Euro 2018., završnica, polufinale, 26.01.2018, 20:30 h
Danska
Danska 34:35 Švedska
Švedska

Hrabra Švedska nakon velike drame u Areni izbacila Dansku i prošla u finale

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 26.01.2018.
Hrabra Švedska nakon velike drame u Areni izbacila Dansku i prošla u finale
Foto: FaH

Sjajno je bilo drugo polufinale Europskog prvenstva. Švedska je nakon produžetaka bila bolja od Danske i slavila s 35:34 te tako izborila dvoboj sa Španjolskom za titulu prvaka Europe. Mogli su Šveđani do finala i kroz 60 minuta, ali Danci su se u završne dvije minute vratili u utakmicu te golom Svana u posljednjoj sekundi poravnali na 28:28...

Odličnu utakmicu odigrali su Danci i Šveđani, a Švedska je prošla dalje pobjedom nakon produžetaka 35:34. Malo je toga išlo u prilog Švedskoj uoči susreta, međutim Danska nije znala iskoristiti probleme Šveđana i na kraju je zasluženo poražena.

Neposredno prije polufinala Kristjan Andresson ostao je bez dvojice prvih strijelaca Albina Lagergrena i Simona Jeppsona, nije mogao igrati niti Johan Jakobsson pa je tako Mattias Zachrisson s krila prebačen na poziciju desnog vanjskog, a svih 70 minuta na krilu je morao odraditi Hampus Wanne.

Nije to smetalo Šveđanima, dapače, Zachrisson je odradio sjajnu utakmicu u vanjskoj liniji i bio jedan od ključnih ljudi u ovoj švedskoj pobjedi.

Danska je od početka imala problema i praktički cijelo vrijeme bila u rezultatskom zaostatku. Švedska je odradila sjajno prvih 20 minuta, imala je prednost 15:10, ali u zadnjih deset minuta prvog dijela Danska je napravila seriju 4:1 i malo smanjila zaostatak.

Očekivalo se da će Danci u drugom dijelu zaigrati bolje i preuzeti kontrolu nad susretom kako vrijeme bude odmicalo zbog skraćene rotacije Šveđana, ali već ulazak u drugo poluvrijeme stavio ih je na nove muke. Devet minuta Danska nije mogla do gola iz igre, Švedska je za to vrijeme odmaknula na ugodnih 20:15 predvođena sjajno raspoloženim Andreasom Palickom.

Danska je ipak uspjela uhvatiti priključak i pet minuta prije kraja poravnati na 25:25. Međutim ponovno odgovara Švedska s dva gola Zachrissona i jednim Gottfridssona te odlazi na 28:25 i ima plus tri dvije minute prije kraja.

Tu se ruka Šveđanima skratila i Danska je golovima Lassea Svana (dva) i Rasmusa Laugea Schmidta izborila produžetke.

Niti tamo Švedska nije doživjela prognozirani pad. I dalje se borila, a u igri gol za gol ključnom se pokazala izgubljena lopta Mortena Olsena početkom drugog produžetka kada je Ekberg odjurio u kontru i zabio za 33:31. Do kraja susreta Danska nije imala nijedan posjed za poravnanje rezultata i upisala je poraz.

Andreas Palicka briljirao je s 20 obrana, Zachrisson je postigao osam golova, po sedam su dodali Niclas Ekberg i Jim Gottfridsson dok je šest zabio Linus Arnesson. Kod Danske vratari su skupili zajedno 11 obrana, Mikkel Hansen postigao je 12 golova, Rasmus Lauge Schmidt 11, a Lasse Svan pet.

Euro 2018., završnica

polufinale

Francuska23:27Španjolska
Danska34:35 *Švedska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!