Košarka

Novo skromno izdanje: Hrvatska svladala Nizozemsku, ali bez željene razlike

Branimir Korać • ponedjeljak, 26.02.2018.
Novo skromno izdanje: Hrvatska svladala Nizozemsku, ali bez željene razlike
Foto: FaH

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je prvu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Bilo je to miljama daleko od nekog dobrog nastupa, ali Nizozemska je svladana 82:78. Nije željenih sedam razlike što dodatno stavlja Hrvatsku u izrazito neugodnu poziciju...

Ova reprezentacija naučila nas je da moramo biti spremni na sve pa tako i kada je Nizozemska na startu posljednje dionice imala plus tri, nismo bili šokirani i začuđeni. Bilo je vrlo važno dobiti ovu utakmicu sa sedam razlike, ali kako je Hrvatska izgledala i igrala te koliko je samopouzdanja imala, bilo je to gotovo nemoguće.

Još jednom ponovila se ista priča. Kada je Hrvatska trebala pritisnuti objektivno lošijeg protivnika, radila je sve krivo i Nizozemska je na kraju ostala unutar tih sedam razlike. Barem je upisana ta prva pobjeda u kvalifikacijama, ali to nije neka velika utjeha ako ne dođe do nekih drastičnih promjena jer u protivnom neće dugo trajati nada u odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Za razliku od dvoboja s velebnom Rumunjskom, Hrvatska je ovaj put bolje ušla u utakmicu, povela je 22:8 i izgledalo je kako se možda otvorilo i da ćemo gledati neku drugu Hrvatsku za razliku od onih dosadašnjih nastupa u kvalifikacijama.

Imala je Hrvatska tijekom cijelog prvog poluvremena prednost na granici dvoznamenkaste, nije to bila neka bajna igra, ali Nizozemska nije top reprezentacija protiv koje i trebate takav nastup. Na odmor se otišlo s vodstvo 44:34 i solidnom pozicijom uoči drugog poluvremena.

U drugom dijelu ponovno su na površinu isplivali brojni problemi, javili su se nervoza i strah, Nizozemska je počela smanjivati zaostatak i krenuli su problemi.

Nakon 51:38 Nizozemska je napravila seriju čak 10:1, smanjila je zaostatak na samo četiri poena, seriju je nakratko prekinuo tricom Krušlin, ali Nizozemska je i dalje koristila hrvatsku nervozu i čak stigla do vodstva u završnici treće dionice.

U posljednjoj četvrtini Nizozemci su na početku imali 62:59, Hrvatska je odgovorila serijom 7:0 i nakon toga uslijedilo je hvatanje tih željenih sedam razlike. Imala je Hrvatska u završnici i plus deset, napad za povećanje vodstva, ali nije ga iskoristila.

35 sekundi prije kraja Kloof pogađa tricu iz teške pozicije uz prekršaj Perića, promašuje dodatno slobodno bacanje, ali pokraj kamenih hrvatskih centara skok u napadu hvata Van der Mars i Nizozemska smanjuje na 82:77. 15 sekundi prije kraja Šakić promašuje oba slobodna bacanja, na drugoj strani Franke ubacuje samo jedno, a Krušlin promašuje tricu na samom kraju utakmice i Hrvatska uzima pobjedu 82:78.

Željko Šakić ubacio je 22 poena, a Filip Krušlin 17 uz sedam skokova i šest asistencija. Kod Nizozemske Van der Mars ubacio je 20 poena uz realizaciju za dva poena 9/9.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 53njac27.02.2018. u 12:43
    Da otprilike svima, pogotovo one koji su postavili ovog nazovi stručnjaka za izbornika, pa lik nezna ni koje sve igrače moze imati na raspolaganju, o taktici da i ne pričam. UŽAS!!!!
    53njac
  • pikepiletina26.02.2018. u 23:25
    svima ostavke!
    pikepiletina