Nogomet

VIDEO: Francuska i Portugal izborili izravan plasman, Švicarci s jednim porazom u baražu

Luka Medić • utorak, 10.10.2017.
VIDEO: Francuska i Portugal izborili izravan plasman, Švicarci s jednim porazom u baražu
Foto: EPA

Susretima skupina A, B i H završene su europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Ključne pobjede ostvarili su Portugalci i Francuzi kojima su izborili nastup u Rusiji, dok će Grci, Šveđani i Švicarci igrati u dodatnim kvalifikacijama...

Poznato je devet od 13 europskih predstavnika na Svjetskom prvenstvu koje se idućeg ljeta igra u Rusiji. Nakon što su vizu za Rusiju ranije izborili Belgija, Njemačka, Engleska, Španjolska, Island, Poljska i Srbija večeras su svoj nastup na svjetskoj smotri potvrdili i Francuzi odnosno Portugalci.

Skupina A bila je otvorena do samog kraja, barem na papiru. U posljednje kolo Francuzi su ušli kao vodeći s 20 bodova, Švedska je bila druga s bodom manje. Nizozemci nisu imali šanse za izravan plasman, ali treće mjesto sa 16 bodova davalo je nadu da se možda mogu progurati do drugog mjesta.

A za to drugo mjesto borili su se sa Švedskom, koju su dočekali u Amsterdamu. Nizozemcima je trebala pobjeda od čak sedam golova razlike nad izravnim konkurentom. Švedska se, pak, nadala da uz svoju pobjedu na neugodnom gostovanju te uz pomoć Bjelorusije koja je gostovala kod Francuske mogu doći do izravnog plasmana. Na kraju je Francuska porazila Bjelorusiju s 2:1 i potvrdila prvo mjesto, dok su Šveđani poraženi kod Nizozemaca, ali kako su domaćini bili bolji s nedovoljnih 2:0, Šveđani će u doigravanje za Svjetsko prvenstvo.

Francuzi su plasman na Mundijalu potvrdili u svega šest minuta. Bjelorusiju je načeo Griezmann u 27. minuti nakon dodavanja Matuidija. U 33. minuti Griezmann je u ulozi asistenta, a strijelac je bio Giroud. Počasni pogodak za goste postigao je Saroka pred kraj prvog dijela nakon dodavanja Kovaleva.

Nizozemci su u krizi, to se vidi po rezultatima posljednjih godina, a nakon propuštenog Eura na kojem je igralo „pola Europe“, nizozemski nogomet doživio je još jedan udarac. Oranje neće uopće biti u prilici braniti osvojenu broncu u Brazilu. Nizozemci su se tako na toj crnoj listi pridružili Šveđanima, Portugalcima, Francuzima i Turcima. Valja napomenuti kako su Šveđani i Francuzi po dva puta osvajali treće mjesto i oba puta se nisu uspjeli kvalificirati za sljedeće Svjetsko prvenstvo.

Nizozemci su slavili s dva pogotka Arjena Robbena. Nogometaš Bayerna iz Münchena prvi pogodak postigao je s bijele točke u 16. minuti, dok je drugi postigao pred kraj prvog dijela s oko 20-ak metara nakon dodavanja Babela. Nakon susreta Robben je objavio odlazak u reprezentativnu mirovinu. Do kraja susreta mreže se više nisu tresle pa je tako Švedska, unatoč porazu, izborila dodatne kvalifikacije.

U trećem dvoboju skupine Luksemburg je ugostio Bugarsku i iznenađujuće uzeo bod. Domaćini su poveli preko Thilla već u trećoj minuti, dok je izjednačenje donio Čočev 20-ak minuta prije kraja susreta.

Na kraju, Francuska je prva s 23 boda. Druga je Švedska s 19, koliko ima i treća Nizozemska. Bugarska je zauzela četvrto mjesto s 13 bodova. Sa šest osvojenih bodova peto mjesto zauzeo je Luksemburg, čime je izjednačio svoj najbolji uspjeh u kvalifikacijama za Svjetska prvenstva. Isti rezultat Luksemburžani su ostvarili prije četiri godine, ali tada su bili posljednji na tablici. Ovog puta ispod njih je završila Bjelorusija, koja je osvojila bod manje.

Zanimljivo je bilo i u skupini B. Još od ranije znalo se da će prva dva mjesta između sebe podijeliti Portugal i Švicarska. Uoči međusobnog dvoboja tih reprezentacija u Lisabonu, Švicarska je bila prva s maksimalnih 27 bodova, Portugal je imao tri manje. Zbog gol razlike, koja je bila na strani Portugalaca, Švicarce je svaki poraz gurao u dodatne kvalifikacije.

Tako je i sama utakmica izgledala, Portugal je od samog početka tražio pobjedu i izravan plasmana, Švicarci su čuvali gol i bod vrijedan izravnog plasmana. Gosti su u Lisabonu izdržali sve do pred kraj prvog poluvremena kada je nesretno Djourou poslao loptu u svoju mrežu. Švicarci su se tada probudili i krenuli po izjednačenje, ali malo prije 60. minute Andre Silva postigao je pogodak za 2:0 i time zaključio utakmicu. Tako su i Portugal i Švicarska završili kvalifikacije s po devet pobjeda i jednim porazom, ali zbog gol razlike dalje idu Portugalci, dok će Švicarci imati još dvije utakmice u studenom.

