Nogomet

VIDEO: Maroko se nakon 20 godina vraća na SP, Tunisu za plasman bio dovoljan remi s Libijom

Luka Medić • subota, 11.11.2017.
VIDEO: Maroko se nakon 20 godina vraća na SP, Tunisu za plasman bio dovoljan remi s Libijom
Foto: EPA

Završene su afričke kvalifikacije u skupinama A,B i C. U posljednjem kolu nastup na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri potvrdili su Tunis, koji je odigrao 0:0 protiv Libije te Maroko koji je s 2:0 bio bolji od Obale Bjelokosti...

SKUPINA „A“

Kao što se i očekivalo, iz skupine „A“ na Svjetsko prvenstvo otišao je Tunis. Tunižani su kolo prije kraja imali tri boda više od DR Konga, a u završnih 90 minuta dočekali su susjednu Libiju. Tunis nije previše riskirao i odigrao je onoliko koliko mu je trebalo, a konačnih 0:0 bilo je dovoljno za plasman na Mundijal, prvi put još od smotre u Njemačkoj.

DR Kongo je u Kinshasi dočekao Gvineju, a za prolaz, uz visoku pobjedu trebao je i poraz Tunisa. Gosti su izdržali prvih sat vremena, a onda su u 61. minuti samo sebi postigli pogodak. Vlastitu mrežu pogodio je Sidibe. Deset minuta kasnije Keita Junior poravnao je rezultat, a DR Kongo je do pobjede stigao u infarktnoj završnici. Prvo je Bolingi u 92. minuti ponovno doveo DR Kongo u vodstvo i to iz kaznenog udarca. U sljedećem napadu Kebano je postavio konačnih 3:1.

Tako je Tunis osvojio skupnu „A“ s 14 bodova. DR Kongo je drugi s 13 bodova. Libija je na koncu završila kao treća s četiri boda, a Gvineja je posljednja s tri osvojena boda.

SKUPINA „B“

Još od petog kola bilo je jasno da u Rusiju ide Nigerija, tako da je šesto kolo bila čista formalnost. Prvo su Nigerija i Alžir podijelili bodove odigravši 1:1, a danas je bez pobjednika završio susret Zambije i Kameruna. Zambija je povela preko Dake u 26. minuti, a pet minuta kasnije preko Zambe Kamerun je poravnao rezultat. I u drugom poluvremenu pala su dva pogotka, po jedan na svakoj strani. Prvo je u 64. minuti Mwila ponovno doveo Zambiju u vodstvo, da bi u sudačkoj nadoknadi aktualni prvak crnog kontinenta ponovno izravnao. Strijelac je bio Banana.

Nigerija je, kao i Tunis, sakupila 14 bodova. Zambija je na koncu druga s osam bodova. Prvaci crnog kontinenta, Kamerun, doživio je katastrofu i sakupio svega sedam bodova. Posljednji je Alžir s dva osvojena boda.

SKUPINA „C“

U skupini „C“ sve oči bile su uprete u susret igran u Abidjanu. Obala Bjelokosti najkonstantnija je afrička reprezentacija kada su u pitanju nastupi na svjetskim prvenstvima u ovom trenutku, jedina je momčad iz Afrike koja je igrala na posljednja tri svjetska prvenstva. I u Njemačkoj i u Južnoafričkoj Republici i u Brazilu. A u posljednjem kolu na svom su terenu dočekali vodeći Maroko za kojim su kaskali jedan bod. Maroko je imao dobrih razloga za nadu za prvi plasman na Mundijal nakon 20 godina, jedina je momčad u cijelim kvalifikacijama koja nije primila pogodak. Izdržali su Marokanci i u posljednjih 90 minuta, a da prolaz bude slađi, gosti su dokrajčili domaćine u samo pet minuta. Prvo je u 25. minuti poentirao Dirar, a u 30. i Benatia pa je tako Maroko s 2:0 slavio na teškom gostovanju i otišao u Rusiju.

U drugom susretu skupine Gabon i Mali odigrali su utakmicu bez pogodaka, 0:0. Na koncu, Maroko je završio prvi s 12 bodova, Obala Bjelokosti je druga s osam. Gabon je završio kao treći sa šest bodova, a Mali posljednji s četiri osvojena boda.

Sutra su na rasporedu susreti skupine „E“, sastat će se Gana i Egipat, te Kongo i Uganda. U utorak će na teren Senegal i JAR te Burkina Faso i Zelenortski Otoci.

Tako je poznato svih pet afričkih sudionika na Mundijalu. Zanimljivo, samo je Nigerija među njima igrala u Brazilu. Super orlovi su do sada igrali na pet Svjetskih prvenstava od posljednjih šest, propustili su samo Mundijal u Njemačkoj. Egipat se na svjetsku smotru vraća nakon čak 28 godina, a Maroko nakon 20. Egiptu će ovo biti tek treći nastup u povijesti, a Maroku peti. Senegal je bio senzacija na svjetskom prvenstvu 2002. godine kada je dogurao do četvrtfinala, a ovo će mu biti drugi put da igra na Svjetskom prvenstvu. Tunis je do sada upisao četiri nastupa od toga tri puta za redom od 1998. do 2006. godine, a nastup u Rusiji bit će prvi za u sjeverno-afričku naciju nakon 12 godina.

Afričke kvalifikacije za SP, 6. kolo:
Zambija-Kamerun 2:2
Gabon-Mali 0:0
DR Kongo-Gvineja 3:1
Obala Bjelokosti-Maroko 0:2
Tunis-Libija 0:0

SKUPINA A
1. TUNIS 14 +7
2. DR KONGO 13 +7
3. LIBIJA 4 -6
4. GVINEJA 3 -8

SKUPINA B
1. NIGERIJA 14 +8
2. ZAMBIJA 8 +1
3. KAMERUN 7 -2
4. ALŽIR 2 -7

SKUPINA C
1. MAROKO 12 +11
2. OBALA BJELOKOSTI 8 +2
3. GABON 6 -2
4. MALI 3 -8

SKUPINA D
1. SENEGAL 11 +6
2. BURKINA FASO 6 0
3. ZELENORTSKI OTOCI 6 -4
4. JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA 4 -2

SKUPINA E
1. EGIPAT 12 +4
2. UGANDA 8 +1
3. GANA 6 +2
4. KONGO 1 -7

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!