Rukomet

Nezaustavljiva Norveška potopila i Nizozemsku, Francuskinje s(p)retnije od Šveđanki

Sportnet • petak, 15.12.2017.
Nezaustavljiva Norveška potopila i Nizozemsku, Francuskinje s(p)retnije od Šveđanki
Foto: EPA

U popodnevnoj polufinalnoj utakmici, veliki favorit za osvajanje zlata, Norveška igrala je protiv vrlo kvalitetne Nizozemske. Iako pomisao na nizozemski rukomet, ženski ili muški, prosječnog poznavatelja asocira na slabu kvalitetu, valja istaknuti kako su Nizozemske aktualne doprvakinje Europe i svijeta. Ipak, čak i za kvalitetnu momčad kakva je Nizozemska, Norveška je prejaka.

PIŠE: Jan Šneler

Već nakon petnaestak minuta, Norvežanke su vodile 10:2 i gotovo rutinski, po tko zna koji put na ovom prvenstvu, riješile pitanje pobjednika u ranoj fazi. Niti jednog trena, Norveška nije ispuštala visoko vodstvo te se ono stalno kretalo između šest i osam golova razlike.

Pokušavale su Nizozemke vratiti barem koliko-toliko razliku na neku pristojniju razinu, ali ako je u tim trenucima postojala još neka matematička vjerojatnost, ona je vjerojatno izgubljena onog trena kada je Arntzen zabila u 51. minuti za velikih 30:20. Nora Mork je predvodila Norvešku s osam golova, dok je kod Nizozemki Van Der Heijden zabila pet.

U drugoj polufinalnoj utakmici mogli smo vidjeti puno napetiju utakmicu. Ulozi su veliki, a sraz dviju jakih i podjednakih ekipa nije mogao ponuditi ništa do li dramu u posljednjim minutama. Francuskinje su bolje otvorile utakmicu te u 21. minuti došle do vodstva 10:6. Ipak, Šveđanke su s furioznih osam minuta došle do serije 6:0 i povele 12:10. Pineau je uspjela u posljednjoj minutu smanjiti na 12:11 ali Francuskinje su propustile ogromnu priliku u prvom dijelu.

U prvih deset minuta drugog dijela igralo se praktički gol za gol. Ipak, ponovno Francuskinje prve rade iskorak i sa serijom 4:0 dolaze do vodstva 19:15 u 45. minuti. No, još jednom, kao mačke s devet života, Šveđanke vraćaju u svega pet minuta rezultat u egal, 19:19. U posljednjih četiri minute ušlo se s 22:22 i sve je bilo spremno za dramu. Šveđankama kao da se vratilo što su se dvaput spašavali i jako loše odigravaju posljednjih nekoliko akcija što Francuskinje koriste i odnose pobjedu s 24:22.

Apsolutna junakinja Francuske je Amandine Leynaud koja je skupila odličnih 14 obrana, dok je Lacrabere dodala pet golova. Švedskoj nije pomoglo niti osam golova Nathalie Hagman.

Finalna utakmica između Francuske i Norveške igrat će se u nedjelju u 17:30, dok je utakmica za treće mjesto između Švedske i Nizozemske na rasporedu u 14:30.

Svjetsko prvenstvo u rukometu (ž):
Nizozemska - Norveška 23:32
Švedska - Francuska 22:24

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!