Zimski sportovi

Shiffrin: "Nije stvar u pobjeđivanju i rekordima, uvijek želim prikazati svoje najbolje skijanje"

Slavko Boldin • srijeda, 03.01.2018.
Shiffrin: "Nije stvar u pobjeđivanju i rekordima, uvijek želim prikazati svoje najbolje skijanje"
Foto: Dejan Popek

Dvanaesti trofej Snježne kraljice obilježila je nedodirljiva Amerikanka Mikaela Shiffrin. Prve pratiteljice, Švicarka Wendy Holdener i Šveđanka Frida Hansdotter, zaostale su više od sekunde i pol...

Organizatori su uspjeli pripremiti zadovoljavajuću stazu za današnju utrku, unatoč toplom vremenu i kiši u proteklih nekoliko dana. Mikaeli Shiffrin danas ništa nije smetalo, iako je priznala da su uvjeti u drugoj vožnji bili zahtjevni.

"Startati među prvima u prvoj vožnji bila je velika prednost zbog čiste staze, tako da sam uspjela skijati agresivno. Druga vožnja bila je teška i trebalo se boriti, no bilo je uzbudljivo."

Sjajna Amerikanka rekla je da joj je ove sezone cilj Veliki kristalni globus, ali i da ima još puno utrka do kraja. Ipak, u središtu pozornosti za mjesec dana bit će Olimpijske igre: "Veselim se Igrama, no prije njih ima još nekoliko utrka. To natjecanje je napeto jer se svi bore za medalju i to ga čini veoma posebnim. Nisam još sigurna u kojim ću disciplinama nastupiti. Slalom i veleslalom su sigurni, vjerojatno i alpska kombinacija, a za brze discipline ću odluku tek donijeti. Ne planiram nastupiti u team eventu."

Mikaeli je krunu najbolje skijašice dodijelila Janica Kostelić, koja je za nju velika inspiracija. Na pitanje o ponavljanju Janičinog uspjeha iz Salt Lake Cityja odgovara: "Ambiciozna sam i ponekad razmišljam o tome kako imam šanse osvojiti dvije, tri ili četiri medalje, no teško je jer svi tamo dolazimo s istim ciljem. Ništa ne shvaćam olako jer znam da bih mogla otići kući s četiri medalje, ali i s nijednom. Ne bih rekla da osjećam pritisak, već sam počašćena biti u ovo poziciji. Svi moji treneri i sponzori me uvijek motiviraju, podržavaju i jednostavno uživam skijati. Nije stvar u pobjeđivanju i rekordima, uvijek želim samo pokazati svoje najbolje skijanje."

S obzirom na njezinu nadmoć u slalomu, pojavile su se spekulacije o nastupanju sa skijašima. Na to se ubacila Wendy Holdener: "Lindsey (Vonn) je to htjela prva!", a Shiffrin je dodala: "Da, ostavit ću to Lindsey zasad haha. Volim trenirati s dečkima, motivirajuće je, no nemam aspiracije natjecati se s njima, radije ih gledam."

Najviše joj se dojmio Marcel Hirscher: "On je nevjerojatan. Uvijek kad je na startu spreman je pobijediti ili biti na postolju, posebno ove sezone nakon ozljede, izuzetno je motivirajuće gledati ga i trenirati s njim."

U Svjetskom kupu Mikaela je već sada premašila granicu od 1000 bodova. Rekord od 2414 bodova iz 2013. koji je dostigla Tina Maze mogao bi doći u pitanje.

"Mislim da je moguće postići toliko bodova, no jako je teško. Nije mi to cilj, imam jako puno poštovanja prema njoj, a čak se dio mene nada da nitko neće skinuti taj rekord jer ona treba biti zapamćena kao jedna od najboljih svih vremena."

Wendy Holdener napokon je uspjela na Sljemenu ostvarili dobar rezultat. Dosad je dvaput odustala, dvaput bila 17. i jednom 15.

"Uvijek sam voljela skijati ovdje, no nikad nisam bila brza, tako da sam sretna s prvim postoljem ovdje."

Niti ona nije imala odgovor na skijanje Mikaele Shiffrin, već u prvom dijelu zaostala je više od sekunde: "Bila je to OK vožnja, ništa više. Snijeg je bio proljetni, što mi nije odgovaralo. Kad sam vidjela njen zadnji dio, motivacija mi je malo pala, no pronašla sam koncentraciju za drugu vožnju i zadovoljna sam.

Svoje drugo postolje u ovoj sezoni ostvarila je Frida Hansdotter: "Bilo je teško, ali zadovoljna sam svojim skijanjem. U prvoj vožnji nisam dala sve od sebe, ali sam u drugoj poboljšala svoju poziciju. Još ima puno utrka pred nama, moramo biti fokusirani na svoje skijanje i vidjeti što budućnost nosi", zaključila je Šveđanka i dodala da je njoj, kao i Holdener, na Olimpijskim Igrama cilj osvojiti medalju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!