Nogomet

Island - može li se san nastaviti i u Rusiji?

Sportnet • petak, 18.05.2018.
Island - može li se san nastaviti i u Rusiji?
Foto: EPA

Ako je Portugal osvojio trofej prvaka Europe 2016. godine, Island je osvojio trofej pobjednika u očima svih ljubitelja nogometa. Ispraćeni gotovo s podsmijehom i podcjenjivanjem, srušili su mnoge i ostvarili zapamćeni rezultat na premijeri. Huk s tribina njihovih navijača i srčanost njihovih igrača ostali su jedna od ljepših priča Europskog prvenstva u Francuskoj.

PIŠE: Jan Šneler

Island na dosadašnjim prvenstvima

Island

Nadimak: Strákarnir okkar (Naši dečki)

FIFA ranking: 22. mjesto

Izbornik: Heimir Hallgrimsson

Kapetan: Aron Gunnarsson

Najviše nastupa: Runar Kristinsson 106 (1987.-2004.)

Najviše golova: Eidur Gudjohnsen 26 (1996.-2016.)

Najbolji nastup: SP 2018. - grupna faza

Islandu će nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji biti prvi u povijesti. Nakon premijernog nastupa na Europskom prvenstvu 2016. godine, ove godine Island će dobiti priliku odraditi premijeru na najvećem svjetskom natjecanju.

Islanđani su 2014. završili kvalifikacijsku skupinu na drugom mjestu, iza Švicarske i dobili priliku izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu preko dodatnih utakmica. U ta dva susreta protivnik im je bila Hrvatska koja je ukupnim rezultatom 2:0 otišla u Brazil. Island je tada bio najbliže odlasku na svjetsku smotru. Ipak, nekoliko godina kasnije, konačno su uspjeli u svom naumu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Put do Rusije

I za momčad kao što je Island, koja je pružila fantastične igre u Francuskoj i ispala tek u četvrtfinalu natjecanja, kvalifikacijska skupina nije mogla biti teža. Osim Kosova i Finske koji su bili autsajderi u skupini, drugi protivnici bili su teški. Ukrajina, Turska i nevjerojatno, ponovno Hrvatska. Tri jake momčadi, pune poznatih imena i papirnati favoriti, bez obzira na igre koje je pružio Island na Euru 2016.

Početak je bio kao iz snova. Remi na gostovanju kod Ukrajine (1:1) te dvije domaće pobjede protiv Finske i Turske. Pogotovo je važna ona protiv Finske jer je to pokazatelj o kakvoj se momčadi radi. Finska je do 91. minute vodila 1:2, no Island ne odustaje i u pet minuta preokreće rezultat i slavi s 3:2. Od Hrvatske je Island izgubio na Maksimiru, no nakon slavlja protiv Kosova, ponovno duh neodustajanja pokreće Islanđane i golom Magnussona u 90. minuti slave protiv Vatrenih.

Nakon šest kola kvalifikacija, Island je imao četiri pobjede, remi i poraz. Prilično dobro i neočekivano. Poraz u sedmom kolu na gostovanju kod Finske ih je uzdrmao, ali ako ste išta do sada naučili, to je da Island uvijek uzvraća udarac. Dva fantastična nastupa u rujnu i listopadu prošle godine i novih šest bodova. Protivnici - Ukrajina i Turska. To je bilo to. S obzirom na to da je Hrvatska kiksala, a Ukrajina morala igrati s hrvatskom reprezentacijom u posljednjem kolu, Island je bio siguran. Bila je potrebna pobjeda protiv Kosova. I stigla je. Rutinski 2:0 za ostvarenje sna, nastup na Svjetskom prvenstvu.

Embed from Getty Images

Plusevi

Već smo istaknuli jedan od velikih pluseva islandske nogometne vrste. Oni su momčad, u punom smislu te riječi. Da, ima tu nekoliko važnih igrača, uvjetno rečeno zvijezda, ali snaga Islanda je u momčadi. Oni su svjesni svojih mana, svojih kvaliteta i znaju da kolektivno mogu pobijediti. Individualno teško mogu ikoga svladati, ali snaga kolektiva im omogućuje nevjerojatne uspjehe.

Dodatni plus Islanda je nevjerojatno pozitivna priča koja se stvorila oko momčadi. Igrači koji na to nisu navikli postali su zvijezde svoje zemlje, postali su glavna priča. Još uvijek pamtimo brojne islandske navijače koji su putovali u Francusku. Nemojte sumnjati da će i Rusija biti prepuna srčanih "Vikinga". Island ima tek nešto više od 350.000 stanovnika, glavni grad Reykjavik stanovništvom je tek nešto veći od Novog Zagreba, ali Islanđani vole svoju vrstu.

Taj pozitivni osjećaj prelijeva se na igrače. Oni možda nisu taktički genijalci, individualci koji će jednim potezom riješiti utakmicu, ali nemojte sumnjati u njih. Svaki će dati sve od sebe, momčadski će izgledati kao da mogu odigrati desetak utakmica u nizu i takvi su najopasniji. Naprosto su momčad koju nikada ne smijete podcijeniti, a s obzirom na odlični rezultat na Euru, uvjereni smo kako ih nitko niti neće podcijeniti.

