Nogomet

Veliki dvoboji u Engleskoj: Lovren dočekuje Sevillu, Borussia Dortmund na Wembleyju

Branimir Korać • srijeda, 13.09.2017.
Veliki dvoboji u Engleskoj: Lovren dočekuje Sevillu, Borussia Dortmund na Wembleyju
Foto: EPA

Drugi dio programa prvog kola Lige prvaka najzanimljivije dvoboje donose na engleskom tlu gdje će igrati Tottenham protiv dortmundske Borussije te Liverpool protiv Seville. Zanimljivo će biti i u srazu Srne i Roga u Harkivu...

Skupina E

Liverpool - Sevilla

Liverpool i Sevilla odmah se sastaju u derbiju skupine E. Redsi su imali odličan ulazak u sezonu, nizali su pobjede, u derbiju razbili Arsenal, a onda su prošlog vikenda grubo prizemljeni na gostovanju kod Manchester Cityja koji ih je svladao s čak 5:0. Doduše dobar dio utakmice igrali su i s igračem manje, ali ovakav poraz je u svakom slučaju pretežak i nepotreban.

Sada ga očekuje Sevilla, momčad koja ga je zaustavila u finalu Europske lige prošle godine kada je Sevilla u Baselu slavila s 3:1 i nastavila niz osvajanja trofeja pobjednika ovog natjecanja.

Liverpool je na svom terenu u Europi vrlo teško pobjediv, upisao je pobjede u zadnjih šest domaćih nastupa, a Sevilla s druge strane nikada nije u gostima svladala englesku momčad.

Dejan Lovren trebao bi krenuti od prve minute kod domaćina koji sigurno neće imati na raspolaganju Adama Lallanu dok je nastup Mohameda Salaha pod upitnikom. S druge strane Sevilla dolazi bez Nolita i Geisa.

"Očekujem vrlo jaku momčad i takvi su svi protivnici u Ligi prvaka. Posljednjih nekoliko godina napravili su briljantan posao i imaju sav naš respekt. Vrlo su snažna momčad i potpuno smo svjesni koliko težak posao nas očekuje", kaže Jürgen Klopp.

Embed from Getty Images

Maribor - Spartak Moskva

Slovenski prvak Maribor autsajder je skupine, a kreće u natjecanje domaćim susretom protiv moskovskog Spartaka. Moskovljani su čvrsta i kompaktna momčad, favoriti su u ovom dvoboju, posebno jer domaćin ima podosta problema s izostancima.

Mariborčani neće moći računati na Zahoviča, Vršiča, Einbroma i Billonga, Šme je pod upitnikom i sigurno neće biti najjednostavnije suprotstaviti se Spartaku bez njih. Bilo bi teško i da su u punom sastavu, ovako...

Međutim Slovenci su pokazali i u kvalifikacijama da su uporni te se nikako ne predaju. Sigurno će učiniti sve da pokušaju discipliniranom igrom doći do cilja, a on je ostati neporaženi u ovom dvoboju.

"Maribor je veliki slovenski klub s puno osvojenih trofeja. Igra dobar nogomet i neće nam biti nimalo lako, morat ćemo biti u svom najboljem izdanju za pobjedu. Nismo trenirali u Mariboru jer smo smatrali da ćemo se bolje pripremiti na svom travnjaku, vrijeme je bilo bolje u Moskvi stoga je to bila dobra odluka", kaže trener Spartaka Massimo Carrera.

Mario Pašalić najavljen je kod gostiju od prve minute, jednako kao i Luiz Adriano koji je imao određenih problema s Carrerom, no Talijan tvrdi da je sve izglađeno.

Skupina F

Šahtar - Napoli

Vrlo zanimljiv dvoboj očekuje se u Harkivu gdje Šahtar dočekuje Napoli. Šahtar je već starosjedilac u Ligi prvaka, ovo mu je 12. nastup, no nema previše dobrih uspomena u dvobojima s talijanskim momčadima. U 18 susreta, čak 12 puta bilježio je poraze, a sada ga očekuje vrlo neugodni i dinamični Napoli koji igra otvoreno i napadački bez obzira gdje igra.

