Tenis

Bernarda Pera izborila prvo četvrtfinale u karijeri

Sportnet • petak, 06.04.2018.
Bernarda Pera izborila prvo četvrtfinale u karijeri
Foto: EPA

Bernarda Pera plasirala se u prvi WTA četvrtfinale u karijeri. Rođena Zadranka u osmini je finala nakon dva i pol sata slavila protiv Talijanke Sare Errani i tako izborila meč s Madison Keys.

AUTOR: Stipe Dedić

Tenisačice su se na zelenoj zemlji terena u Charlestonu borile za četvrtfinala, a do prvog plasmana među osam najboljih na jednom WTA turniru stigla je Bernarda Pera. Rođena Zadranka pred svojim je navijačima u tri seta (6-3, 2-6, 6-4) bila bolja od Sare Errani i tako došla do najvećeg rezultata u karijeri.

Bernarda Pera i Sara Errani gotovo su se dva i pol sata borile za prolazak u četvrtfinale turnira. U kaotičnom prvom setu Pera je servis gubila dva puta, Talijanka čak četiri i set je na koncu otišao u ruke Zadranke s američkom putovnicom rezultatom 6:3. U drugom setu Errani se probudila i sa 6:2 poravnala na 1:1 u setovima.

Odlučujući set bio je priča za sebe. Talijanka je povela s 2:0 u gemovima, no odmah se potom počela žaliti na probleme s kvadricepsom lijeve noge. Bernarda je nakon toga uzela tri gema u nizu i povela s 3:2. Nastavak seta bio je festival loših udaraca i propuštenih prilika za Peru. Talijanka je jedva ubacivala servise u polje. Stanje na terenu najbolje opisuje podatak da je Pera servise protivnice u pravilu čekala dva, tri metra unutar osnovne crte, no svojim je promašajima držala Saru Errani u meču.

Bernarda napokon do breaka dolazi u osmom gemu trećeg seta, no odmah u narednom gemu bez osvojenog poena gubi servis i Errani se vraća na 5:4. Očajan servis još jednom je koštao Errani, jer je Pera na sljedećem servis gemu Talijanke napokon uspjela pravilno usmjeriti svoje udarce i još jednom oduzeti servis protivnici za konačnih 6:4.

Pera će se za prvo polufinale u karijeri boriti s Madison Keys koja je s 2:0 u setovima bila bolja od Camile Giorgi.

Ruskinja Daria Kasatkina za samo 65 minuta igre s terena je otpratila Irinu Begu. Kasatkina je svojoj protivnici prepustila tek tri gema, slavila je s 2:0 (6-2, 6-1) u setovima i tako u sedmom međusobnom susretu s Rumunjkom stigla do šeste pobjede. Zanimljivo je da su se ove dvije tenisačice u Charlestonu susrele i prošle godine. Kasatkina je i tada bila bolja, a jedinu pobjedu u međusobnim susretima Begu je ostvarila 2016. godine na turniru u Rimu.

U najzanimljivijem meču dana Julia Goerges je s 2:0 (7-6(4), 6-3) u setovima bila bolja od Naomi Osake. Japanka je u prvom setu imala 5:4 i servis za set, no uspjela se Goerges vratiti i izboriti tie-break u kojem je na kraju slavila sa 7:4.

U drugom je setu Njemica odmah krenula breakom, no Japanka je to vratila već na sljedećem servisu Goerges. Njemica je u sedmom gemu, pri rezultatu 3:3 spasila break loptu, povela 4:3 i odmah potom oduzela servis Japanki te ostvarila pokazalo se nedostižnu prednost. Na kraju, 2:0 za Njemicu koja će u četvrtfinalu upravo na Kasatkinu.

Anastasija Sevastova pokazala je da je u ovom trenutku puno bolje igračica na zemlji od Australke Ashleigh Barty. Nakon nešto više od sat vremena igre bilo je 2:0 (6-3, 6-4) za Latvijku. U prvom smo setu imali priliku vidjeti čak šest izgubljenih servis gemova, a tome je kumovala očajna igra obje tenisačice na drugom servisu, naime, u prvoj je dionici meča Sevastova nakon drugog servisa uzela tek trećinu poena, dok je njena protivnica bila još gora, ona je na drugom servisu uzela tri poena od mogućih 14.

Ipak, djevojke su se iskupile u drugom setu. Obje su na servisu bile više nego učinkovite, a jedini break zbio se u posljednjem gemu meča. Sevastova je imala 5:4 u gemovima, a onda je osvojila sva četiri poena na servisu Barty i došla do konačnih 6:4.

WTA Charleston, osmina finala:
Bernarda Pera - Sara Errani 6:3, 2:6, 6:4
Daria Kasatkina (2) - Irina Begu (13) 6:2, 6:1
Kristyna Pliškova - Elena Vesnina (16) 6:3, 1:6, 6:2
Julia Goerges (5) - Naomi Osaka (10) 7:6(4), 6:3
Madison Keys (7) - Camila Giorgi 6:4, 6:3
Anastasija Sevastova (8) - Ashleigh Barty (9) 6:3, 6:4
Kiki Bertens (12) - Fanny Stollar 6:2, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!