Nogomet

VIDEO: Nigerija osigurala nastup u Rusiji, Senegal, Egipat i Tunis na korak do plasmana, sudačke greške obilježile kolo

Luka Medić • nedjelja, 08.10.2017.
VIDEO: Nigerija osigurala nastup u Rusiji, Senegal, Egipat i Tunis na korak do plasmana, sudačke greške obilježile kolo
Foto: EPA

Odigrano je osam susreta pretposljednjeg, petog, kola afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Većih iznenađenja nije bilo, a kolo prije kraja Nigerija je postala prva od pet afričkih reprezentacija koja će sljedeće ljeto nastupiti u Rusiji...

SKUPINA A

Kao što su pobjedama krenuli u kvalifikacije, Tunis i DR Kongo tako su ostali u igri sve do samog kraja za prolazak na Svjetsko prvenstvo. Doduše, Rusija je dalje DR Kongu, koji uz pobjedu nad Gvinejom mora računati na kiks Tunisa, koji dočekuje Libiju. U četvrtom kolu Tunis je u gostima razbio Gvineju s 4:1, dok je DR Kongo slavio kod Libije s 2:1.

Utakmica u Gvineji nije najbolje počela za Tunis, domaćini su poveli u 35. minuti pogotkom Nabyja Keite. Ipak do kraja poluvremena Tunis je izjednačio preko Msaknyja koji je pogodio iz slobodnog udarca s vrha kaznenog prostora. Isti igrač preokrenuo je rezultat 20-ak minuta prije kraja sjajnim udarcem s više od 20 metara.

Desetak minuta kasnije Tunis krade jednu loptu na sredini terena i kreće u kontru koju je novim pogotkom završio Ben Amor. U posljednjim trenutcima susreta, u šestoj minuti sudačke nadoknade Msakny je postigao novi pogodak i kompletirao hat-trick.

U Libiji je pak DR Kongo tražio nastavak utrke za Tunisom, a nakon mirnih prvih 45 minuta, gosti su poveli nakon kornera u 50. minuti. Poslije kornera u kaznenom prostoru domaćih nastala je pomutnja, igrači DR Konga pokušavali su doći do pogotka, a nakon nekoliko neuspješnih udaraca Bakambu je nekako pospremio loptu u mrežu.

U 69. minuti Mohamed je efektno pogodio s vrha kaznenog prostora i tako Libiji na kratko donio izjednačenje. Kažemo nakratko, jer je nekoliko minuta kasnije DR Kongo ponovno došao do prednosti, što će se kasnije pokazati i konačan rezultat. Ponovno je u domaćem kaznenom prostoru nastala gužva, a gosti su se ponovno odlično snašli. Ovog puta strijelac je bio Mubele-Ndombe.

Uoči posljednjih 90 minuta Tunis je prvi s 13 osvojenih bodova. Drugi je DR Kongo koji ima deset. Na začelju su Gvineja i Libija koje imaju po tri osvojena boda. U posljednjem, šestom kolu, Tunis pred svojim navijačima hvata peti nastup na Svjetskim prvenstvima, prvi još od 2006. godine. U goste mu stiže susjedna Libija. DR Kongo ima jedan nastup na Svjetskim prvenstvima, i to iz 1974. godine. Tada je pod imenom Zair upisao jedan od najvećih poraza u povijesti Svjetski nogometnih prvenstava, s 9:0 bolja je bila Jugoslavija. Da bi DR Kongo stigao do Rusije, Libija mora slaviti u Tunisu, a Kongoanci moraju slaviti protiv Gambije minimalno s dva pogotka prednosti.

SKUPINA B

Super Orlovi po šesti put u svojoj povijesti plasirali su se na Svjetsko prvenstvo. U izravnom dvoboju u Uyou prvoplasirana Nigerija dočekala je drugoplasiranu Zambiju. Uoči susreta Nigerija je imala deset bodova, a Zambija tri manje. Prvi dvoboj odigrali su odmah na početku kvalifikacija, a Nigerija je slavila u gostima s 2:1. Do ove utakmice i Nigerija i Zambija odigrale su neriješeno na gostovanju kod Kameruna, a obje momčadi slavili su protiv Alžira.