Bit će to i susret dvojice Hrvata, na jednoj strani stajat će legendarni Šahtarov kapetan, sada već bivši kapetan i hrvatski reprezentativac Darijo Srna dok će na suprotnoj strani biti Marko Rog. Srna je i dalje jedan od ključnih igrača Šahtara dok je Rog igrao dobro u minutaži koju je dobio te je bio i jednom strijelac u dosadašnjem dijelu sezone.

Obje momčadi su u vrlo dobroj formi, bilježe samo pobjede i s velikim ambicijama ulaze u ovaj potpuno otvoreni dvoboj od kojeg se dosta očekuje.

"Šahtar je vrlo jaka momčad, nije važno što u Italiji nije toliko poznata. Naviknuo je preuzimati inicijativu i ima tehnički sjajne igrače koji su vrlo opasni u igri prema naprijed. Njegovi bekovi stvorit će nam veliki probleme, navikli su ići često prema naprijed i tjerat će nas u pojedinim trenucima da se duboko branimo. Bit će vrlo teško, prošle sezone igrali smo protiv kijevskog Dynama koji je fizički moćniji, ali Šahtar je kvalitetniji", tvrdi Maurizio Sarri.

Feyenoord - Manchester City

Nakon 15 godina Feyenoord se vraća u grupnu fazu Lige prvaka. Odmah kreće protiv vrlo teškog protivnika, u Rotterdam dolazi Manchester City koji će biti bez Vincenta Kompanyja, ali vjerojatno i Edersona koji je zaradio ozljedu protiv Liverpoola u ligaškom dvoboju.

Nizozemci imaju puno više problema s izostancima, čitav niz igrača nije u konkurenciji i neće im biti lako složiti momčad. Sigurno neće igrati Jorgensen, Haps, Basacikoglu, Van Beek, Nieuwkoop...

I jedni i drugi dobro su otvorili novu sezonu, Feyenoord bilježi samo pobjede dok Manchester City ima tek jedan remi i to protiv Evertona, a u svim ostalim susretima upisao je tri boda.

"Zašto bi ovo bio lagan start, pa Feyenoord ima više titula nego Manchester City. Ne možemo negirati da engleski klubovi više troše, ali odrastao sam uživajući u nizozemskom nogometu. Znam koliko Nizozemska ima dobrih igrača, s puno njih sam igrao i učio sam od Cruijffa i Van Gaala", kaže Pep Guardiola uoči ovog gostovanja.

Skupina G

Porto - Bešiktaš

Porto je odlično krenuo u novu sezonu i u prvih pet susreta nije primio nijedan pogodak. Sada će biti na iskušenju protiv Bešiktaša s kojim ima dobre uspomene i tri puta ga je svladao u zadnja četiri međusobna dvoboja.

U dresu Porta u ovom dvoboju neće biti dvojice važnih aduta, Vincenta Aboubakara i Maxija Pereire, Kamerunac je prošle sezone s velikim uspjehom nosio dres turske momčadi, a na sraz protiv svog bivšeg kluba morat će čekati dvoboj u Istanbulu.

Trener Bešiktaša Senol Günes hvali posebno upravo Aboubakara i zadovoljan je što ga neće biti u ovom dvoboju. Briga manje.

"Puno sjajnih igrača igralo je u Bešiktašu, a jedan od njih je i Aboubakar. Naporno je radio, snažan je napadač i u neku ruku za nas je dobra vijest da on nema pravo nastupa zbog suspenzije. Međutim Porto ima i drugih odličnih igrača i neće nam biti lako, ali naš cilj je kao i u svakom drugom susretu - pobjeda."

Osim Aboubakara i Pereire, Sergio Conceicao ima na raspolaganju sve druge igrače, a Turci ne mogu računati na Gökhana Gönüla zbog ozljede.

Embed from Getty Images

RB Leipzig - Monaco

RB Leipzig ima europski debi što se tiče Lige prvaka susretom protiv Monaca. Veliki je to dan za klub iz Leipziga koji je doživio brz uspon dolaskom u klub Dietricha Mateschitza i od regionalnog ligaša, postao 12. njemački klub koji će igrati u grupnoj fazi Lige prvaka.

