Tenis

Filip Krajinović iznenadio Rubljeva, Ferrer tek u tie-breaku trećeg seta slomio kvalifikanta

Branimir Korać • srijeda, 18.10.2017.
Filip Krajinović iznenadio Rubljeva, Ferrer tek u tie-breaku trećeg seta slomio kvalifikanta
Foto: EPA

Na ATP turnirima u Stockholmu, Antwerpenu i Moskvi favoriti nisu bili nedodirljivi, bilo je iznenađenja, a najviše postavljeni igrač koji je eliminiran je Andrej Rubljev...

ATP Stockholm

Japanac Yuichi Sugita preokretom je stigao do pobjede i prolaza u drugo kolo turnira u Stockholmu. Protivnik mu je bio Denis Istomin koji je odlično otvorio meč, uzeo prvi set sa 6:1, ali nastavak je pripao Japancu. U trećem setu Sugita je kod 5:4 servirao za meč, Istomin se uspio vratiti, ali u 13. igri Sugita serijom 5:0 zaključuje meč i prolazi dalje.

Estonski lucky loser Jürgen Zopp može biti itekako zadovoljan, igrat će u drugom kolu. Prvo kolo donijelo mu je Lukasa Lacka koji je upisao dvije pobjede u kvalifikacijama, ali nije uspio nastaviti niz.

Uspješan je bio i mladi Šveđanin Elias Ymer koji je dobro iskoristio pozivnicu i upisao pobjedu protiv Argentinca Leonarda Mayera. Ymer nerijetko igra dobro na turnirima u Švedskoj, ovdje je slavio u tri seta iako je sredinom trećeg seta u dva servis gema u nizu spašavao break lopte.

Fabio Fognini trebao je malo vremena za hvatanje zaleta, a nakon toga potpuno je nadigrao Maleka Jazirija i glatko slavio. Tunižanin je vodio s 4:2 u prvom setu, ali nakon toga do kraja meča osvojio je još samo po jedan gem u svakom setu te se oprostio od turnira.

Drugo kolo izborio je Marcos Baghdatis koji je u dva seta bio bolji od Norberta Gombosa. Slovak još uvijek figurira kao ponajprije vrhunski igrač Challenger razine, a na ovoj višoj razini tek se treba dokazati.

Vrlo dobar meč odradio je Fernando Verdasco koji je za samo 48 minuta iz turnira ispratio Robina Haasea. Nizozemac je odigrao vrlo loše i Verdasco je to znao iskoristiti te doći do pobjede uz čak 80 posto ubačaja prvog servisa te izgubljena samo tri poena u cijelom meču na svom servisu.

ATP Stockholm, prvo kolo:
Yuichi Sugita (Japan, 7) - Denis Istomin (Uzbekistan) 1:6, 6:3, 7:6(4)
Jürgen Zopp (Estonija, LL) - Lukas Lacko (Slovačka, Q) 6:4, 6:7(1), 6:2
Elias Ymer (Švedska, WC) - Leonardo Mayer (Argentina) 6:4, 3:6, 7:5
Fabio Fognini (Italija, 6) - Malek Jaziri (Tunis) 7:5, 6:1
Jeremy Chardy (Francuska) - Alessandro Giannessi (Italija) 6:0, 7:5
Marcos Baghdatis (Cipar) - Norbert Gombos (Slovačka) 6:3, 6:4
Hyeon Chung (Južna Koreja) - Marton Fucsovics (Mađarska, Q) 6:3, 6:2
Fernando Verdasco (Španjolska, 8) - Robin Haase (Nizozemska) 6:3, 6:1

ATP Antwerpen

Unatoč 14 as servisa Denis Shapovalov nije uspio proći u drugo kolo turnira u Antwerpenu. U prvom kolu iznenadio ga je Ernesto Escobedo, još jedan iz plejade mladih igrača. Bio je koban jedan break u drugom setu nakon što je Escobedo osvojio u 13. igri prvi set. Shapovalov se mučio na reternu tijekom cijelog meča i nakon što je izgubio servis, to je za njega praktički bio kraj.

Joao Sousa nakon velike borbe upisao je pobjedu protiv sedmog nositelja Benoita Pairea. Portugalac je slavio iskoristivši samo 45 posto ubačaja prvog servisa od strane Pairea koji je unatoč tako niskom postotku imao 15 aseva. Francuz je treći set otvorio breakom te se činilo da ide prema pobjedi, ali nakon 4:2 prilično je pao i Sousa je stigao do preokreta.

Potpuno van forme je Pablo Cuevas koji još od lipnja i Roland Garrosa ne zna za pobjedu. Ovdje je upisao čak deveti poraz u nizu, pregazio ga je mladi Grk Stefanos Tsitsipas koji je ispustio samo pet gemova.