U prvih 45 minuta prilike su pljuštale na sve strane. Obje momčadi krenule su po pobjedu, Nigerija za potvrdu plasmana na Svjetsko prvenstvo, Zambija da zadrži šanse za prolazak. Gosti su čak uspjeli i postići pogodak, ali greška sudaca koji su vidjeli nepostojeće zaleđe Mulenge ostavila je utakmicu otvorenu.

U 22. minuti vratar gostiju Mweene ispucao je loptu iz svog prostora, netko od gostujućih igrača ju je proslijedio prema Mulengi koji je uz pomoć nespretne domaće obrane uspio ugurati loptu u mrežu. Međutim, suci su svirali zaleđe, za koje se na usporenoj snimci utvrdilo da ga nije bilo, pa je tako rezultat ostao 0:0. Do kraja prvog dijela gosti su zatresli vratnicu, a domaćini su propustili dvije izgledne prilike za vodstvo pa se tako na odmor otišlo bez pogodaka.

I drugi dio bio je jednako zanimljiv, a kako se utakmica bližila kraju gosti su se sve više otvarali i ostavljali dosta prostora Nigeriji za kontre. I onda u 73. minuti Nigerija je konačno povela. Nakon jedne duge akcije u kojoj je gostujuća obrana uspijevala odbijati domaće napade, Shehu je probio na desnoj strani i ubacio u kazneni prostor za Iwobija koji je s desetak metara pogodio za 1:0 i potvrdu Nigerijskog prolaska na Svjetsko prvenstvo. Do kraja susreta više nije bilo pravih prilika pa je tako Nigerija upisala četvrtu pobjedu u petom susretu u ovim kvalifikacijama i otišla u Rusiju, dok Zambija još uvijek čeka svoj debi na Mundijalu.

U drugom susretu skupine „B“ sastale su se momčadi koje nisu više imale šansi za odlazak na Svjetsko prvenstvo, aktualni prvak Afrike Kamerun i Alžir. Kamerunci su konačno u petom susretu upisali pobjedu, pred svojim navijačima slavili su s 2:0 pogotcima N'Jie i Pangopa. Nogometaš Dinama Soudani odigrao je svih 90 minuta za poraženu momčad.

Nakon pet odigranih susreta Nigerija je potvrdila prvo mjesto s 13 osvojenih bodova. Zambija je ostala na sedam, dok je Kamerun nakon prve pobjede na trećem mjestu sa šest osvojenih bodova. Nakon što su igrali na dva uzastopna Svjetska prvenstva, u JAR-u i Brazilu, Alžir sljedeće ljeto ostaje kući, a u ovim kvalifikacijama skupio je samo jedan bod. U posljednjem kolu koje nema natjecateljsko značenje, Nigerija ide kod Alžira, dok će Zambija dočekati Kamerun u borbi za drugo mjesto.

SKUPINA C

U četvrtom kolu Maroko nije uspio iskoristiti kiks Obale Bjelokosti te je odigrao neriješeno s Malijem. Upravo je taj isti Mali sinoć zaustavio Obalu Bjelokosti i tako omogućio Maroku da preuzme prvo mjesto u skupini „C“.

Ali, Marokanci nisu imali lagan zadatak, u goste im je stigao Gabon, momčad koja je u dvije gostujuće utakmice sakupila četiri od sveukupnih pet osvojenih bodova. No, Maroko je krenuo po pobjedu i na kraju je do nje i stigao na krilima sjajnog Boutaiba koji je postigao hat-trick te je slavio s 3:0. Boutaib je prvi pogodak postigao na kraju prvog dijela, a u nastavku susreta dodao je još dva s čime je svojoj momčadi donio prvo mjesto u skupinu, a Gabon eliminirao iz svih kombinacija za odlazak u Rusiju. Uz to ovo je peta utakmica Maroku u kojoj nije primio pogodak, i jedina je reprezentacija u kvalifikacijama koja se može pohvaliti s tom statistikom.

