Nogomet

Dario Šimić: "Vrijeme je da HNS izađe iz svoje čahure"

Petar Jenjić • ponedjeljak, 04.12.2017.
Dario Šimić: "Vrijeme je da HNS izađe iz svoje čahure"
Foto: Nikola Movrić

Kandidat za mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Dario Šimić prokomentirao je nedemokratičnost izbora za mjesto najviše funkcije u Savezu. S obzirom na nepovjerenje koje je zavladalo među vodstvom HNS-a s jedne i navijača s druge strane, stanje je neodrživo i treba se promijeniti...

Jedan od kandidata za mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Dario Šimić nastavlja borbu s vjetrenjačama, da budemo precizniji, statutima HNS-a koji onemogućavaju kandidiranje više ljudi za čelno mjesto Saveza. S obzirom na to da potpise svih županijskih saveza mogu skupiti samo dva kandidata, u pitanje se dovodi legalnost samog procesa kandidature.

"Treba nam ozračje kakvo je bilo 1998. godine. Dosadašnjom politikom vodstvo Saveza prema potencijalnim gradovima domaćinima reprezentativnih utakmica, klubovima i navijačima, to nećemo uspjeti ostvariti. FIFA trenutno broji 211 članica i da biste postali kandidat predsjednika trebate potpise pet država što pokazuje kako krovna nogometna organizacija, unatoč brojnim kritikama, drži visoke demokratske standarde. Vjerujem da bi se i samo vodstvo FIFA-e iznenadilo kako se statut HNS-a potpuno protivi demokratskim standardima", kazao je Šimić u razgovoru s medijima.

Iako je HNS bio prisiljen proširiti Skupštinu na 59 članova i prilagoditi je novom Zakonu o sportu, u samom Statutu ne postoji puno demokratsko pravo, birati i biti biran. HNS je zadržao stara pravila kandidiranja i da se za predsjednika može kandidirati samo onaj koji dobije potporu županijskih saveza.

"Po dolasku na mjesto predsjednika potaknut ću promjene statuta i omogućiti svim članovima normalnu kandidaturu s manjim brojem potpisa podrške. Treba nam više kandidata za rukovodeće funkcije u Savezu jer veći broj kandidata nosi i veći broj kvalitetnih ideja koje našem nogometu mogu donijeti samo koristi. Vrijeme je da HNS izađe iz svoje čahure", zaključio je Šimić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani04.12.2017. u 14:33
    Dario izgleda kao stariji brat ovoga dječaka sa fotografije
    Bogomdani