Tenis

Tiafoe svladao drugog nositelja Carrena Bustu, u finalu protiv Joaa Souse

Sportnet • subota, 05.05.2018.
Tiafoe svladao drugog nositelja Carrena Bustu, u finalu protiv Joaa Souse
Foto: EPA

U polufinalu ATP turnira u portugalskom Estorilu, veliko iznenađenje priredio je mladi 20-godišnji američki tenisač Frances Tiafoe, svladavši drugog nositelja Pabla Carrena Bustu s 2:0 u setovima...

PIŠE: Jan Šneler

Ova sezona mogla bi biti jako lijepa za mladog Amerikanca Francesa Tiafoea. Ovaj izvrsni mladi tenisač, osvajač Orange Bowla iz 2013. godine, na pragu je osvajanja drugog ATP turnira u svojoj kratkoj karijeri. Ove sezone Tiafoe je već osvojio ATP turnir iz serije 250 u Delray Beachu.

Protiv favoriziranog Pabla Carrena Buste, 11. igrača na ATP ljestvici, Tiafoe je odigrao perfektno. Već u prvom gemu Amerikanac dolazi do breaka. Odlično igra na svoj servis, vrlo strpljivo i pametno te traži grešku protivnika. Ona je ponovno došla u sedmom gemu te Tiafoe dolazi do nove break prilike.

Još jednim breakom i pouzdanim servisom za točno pola sata dolazi do osvajanja prvog seta sa 6:2. Nije rijedak slučaj da mlađi, neiskusniji igrači, u ovakvim situacijama padaju u koncentraciji. No, Tiafoe je danas bio na vrhunskoj razini. Drugi set - novi break.

Opet je koban za Španjolca prvi gem i ponovno prednost preuzima Amerikanac. Još tri puta ima break šanse u narednim gemovima Tiafoe i jasno je da je Carreno-Busta pod velikim pritiskom. Konačno, pri vodstvu 5:3, španjolski tenisač pada pod pritiskom i Tiafoe radi četvrti break na meču te sa 6:3 ulazi u finale.

U drugom polufinalnom meču, portugalski tenisač Joao Sousa nakon duge borbe došao je do nastupa u finalu. Mladi grčki tenisač, 19-godišnji Stefanos Tsitsipas koji je odigrao odličan turnir u Barceloni prije tjedan dana, nije došao do drugog finala u nizu.

U prvom setu, Sousa je vrlo kvalitetno odigrao i strpljivo čekao prvu priliku za break. Grčkom tenisaču popustila je koncentracija u sedmom gemu i s 15:40 Sousa je došao do dvije break šanse. Portugalac koristi već prvu i dolazi do servisa za set. U desetom gemu, Tsitsipas ima 15:40, dvije šanse da se potpuno vrati u set, no Sousa se uspijeva obraniti i konačno slaviti sa 6:4.

Drugi set bio je ipak drugačija priča. Tu se pokazao raskoš talenta i znanja mladog Grka. Set je trajao manje od pola sata, a Tsitsipas je briljirao. Osvojio je gotovo 70% poena u setu i sa 6:1 produžio meč.

Treći i odlučujući set bio je zapravo odlični zaključak dva potpuno suprotna seta. U trećem je o finalistu odlučivao tie-break. Dobro su servirala oba tenisača, break lopti nije bilo i meč je otišao u 13. igru. U toj situaciji, puno bolje snašao se Sousa. Vrlo brzo napravio je dupli mini-break i poveo s 4:0. Uspio se Tsitsipas vratiti na 4:6, ali to je bilo sve. Sousa je dobio sljedeći poen i nakon više od dva sata prošao u finale.

ATP Estoril (m), polufinale:
Frances Tiafoe (SAD) - Pablo Carreno-Busta (ŠPA, 2) 6:2 6:3
Joao Sousa (POR) - Stefanos Tsitsipas (GRČ) 6:4 1:6 7:6(4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!