Nakon pet kola Maroko je prvi s devet osvojenih bodova, Obala Bjelokosti ima bod manje. Gabon je ostao treći s pet bodova, Mali je posljednji s dva boda. U posljednjem kolu Gabon dočekuje mali, a veliki derbi je pred Obalom Bjelokosti i Marokom. Upravo će se te dvije momčadi susresti u posljednjem kolu i u 90 minuta dati odgovor tko će na Svjetsko prvenstvo iz skupine „C“.

Maroko je do sada četiri puta nastupao na svjetskim prvenstvima, posljednji put još tamo u Francuskoj, dok je Obala Bjelokosti standardni sudionik na posljednja tri natjecanja. Iako Maroka nema gotovo 20 godina na svjetskim smotrama, zauvijek će ostati upamćen kao prva afrička momčad koja je prošla grupnu fazu na Svjetskim prvenstvima.

SKUPINA D

Skupina „D“ izazvala je najviše bure u ovim kvalifikacijama. Po prvi puta u povijesti jedna kvalifikacijska utakmica ponovit će se zbog nepostojećeg jedanaesterca. To će biti susret između Južnoafričke Republike i Senegala, a upravo su te dvije reprezentacije upisale velike pobjede u petom, odnosno, za njih u četvrtom kolu. Prvu utakmicu dana odigrali su u Johannesburgu Južnoafrička Republika i Burkina Faso, koja je uoči ovog kola držala prvo mjesto u skupini. Susret je riješen već u prvom dijelu kada je domaći sastav postigao tri pogotka.

Utakmica nije ni počela, a domaći sastav već je poveo. Nakon jednog auta, u gostujućem šesnaestercu došlo je do glavometa, Tau je poslao udarac prema vratima, a lopta je od vratnice krenula u mrežu. Nesmotrenost svoje obrane pokušao je spriječiti vratar Kouakou, koji je uspio uhvatiti loptu, ali nakon što je ona prešla gol liniju, pa je tako Južnoafrička Republika povela.

Nakon pola sata igre došlo je do novog pogotka i povećanja prednosti. Nakon jedne kontre Zwane je krenuo sam na vrata gostiju i mirno završio akciju novim pogotkom. U prvoj minuti sudačke nadoknade Vilakazi se također upisao u strijelce nakon sjajnog dodavanja petom Taua i tako zaključio utakmicu već nakon prvih 45 minuta.

U drugom poluvremenu domaći sastav ostao je s igračem manje nakon što je pocrvenio Zungu. Brojčanu nadmoć gosti su iskoristili na samom kraju susreta, strijelac počasnog pogotka bio je Traore.

U drugom susretu večeri Zelenortski Otoci ugostili su Senegal. Iako su gosti imali utakmicu i dva boda manje, bila je to povijesna utakmica za domaći sastav koja je pobjedom mogla zakomplicirati stvari u skupini i doći na korak do povijesnog plasmana na mundijal. Ipak gosti su slavili s kasna dva pogotka i tako došli na čelo skupine, i vrlo vjerojatno, izborili Rusiju.

Senegal je do prednosti stigao u 82. minuti. Nakon jedne akcije Niang je ušao u kazneni prostor i pucao izravno na gol. Njegov pokušaj obranio je Soares, no do obijene lopte prvi je stigao Sakho koji je bez problema s nekoliko metara prebacio domaćeg čuvara mreže za vodstvo gostiju. Duboko u sudačkoj nadoknadi, u 93. minuti N'Doye je postavio konačan rezultat.

Nakon pet odigranih kola Senegal je na čelu skupine s osam osvojenih bodova, a Burkina Faso i Zelenortski Otoci s po šest bodova drže drugo i treće mjesto. Južnoafrička Republika je posljednja s četiri boda. Do kraja kvalifikacija Senegal i Južnoafrička Republika odigrat će dva dvoboja. Burkina Faso dočekuje Zelenortske Otoke, a pobjednik tog dvoboja zadržat će šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo, no uvelike će ovisiti o dva dvoboja Senegala i Južnoafričke Republike.