U preostala dva dvoboja nije bilo iznenađenja, Mađarska je pred svojim navijačima slavila protiv Farskih Otoka s 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Bode pred sam kraj susreta. Latvija se također od kvalifikacija oprostila pobjedom. Na domaćem terenu s visokih 4:0 Latvijci su bili bolji od Andore.

Na kraju skupinu B je osvojio Portugal s 27 bodova. Isti rezultat ima i drugoplasirana Švicarska. Mađari su ostavljeni na trećem mjestu s 13 osvojenih bodova. Četvrti su Farski Otoci s devet, Latvija je peta sa sedam bodova, dok je Andora posljednja. U deset utakmica sakupila je četiri boda. Ta četiri boda najveći su uspjeh andorskog nogometa. Zanimljivo, i dok u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvu uspiju osvojiti pokoji bod, u pet ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo nikada nisu uzeli nijedan bod.

Situacija u skupini H bila je jasna uoči posljednjih 90 minuta. Belgija je davno osigurala prvo mjesto i izravan plasman, dok su u pretposljednjem kolu Grci preskočili Bosnu i Hercegovinu. Kako je Grčka u posljednjem kolu dočekala Gibraltar, bilo je jasno da će Grci ostati na toj poziciji. Malu nadu imali su samo Slovaci koji bi eventualnim kiksom Grčke i slavljem Bosne i Hercegovine kod Estonije išli u dodatne kvalifikacije jer bi tada upravo Bosna i Hercegovina bila najlošija drugoplasirana reprezentacija, ali kao što se i očekivalo do toga nije došlo.

Grci su pred svojim navijačima tražili pobjedu nad Gibraltarom, a poveli su nakon pola sata igre pogotkom Torosidisa. U nastavku susreta Grčka je mirno završila posao i postigla još tri pogotka. Dva puta u strijelce se upisao Mitroglou, dok je posljednji gol na utakmici za konačnih 4:0 postigao Gianniotis.

Belgija je devetom pobjedom završila kvalifikacije, s identičnim rezultatom 4:0 slavila je protiv Cipra. Prva tri pogotka postigla su braća Hazard. Prvi je postigao Eden, drugi Thorgan, a treći ponovno Eden Hazard. Konačnih 4:0 postavio je Lukaku.

Bosna i Hercegovina posljednju utakmicu kvalifikacija odigrala je kod Estonije, a kući se vraća s tri boda. Nakon mirnog prvog dijela Bosna i Hercegovina povela je u 48. minuti preko Hajrovića. U 75. minuti Antonov je poravnao, a desetak minuta kasnije Hajrović je nakon asistencije Džeke svojim drugim pogotkom postavio konačan rezultat 1:2.

Bila je to posljednja reprezentativna utakmica Vedada Ibiševića, strijelca dva najvažnija pogotka u povijesti bosansko-hercegovačkog nogometa. Vedo je postigao jedini pogodak na utakmici između Bosne i Hercegovine i Litve u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Brazilu. Bosna je slavila s 1:0 i otišla u Brazil, a tamo je prvu utakmicu igrala protiv, kasnijih srebrnih, Argentinaca. Pred kraj susreta Ibišević je smanjio na 2:1 i tako postigao prvi pogodak Bosne i Hercegovine u povijesti svjetskih prvenstva.

U skupini H Belgija je prva s 28 osvojenih bodova, druga je Grčka s 19. Dva boda manje ima Bosna i Hercegovina, dok je četvrta Estonija s 11 bodova. Deset ih je osvojio Cipar koji je na koncu peti. Posljednji je Gibraltar koji nije osvojio nijedan bod.

Kao što smo već rekli na početku, devet europskih predstavnika na Svjetskom prvenstvu je poznato. Za preostala četiri mjesta borit će se Hrvatska, Italija, Švicarska, Danska, Švedska, Grčka, Irska i Sjeverna Irska. Slovačka je osvojila drugo mjesto u skupini F, ali kako je najlošija na ljestvici svih drugoplasiranih, neće imati prilike igrati u dodatnim kvalifikacijama. Ždrijeb dodatnih kvalifikacija je na rasporedu u petak.

KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO; 10.KOLO
Francuska-Bjelorusija 2:1
Nizozemska-Švedska 2:0
Luksemburg-Bugarska 1:1
Portugal-Švicarska 2:0
Mađarska-Farski Otoci 1:0
Latvija-Andora 4:0
Belgija-Cipar 4:0
Grčka-Gibraltar 4:0
Estonija-Bosna i Hercegovina 1:2

SKUPINA A
1. FRANCUSKA 23 +12
2. ŠVEDSKA 19 +17
3. NIZOZEMSKA 19 +9
4. BUGARSKA 13 -5
5. LUKSEMBURG 6 -18
6. BJELORUSIJA 5 -15

SKUPINA B
1. PORTUGAL 27 +28
2. ŠVICARSKA 27 +16
3. MAĐARSKA 0
4. FARSKI OTOCI 9 -12
5. LATVIJA 7 -18
6. ANDORA 4 -21

SKUPINA H
1. GRČKA 28 +37
2. GRČKA 19 +11
3. BIH 17 + 11
4. ESTONIJA 11 -6
5. CIPAR 10 -9
6. GIBRALTAR 0 -44

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • qvestor11.10.2017. u 07:38
    Nevjerojatno u što se pretvorila Nizozemska, a 3 puta su bili u finalu SP, nešto tu ne štima, ja mislim da je to slično kao i hrvatska košarka previše prosjećnih i vrlo često ispodprosjećnih stranaca u ligi koji koče razvoj domaćih igrača.
    qvestor