Zimski sportovi

Prvo zlato za Marcela Hirschera u Pjongčangu, Filip Zubčić 12.

Slavko Boldin • utorak, 13.02.2018.
Prvo zlato za Marcela Hirschera u Pjongčangu, Filip Zubčić 12.
Foto: EPA

Najbolji skijaši svijeta dočekali su svoju priliku za borbu za medalje na ovim Olimpijskim igrama. Kao posljednji olimpijski pobjednik u alpskoj kombinaciji ostat će upamćen veliki Marcel Hirscher...

Organizatori su željeli pod svaku cijenu danas izvesti alpsku kombinaciju, nakon odgode dviju skijaških utrka. Vjetar je malo popustio, no spust je skraćen za nekih 30 sekundi i skokovi su smanjeni, kako bismo imali sigurno natjecanje.

U takvim uvjetima najbolje se snašao čovjek koji je otvorio skijaška natjecanja u Pjongčangu, Nijemac Thomas Dressen. Odlično je iskoristio nešto bolje uvjete na početku utrke i poveo nakon spustaškog dijela. Zatim je krenuo Marcel Hirscher i isprva se činilo da zaostatak od 1.32 sekunde neće biti tako dobro ishodište uoči slaloma.

Međutim, odmah nakon toga smo vidjeli prvi pad i prekid od petnaestak minuta. Pavel Trikičev prošao je bez većih posljedica, zadobivši samo neugodan udarac u obraz. Pomalo iznenađujuće, Dressen se održao na prvom mjestu i nakon nastupa svih najboljih spustaša. Slijedili su Aksel Lund Svindal i Mathias Mayer, oba s nekoliko manjih grešaka.

Ubrzo je postalo jasno da je Hirscherovo 12. mjesto iz spusta odlična pozicija za napad na olimpijsko zlato. U dobrom položaju bili su i Alexis Pinturault, na 10. mjestu, te Marco Schwartz, koji je svoju šansu čekao s 19. pozicije.

Vrlo dobro je spust odradio naš Filip Zubčić, koji je uspio izboriti mjesto među 30 najboljih i dobru startnu poziciju uoči slaloma. Nažalost, Natko Zrnčić Dim bio je na razini svojih ovosezonskih nastupa pa je zauzeo 40. mjestu u prvom dijelu.

Izuzetno ledena slalomska staza, također malo skraćena, bila je veliki izazov za specijaliste za spust. Sjajnu vožnju prikazao je Francuz Viktor Muffat Jeandet, koji je poveo na samom početku. Zubčić je slalom odradio solidno, u skladu s njegovim mogućnostima i formom ove sezone, zaostavši za njim dvije sekunde.

Francuz je ostao vodeći sve do nastupa Marcela Hirschera, koji je usprkos jakom vjetru za vrijeme njegove vožnje slalom odradio na sebi svojstvenoj razini i priskrbio si prvo olimpijsko zlato. Hrabar pristup isplatio se Alexisu Pinturaultu, koji je za Austrijancem zaostao 23 stotinke i tako osvojio svoju drugu olimpijsku medalju. Muffat Jeandet na kraju je završio kao brončani.

Na stepenici ispod postolja ostao je Marco Schwartz, a lijep rezultat na petom mjestu ostvario je Amerikanac Ted Ligety, povratnik nakon ozljede. Filip Zubčić doskijao je osmim vremenom slalomske vožnje do 12. mjesta, što je njegov najbolji rezultat na velikim natjecanjima. Natko Zrnčić Dim dvanaestim vremenom slaloma završio je na 19. poziciji. Novi boj za medalje skijaše očekuje u četvrtak, kada je na redu spust.

Pjongčang, alpska kombinacija (m):
1. Marcel Hirscher (AUT) 2:06.52
2. Alexis Pinturault (FRA) +0.23
3. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +1.02
4. Marco Schwartz (AUT) +1.35
5. Ted Ligety (SAD) +1.45
6. Thomas Mermillod Blondin (FRA) +1.50
7. Kjetil Jansrud (NOR) +2.15
8. Stefan Hadalin (SLO) +2.42
9. Thomas Dressen (NJE) +2.44
10. Klemen Kosi (SLO) +2.85
...
12. FILIP ZUBČIĆ (HRV) +3.08
19. NATKO ZRNČIĆ DIM (HRV) +4.03

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!