogleda dodatnih kvalifikacija za Euro 2018 u Sloveniji, Hrvatska se poprilično namučila kako bi izvukla remi u gostima u Orchiesu. Francuzi su dugo vodili, mora se priznati da su imali bolje prilike, ali ih ponajprije zahvaljujući sjajnom vrataru Luketinu nisu uspijevali pretvoriti u još poneki pogodak.

Sve čega se Stanković pribojavao i na što je upozoravao se dogodilo. Francuzi su zaista nevjerojatno napredovali, imaju sjajnu kontru i polukontru, a za razliku od Hrvata u susret su ušli vrlo motivirano, čvrsto i agresivno. Je li u pitanju loš dan ili podcjenjivanje, teško je reći, ali Hrvatska nije bila na potrebnoj razini i prava je sreća što rezultat pred uzvrat u Dubrovniku nije nepovoljniji.

Prva je priprijetila Hrvatska, Suton je lijepo prošao po desnoj strani, zavrnuo u sredinu za Franca Jelovčića, uvjerljivo najraspoloženijeg hrvatskog igrača, ali sjajno mu brani domaći vratar i kapetan, Haroun. I kad su Hrvati dobro kombinirali Haroun je bio neprelazan.

Prvu najavu sjajne kontre Francuzi su Stankovićevim izabranicima odaslali nakon nešto manje od pet minuta igre. Sami su pred Luketina izbili Gasmi i Belhaj, Gasmi je bio nesuđeni asistent jer Belhajev pokušaj briljantno zaustavlja hrvatski vratar.

Par minuta kasnije ni Luketin ništa nije mogao. Francuzi su naučili poneki trik iz prekida, Hrvati su nakon kornera s lijeve strane zaspali, za vodstvo domaćih zabija Alla. Nervozni Hrvati nisu znali odgovoriti na agresivnu igru Francuza koju su suci tolerirali. Tako je Grcić nakon jednog prekršaja Alle nesportski reagirao pa su oba igrača požutjela.

Uspjela je Hrvatska uspostaviti ravnotežu, a zatim i preuzeti inicijativu, ali lopta i nakon dobrih akcija nije htjela u gol. Marinovića blokira francuska obrana, odbijanac stiže do Jelovčića čiji pokušaj zaustavlja vratnica. Uslijedila je nova opasna kontra Francuza, ali Luketin sjajno izlazi s vrata i izbija loptu Mohammedu. U samo 20-ak sekundi dvaput je prijetio Mouhoudine, jednom je bio neprecizan, jednom je fenomenalno s poda obranio Luketin i bilo je vrijeme za minutu odmora. Umalo je time out Stankovića urodio plodom jer je četiri minute prije poluvremena Marinović lijepo poslužio Jelovčića na desnoj vratnici, ali odlično brani Haroun.

U nastavku su se Francuzi posve fokusirali na obranu i kontranapade, Hrvatska nije uspijevala pronaći način za probijanje francuskog bunkera. Prijetili su Jelovčić i Suton, ali bez promjene rezultata. Tek šest minuta prije kraja Hrvatska je barem malo mogla odahnuti, Jelovčić s igračem na leđima rola loptu na desno i iz okreta matira Harouna za ipak podnošljivijih 1:1.

Brzo su uzvratili Francuzi, jednu loptu s gol-linije čisti hrvatska obrana, pokušaj Mouhoudinea brani Luketin, dok Gasmi, srećom, pogađa gredu.

Hrvatska će morati maksimalno ozbiljno ući u uzvrat, koji se za dva tjedna igra u Dubrovniku u Gospinom polju, želi li osigurati plasman na Euro. Francuzi nisu nimalo bezazleni, brze kontre su im veliki forte, a pokazali su i da znaju zaprijetiti iz prekida.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!