SKUPINA E

Iako Egipat svoj susret s Kongom igra tek sutra, Uganda i Gana, kao i sudačka postava, pobrinuli su se da Egipat dođe na korak do plasmana u Rusiju već nakon petog kola. Susret u Kampali između drugoplasirane Ugande i trećeplasirane Gane završio je bez pobjednika, ali i bez pogodaka, 0:0. Bila je to utakmica u kojoj su obje momčadi tražile pogodak i imale nekoliko dobrih prilika, no do pogotka nisu uspjeli doći. Treba napomenuti kako je Gana postigla dva pogotka, a oba su poništena zbog navodnih zaleđa. Prvo je u prvom dijelu sudac poništio pogodak Thomasu koji je nakon ubačaja iz slobodnog udarca pogodio domaću mrežu.

No, to nije bila jedina sporna situacija na susretu. Na samom kraju utakmice, duboko u sudačkoj nadoknadi Boakye je uputio udarac s više od 20 metara. Lopta je iznenadila Onyangoa, ali vratar domaćih uspio je obraniti taj pokušaj. Do odbijene lopte prvi je stigao Dwamena koji ju je i poslao u nebranjenu mrežu, no sudac je ponovno dosudio zaleđe. Na snimci se dobro vidi kako je nogometaš Gane bio ispred posljednjeg igrača Ugande. Jedina osoba koja je to trebala vidjeti, pomoćni sudac nije, pa se stoga Ganci slobodno mogu žaliti.

S tim rezultatom najviše profitiraju Egipćani koji su ostali prvi i pred svojim navijačima već sutra mogu izboriti tek treći nastupa na Svjetskim prvenstvima, a prvi nakon 28 godina i mundijala u Italiji. No, kako smo već vidjeli da su se utakmice ponavljale upravo u ovim kvalifikacijama zbog sudačke pogreške, tko zna, možda FIFA ponovno donese tu odluku.

Nakon pet kola Egipat je prvi s devet bodova i utakmicom manje. Uganda je druga s osam, Gana treća sa šest osvojenih bodova. I Kongo ima utakmicu manje, ali i jedan osvojeni bod. Ako Egipat kiksa protiv Konga, onda se borba nastavlja i u posljednjih 90 minuta. U šestom kolu Uganda gostuje kod Konga, Gana dočekuje Egipat.

Afričke kvalifikacije za SP, 5. kolo:
6.10.2017.
Mali-Obala Bjelokosti 0:0
7.10.2017.
Gvineja-Tunis 1:4
Libija-DR Kongo 1:2
Nigerija-Zambija 1:0
Kamerun-Alžir 2:0
Maroko-Gabon 3:0
Južnoafrička Republika-Burkina Faso 3:1
Zelenortski Otoci-Senegal 0:2
Uganda-Gana 0:0
8.10.2017.
Egipat-Kongo

SKUPINA A
1. TUNIS 13 +7
2. DR KONGO 10 +5
3. GVINEJA 3 -6
4. LIBIJA 3 -6

SKUPINA B
1. NIGERIJA 13 +8
2. ZAMBIJA 7 +1
3. KAMERUN 6 -2
4. ALŽIR 1 -7

SKUPINA C
1. MAROKO 9 +9
2. OBALA BJELOKOSTI 8 +4
3.GABON 5 -2
4. MALI 2 -8

SKUPINA D
1. SENEGAL 8 +3 (-1)
2. BURKINA FASO 6 -1
3. ZELENORTSKI OTOCI 6 -4
4. JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA 4 +2 (-1)

SKUPINA E
1. EGIPAT 9 +3 (-1)
2. UGANDA 8 +1
3. GANA 6 +2
4. KONGO 1 -6 (-1)

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!