Košarka

Nastavljene kvalifikacije za SP: Australija očekivano slavila, iznenađenje Tajvana u Japanu

Sportnet • četvrtak, 22.02.2018.
Nastavljene kvalifikacije za SP: Australija očekivano slavila, iznenađenje Tajvana u Japanu
Foto: EPA

U trećem kolu prve faze Azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, Australija je očekivano slavila protiv Filipina s 84:68, dok je Japan u neizvjesnoj završnici izgubio od Tajvana rezultatom 69:70...

PIŠE: Jan Šneler

Iako su u skupinama B i D Azijskih kvalifikacija odigrana tek tri kola, situacija u poretku se potpuno zakomplicirala. S obzirom na to da prve tri ekipe iz svake skupine idu u sljedeći krug kvalifikacija, vjerojatno je kako će tek posljednje kolo odlučivati o konačnom poretku.

Australija ipak nema tih briga i gotovo je sigurni putnik u drugo kolo, a iznenađujuće bi bilo i da ne budu na kraju među sedam reprezentacija koje će proći na Svjetsko prvenstvo. U današnjoj utakmici protiv Filipina, gosti su bili konkurentni tek dvije četvrtine.

Na poluvremenu je već Australija imala pet koševa prednosti, da bi u trećoj četvrtini to podigli na ozbiljnijih +14 i priveli lagano utakmicu kraju te slavili s 84:68. Najbolji u redovima Australaca bili su Gliddon sa 16 poena i Creek s 12 koševa i 11 skokova. Kod Filipinaca, Fajardo je upisao 15 koševa, dok je Blatche dodao osam koševa i sedam skokova uz loš šut 3/11.

Jedno od iznenađenje priredila je momčad Tajvana u gostima kod Japana. Iako su obje momčadi do ovog kola bile bez pobjede, slavlje Tajvana svakako je iznenađenje. Gosti su bolje otvorili utakmicu, poveli sa 17:11, međutim Japan odlazi na poluvrijeme s prednosti 35:29. Činilo se kako sve ide u smjeru pobjede Japana, no Tajvan u posljednjih 10 minuta ulazi s prednošću 51:49.

Slabo su Japanci odigrali posljednju četvrtinu te je više manje Tajvan kontrolirao utakmicom. Poraz bi bio i veći da u posljednjim sekundama, Tsuji nije postigao tricu. Upravo je Tsuji bio najbolji strijelac Japana s 26 koševa, dok su kod Tajvana Chen i Hu dodali po 15 koševa.

Iako je u Teheranu, Irak mogao iskoristiti poraz Kazahstana i doći na drugo mjesto pobjedom protiv Katara, gosti su se pokazali kao tvrd orah i došli do prve pobjede u kvalifikacijama. Bolji su bili gosti, konstantno vodili i na poluvremenu imali lijepih 39:32 prednosti. U trećoj četvrtini još su dodatno povećali prednost i ušli u posljednju dionicu igre s vodstvom 60:46.

Jasno je bilo kako Irak nema snage za preokret te je na kraju Katar slavio sa 77:66 i potpuno zakomplicirao situaciju u kojoj niti jedna momčad nije sigurna u prolaz te će biti napeto do posljednjeg kola. Najbolji kod pobjedničke momčadi bio je Saad s 19 koševa, dok je kod Iračana Mayfield upisao 15 poena, osam skokova i šest asistencija.

Prilično lagano slavio je Iran kod Kazahstana. Već na poluvremenu su imali gosti prednost od sedam koševa razlike a tijekom utakmice su ju samo povećavali da bi na kraju slavili s 75:54. Kazahstan, unatoč porazu, nije u lošoj situaciji zbog dvije pobjede iz prva dva kola. Ipak, jasno je kako će možda i koš razlike odlučivati u međusobnim omjerima jer sve ekipe u skupini D jako osciliraju.

Azijske kvalifikacije, 3. kolo:
Australija - Filipini 84:68
Japan - Tajvan 69:70
Kazahstan - Iran 54:75
Irak - Katar 66:77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!