Košarka

Kvalifikacije za SP: Drama u Astani pripala Kazahstanu, Filipini se mučili, ali slavili

Sportnet • ponedjeljak, 27.11.2017.
Kvalifikacije za SP: Drama u Astani pripala Kazahstanu, Filipini se mučili, ali slavili
Foto: EPA

Odigrane su i druge utakmice skupina B i D Azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. Nakon teško izborene pobjede nad Japanom, Filipini su i danas muku mučili s Tajvanom i slavili s 90:83...

AUTOR: Jan Šneler

Australija nije imala većih problema s Japanom. Tek su u prvoj četvrtini gosti bili konkurentni zbog odličnog šuta za tri poena i dobre predstave Hiejime koji je u tom periodu zabio deset koševa. Već u nastavku utakmice, Australija je otišla na 12 koševa razlike da bi na kraju slavila s 82:58.

Domaćine je do druge pobjede vodio Kickert s 22 poena i sedam skokova, dok je već spomenuti Hiejima dodao 17 koševa za poraženi Japan koji trenutno ima dva poraza u skupini B.

U istoj skupini Filipini su se ponovno mučili iako su imali status velikog favorita prije same utakmice. Tajvan je dugo držao Filipine u egalu. Gosti su čak i dobili prvu četvrtinu s 23:18 međutim dobrom serijom Filipinci su ipak na poluvrijeme otišli s prednosti od dva koša.

Gusto je bilo u nastavku, u posljednju dionicu se ušlo s 65:64 za Filipine i da su bili malo koncentriraniji igrači Tajvana, mogli su prirediti veliko iznenađenje. Ovako su domaći upisali još jednu pobjedu 90:83. William je za Filipine postigao 20 koševa te po četiri skoka i asistencija, dok je za Tajvan opet najbolji bio Davis s 20 koševa i devet skokova.

Nakon popriličnog iznenađenja u prvom kolu kada su izgubili od Iraka, Iranci su danas očekivano svladali Katar. Niti jednog trenutka domaći nisu ispuštali vodstvo niti doveli u pitanje očiglednu razliku u kvaliteti. Presudna je bila druga četvrtina u kojoj su dozvolili svega sedam koševa gostima i otišli s vodstvom 33:19 na pauzu. Na kraju slavili su više nego uvjerljivo sa 65:39.

Do prve pobjede Irance je predvodio Mirzaeitalarposhti s 14 koševa i četiri skoka, dok je kod Katarana teško bilo izdvojiti ikoga zbog iznimno lošeg šuta, ali uvjetno rečeno, najbolji je bio Abdulrahman Saad s 18 poena.

Očekivano, najzanimljivije bilo je u Astani gdje su se susreli Kazahstan i Irak. Iračani nošeni uspjehom protiv Irana htjeli su i na gostovanju u Kazahstanu potvrditi dobru igru. Iako je Kazahstan vodio i prilično kontrolirao utakmicu u prvom dijelu, pred kraj druge četvrtine Irak dolazi do vodstva serijom 18:10. Ipak, domaći su otišli na odmor s prednošću od 35:33.

Drugo poluvrijeme pružilo je jednako puno uzbuđenja, čas su jedni vodili, čas drugi. Posljednjih par minuta igralo se koš za koš, a Kazahstan je pet sekundi prije kraja imao dva bacanja za pobjedu. Kolesnikov je promašio prvo, ali pogodio drugo i poravnao na 73:73 čime je utakmica ušla u produžetke.

Kako se moglo i očekivati produžetak su ekipe počele vrlo nervozno. Irak se držao četiri minute međutim onda je Kazahstan serijom 4:0 došao do, pokazalo se, nenadoknadivog zaostatka. U pobjedi 82:76 najbolji je bio umalo tragičar Kolesnikov s 21 košem i devet skokova, dok je poraženi Irak predvodio Abdullah sa sjajnih 27 poena.

Azijske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019:
Australija - Japan 82:58
Filipini - Tajvan 90:83
Iran - Katar 65:39
Kazahstan - Irak 82:76 (nakon produžetaka; 73:73)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!