Ostali sportovi

Fly, Eagles, Fly!

Dario Dodić • ponedjeljak, 05.02.2018.
Fly, Eagles, Fly!
Foto: EPA

Spektakularnim Super Bowlom u Minnesoti, 52. po redu, okončana je još jedna NFL sezona. U nevjerojatno bogatoj utakmici rekordi su padali, Philadelphia Eaglesi osvojili su prvi put trofej Vincea Lombardija pobjedom nad New England Patriotsima...

Nisu se usudili vjerovati ni oni najzagriženiji fanovi Philadelphia Eaglesa kako bi ovo mogla biti TA sezona. Čak i kad su dobro krenuli u novu sezonu, kad su zaredale pobjede, čekalo se da san završi. Kada se ozlijedio franšizni QB Carson Wentz bilo je jasno, Eaglesi ni ove sezone neće staviti ruke na trofej Vincea Lombardija. Nick Foles je dobar rezervni QB, ali samo dobar.

Nick Foles je prije nekoliko trenutaka kao MVP 52. po redu Super Bowla držao govor u ime pobjednika, Philadelphia Eaglesa. Momčad koju su svi otpisali, koja je prihvatila titulu "underdoga", antonim izrazu favorit, za koji u hrvatskom jeziku ne postoji idealna riječ, protiv svih je izgleda nizala pobjede u doigravanju, a onda na najvećoj sceni slavila protiv najvećeg trenera i najvećeg quarterbacka svih vremena.

U utakmici u kojoj su napadi rušili rekorde, a obrane gotovo da i nisu postojale, jedan je obrambeni potez riješio utakmicu. Svi osvojeni jardi, sva touchdown-dodavanja, sve se svelo na jedan sack. Jedan jedini sack u čitavoj utakmici presudio je pobjednika. U trenucima kad je lovio pobjedu za svoje Patriotse Tomu Bradyju je izbijena lopta, osvojili su je Eaglesi. Upotpunili su efekt momci iz Philadelphije sjajnim napadom za novi touchdown, osam razlike minutu prije kraja nije mogao stići ni najveći od najvećih, probao je jedan "hail Mary", nije uspjelo, Philadelphia je s 41:33 proslavila svoj prvi Super Bowl trijumf.

Puno je junaka u ovoj priči Eaglesa, ali na prvo mjesto mora ići Nick Foles, neočekivani junak postao je prvi QB koji je u Super Bowlu imao i dodavanje i hvatanje za TD. Utakmicu je završio sa sjajnih 28/43 za 373 jarda, dovoljno za titulu MVP-a Super Bowla.

Da je kojim slučajem New England stigao do šestog prstena u Belichick - Brady eri titula bi svakako pripala Bradyju. Najstariji MVP regularnog dijela sezone igrao je utakmicu života. U samo 28 kompletiranih dodavanja skupio je nevjerojatnih 505 jarda. Srušio je samoga sebe na vrhu, rekordna je to brojka u povijesti Super Bowla, nitko nikad nije išao preko 500 jarda. Sve je napravio kako treba Brady, ali zvijezde su bile naklonjene Eaglesima.

Treba istaknuti i hrabrog trenera Eaglesa, Douga Pedersona, koji je u u najvažnijoj utakmici karijere gajio iste vrijednosti kao i tijekom čitave sezone, donosio je hrabre i teške odluke, igrali su njegovi momci s mudima, ostvarili nekoliko važnih konverzija na četvrtim pokušajima i ušli u povijest. Zach Ertz je uhvatio sva važna dodavanja, bitne su role odigrali i Agholor i Clement, da ne spominjemo nezaustavljive probijače Blounta i Ajayija. Blounta koji je u ovo doba prošle godine s Patriotsima slavio Super Bowl trofej. Eaglesi su bili bolja momčad i zasluženo su došli do svog prvog trofeja.

Kombinirali su Eaglesi i Patriotsi čak 1.151 osvojeni jard, što je najviše u povijesti NFL-a. Ne Super Bowla, ne doigravanja, u povijesti igre.

Sudeći po režimu života i prikazanoj igri ove sezone, za Bradyja još nije kasno, nemojte se začuditi ako ga iduće godine vidimo na istom mjestu, ali u malo sretnijoj ulozi, a dotad, Fly, Eagles, Fly!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!