Samo sat vremena za pobjedu je trebao Frances Tiafoe koji nije imao baš nikakvih problema protiv Floriana Mayera. Tiafoe je dominirao mečom, Mayer je bio taj koji je morao stizati zaostatak, ali nije u tome bio posebno uspješan.

Uz puno muke do drugog kola došao je peti nositelj David Ferrer koji je tek u tie-breaku trećeg seta svladao talijanskog kvalifikanta Stefana Travagliju. Talijan je imao meč loptu kod 5:4 u trećem setu, nije ju iskoristio i nakon toga izgubio je u tie-breaku.

Nepredvidljivi Ukrajinac Aleksandr Dolgopolov izgubio je od Henrija Laaksonena u meču u kojem je bio favorit, ali od početka je bio van ritma i nije uspio pronaći igru. Laaksonen je imao samo 43 posto ubačaja prvog servisa, ali nije smetalo.

ATP Antwerpen, prvo kolo:
Ernesto Escobedo (SAD) - Denis Shapovalov (Kanada) 7:6(5), 6:4
Kenny De Schepper (Francuska, Q) - Aldin Šetkić (BiH, Q) 6:2, 6:1
Joao Sousa (Portugal) - Benoit Paire (Francuska, 7) 6:4, 6:7(2), 7:5
Stefanos Tsitsipas (Grčka, Q) - Pablo Cuevas (Urugvaj, 6) 6:1, 6:4
Frances Tiafoe (SAD, WC) - Florian Mayer (Njemačka) 6:3, 6:4
David Ferrer (Španjolska, 5) - Stefano Travaglia (Italija, Q) 4:6, 6:4, 7:6(3)
Henri Laaksonen (Švicarska) - Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina, 8) 6:2, 7:6(5)

ATP Antwerpen, parovi, prvo kolo:
Ivan Dodig/Marcel Granollers (Hrvatska/Španjolska, 2) - Nick Kyrgios/Matt Reid (Australija/Australija) 4:6, 6:1, 10:7

ATP Moskva

Damir Džumhur uspio je izgubiti set sa 6:0, ali bez obzira to proći u drugo kolo turnira u Moskvi. Protiv Talijana Thomasa Fabbiana imao je "blackout" sredinom meča, međutim na vrijeme se oporavio i zasluženo slavio i nastavio seriju pobjeda u međusobnim mečevima.

Ričardas Berankis nije dopustio Dušanu Lajoviću nijednu break loptu, bio je bolji protivnik i izborio prolaz u dva seta. U drugom setu odluka je pala u tie-breaku gdje je Litavac s glatkih 7:2 potvrdio nastup u drugom kolu.

Prilično brzo do drugog kola došao je Andreas Seppi koji je trebao samo sat vremena za pobjedu protiv Jirija Veselog. Čeh je predao meč zbog ozljede kod 6:3, 4:1 za Talijana i tako potvrdio prolaz iskusnog protivnika.

Neočekivani poraz upisao je domaći igrač Evgeni Donskoj koji je izgubio od brazilskog zemljaša Rogerija Dutre da Silve. Donskoj je prvi set izgubio breakom odmah na početku, a meč breakom na kraju nakon što je kod 5:4 propustio set loptu na servis Brazilca.

Sedmi nositelj Paolo Lorenzi poražen je u tri seta od Lasla Đerea. U drugom setu Lorenzi je kod 6:5 u tie-breaku imao jednu meč loptu, ona je ostala neiskorištena nakon čega je Đere uzeo set s 11:9. Odmah na startu trećeg seta Lorenzi je napravio break, ali vrlo brzo je stao, Đere stigao do preokreta i pobjede.

U meču u kojem su Filip Krajinović i Andrej Rubljev zajedno imali 15 break prilika, pobjeda je otišla na stranu Srbina s iskorištenom jednom break loptom u meču. Rubljev je propustio puno prilika i na kraju upisao neočekivani poraz u dva seta.

ATP Moskva, prvo kolo:
Damir Džumhur (BiH, 6) - Thomas Fabbiano (Italija) 6:3, 0:6, 6:2
Ričardas Berankis (Litva) - Dušan Lajović (Srbija) 6:3, 7:6(2)
Andreas Seppi (Italija) - Jiri Vesely (Češka) 6:3, 4:1 predaja Veselog
Lukas Rosol (Češka, Q) - Konstantin Kravčuk (Rusija, WC) 4:6, 6:3, 7:6(3)
Rogerio Dutra Da Silva (Brazil) - Evgeni Donskoj (Rusija) 6:3, 7:5
Laslo Đere (Srbija) - Paolo Lorenzi (Italija, 7) 4:6, 7:6(9), 6:4
Filip Krajinović (Srbija, Q) - Andrej Rubljev (Rusija, 5) 7:5, 7:6(6)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!