Nije sve idealno za Nijemce iako uživaju u ovom danu. Emil Forsberg i Yussuf Poulsen imali su problema i bili su pod upitnikom, no odradili su trening, ali definitivno neće biti jednog od ključnih igrača Nabyja Keite. Keita je zaradio ozljedu protiv HSV-a i definitivno propušta dolazak Subašića i društva.

"Ako se ne dogodi pravo čudo, Naby neće moći igrati. To je za nas veliki udarac, ali Stefan Ilsanker i Kevin Kampl igrači su koji ga mogu zamijeniti", poručio je Ralph Hasenhüttl, trener domaćina.

Bit će to ujedno dvoboj i dvojice sjajnih napadača, na jednoj strani stajat će Timo Werner, a na drugoj Radamel Falcao. Werner je igrač budućnosti od kojeg u Njemačkoj puno očekuju, a Falcao je ponovno u staroj golgeterskoj formi.

Skupina H

Tottenham - Borussia Dortmund

S obzirom da je Real Madrid favorit za prvo mjesto u skupini, a APOEL potpuni autsajder, Tottenham i Borussia Dortmund kreću u borbu za drugu poziciju. Prvi sraz je na Wembleyju, na stadionu gdje Tottenham igra kao domaćin ove sezone dok se ne završi njegov novi dom.

"Dvoboj protiv Tottenhama za nas je kao finale, svakako najvažniji. Nekako ne mogu zamisliti da će Real Madrid završiti na trećem mjestu", priznao je nakon dolaska u London Hans-Joachim Watzke, direktor Borussije.

Jednako razmišljaju i u Tottenhamu, oni također vide susrete s Borussijom kao ključne, a u prvom bit će oslabljeni neigranjem Delea Allija koji započinje s odrađivanjem suspenzije u trajanju od čak tri utakmice. Nemaju na raspolaganju niti Rosea, N'Koudoua ni Wanyamu, ali i Borussia već tradicionalno ima dosta izostanaka. Marc Bartra, Julian Weigl, Erik Durm, Sebastian Rode, Marcel Schmelzer, Raphaël Guerreiro, Marco Reus neće nastupiti dok su pod upitnikom Neven Subotić i André Schürrle.

Prošle godine ove dvije momčadi susrele su se u Europskoj ligi, a Borussia je oba puta slavila i to u Dortmundu 3:0 pa u Londonu 2:1.

Embed from Getty Images

Real Madrid - APOEL

U prva tri kola španjolskog prvenstva Real Madrid dva puta je remizirao, u sva tri susreta igrao je bez Cristiana Ronalda i tražit će iskupljenje protiv Apoela. Ciprani su potpuni autsajder skupine, a sada dolaze Realu na noge u najgorem trenutku kada će Madriđani učiniti sve da pokažu kako forma nije upitna.

Ronaldo će za razliku od prvenstvenih nastupa igrati od početka, bit će iznimno motiviran i nema dvojbe da će Apoel biti pod velikim pritiskom tijekom cijelog susreta. Luka Modrić propustio je posljednji prvenstveni susret, dobio je odmor kako bi bio spreman za ovaj nastup te će igrati od prve minute. Mateo Kovačić također bi trebao imati minutažu, ostaje za vidjeti hoće li početi dvoboj ili će ulaziti s klupe.

"Imamo veliku motivaciju i želju za pobjedom. Igrat ćemo protiv sastava koji nije ništa manje motivacije od nas, vidjet ćemo kako će se sve razviti. Kako bi napredovali, morate raditi i pogreške, samo moramo spriječiti da se te pogreške ne ponavljaju tako često", kaže Zinedine Zidane.

Benzema i Asencio neće biti na raspolaganju, a više problema imaju Ciprani kojima nedostaje nekolicina bitnih igrača.

Embed from Getty Images

Liga prvaka, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Liverpool2:2Sevilla
Maribor1:1Spartak Moskva
1Liverpool 623:6+1712
2Sevilla 612:1209
3Spartak Moskva 69:13-46
4Maribor 63:16-133

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!