Embed from Getty Images

Minusi

Sve što smo nabrojali kao prednost islandske nogometne reprezentacije jasno daje naslutiti koji su nedostaci. Jednostavno, Islandu nedostaje kvalitete, poglavito individualne. Momčadski su jaki, čvrsti u duelu i borbeni i na taj način skrivaju, odnosno nadoknađuju određene mane, ali u igri jedan na jedan problema će biti.

Glavno pitanje je može li Island pronaći neko novo rješenje, ponuditi neki novi način igre jer ovoga puta ne mogu računati na podcjenjivanje i iznenađenje. Sada su svi svjesni koje su njihove najveće kvalitete, koji su to igrači koji mogu prouzročiti najviše štete i teško će Island moći na jednak način iznenaditi velike momčadi poput Argentine ili Hrvatske.

No, možda najveći problem Islanda je forma njihovog najboljeg igrača Gylfija Sigurdssona. Sigurdsson je najvažniji igrač Islanda, praktički mozak njihove ekipe i jedini koji ima tu individualnu kvalitetu nešto kreirati i napraviti. Sigurdsson je u ožujku ozlijedio desno koljeno i njegov nastup u Rusiji došao je u pitanje. Sigurdsson je na popisu putnika u Rusiju, no pravo pitanje je u kakvoj je formi ovaj važni kotačić u momčadi Islanda.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Gylfi Sigurdsson

Iako se, kada je Island u pitanju, uvijek ističe njihova timska kohezija i snaga kolektiva, najveća zvijezda ove reprezentacije svakako je Gylfi Sigurdsson. Sigurdsson je sjajan igrač, vrlo jak u kreaciji, ali i nerijetko opasan u realizaciji. Uostalom, u svojoj reprezentativnoj karijeri već je postigao 18 pogodaka, što je tek osam manje od napadača Eidura Gudjohnsena koji je najbolji strijelac Islanda u povijesti.

Sigurdsson je odlične partije pružao u Tottenhamu i Hoffenheimu, no svoj zenit doživljava u redovima Swansea Cityja. Upravo odlične igre u tom klubu, koji je imao i jednu fantastičnu sezonu kada su završili na 8. mjestu Premierlige, priskrbila mu je bogati transfer u redove Evertona. Za nešto više od 40 milijuna eura, Sigurdsson je prešao u redove kluba iz Liverpoola koji je najavljivao velike stvari.

Nažalost, gotovo ništa od silnih najava nije se ostvarilo. Everton je odradio prilično loše cijelu sezonu, rezultatski su potpuno podbacili, a u sivilo se uklopio i Islanđanin koji se i ozlijedio u ožujku ove godine. Upravo to je problematično svima koji prate islandsku nogometnu vrstu.

Kada je Sigurdsson zdrav, svjež i spreman, Island je sigurno puno opasniji. Bez njega ili bez njega u najboljem izdanju, Island je barem dvostruko slabiji. Upitno je može li Island i s njim u najboljem izdanju pružiti dobru igru, a bez njega to bi spadalo u redove znanstvene fantastike. Uostalom, navijači Hajduka na najgrublji način osjetili su kolika je kvaliteta Islanđanina. Samo jedan potez, jedan izvanserijski udarac s polovice igrališta slomio je nade Splićana i uvjerio sve o kakvom se igraču radi.

Ako i dalje sumnjate u kvalitete ovog igrača, dozvolite da vam iznesemo nekoliko njegovih individualnih nagrada. Bio je proglašen za igrača sezone Readinga (2010.), Hoffenheima (2011.), Swansea (2016. i 2017.) a nogometaš godine Islanda postao je čak sedam puta. Prava šteta bi bila, prvenstveno za Island, a potom i za sve ljubitelje dobrog nogometa, kada Sigurdsson ne bi mogao biti potpuno spreman za Svjetsko prvenstvo.

Embed from Getty Images

Izbornik

Izbornik Islanda Heimir Hallgrimsson vrlo je zanimljiva ličnost. Na klupu Islanda došao je prvi put 2011. godine kao pomoćnik tadašnjem izborniku Larsu Lagerbäcku, poznatom švedskom treneru i iskusnom liscu. Hallgrimsson nije dugo bio pomoćnik te je već 2013. godine zajednički počeo voditi momčad s Lagerbäckom. Ta suradnja pokazala se dobitnom jer se iz toga izrodio nastup Islanda na Euru 2016. godine.

Dio dugoročnog plana sigurno je bilo postavljanje Hallgrimssona kao samostalnog trenera. To se dogodilo 2016. godine, nakon Eura, kada je Lagerbäck preuzeo Norvešku a Islanđanin postao samostalni izbornik. Nije razočarao, dapače, uspio je u nečemu što nitko nije očekivao. Poboljšao je igru Islanda i ostvario veliki uspjeh, povijesni rezultat, plasiravši se s Islandom u Rusiju.

Ovaj islandski trener već sada živi svoj san. Već više puta je u medijskim nastupima istaknuo kako jedva čeka nastup na Svjetskom prvenstvu. Ovaj simpatični izbornik prava je preslika momčadi koje vodi. Skroman, radišan i srčan. Uz sve to, do 2016. godine radio je kao zubar u svojem rodnom mjestu. Uz poznati huk s tribina islandskih navijača, borbenu i timsku igru momčadi, ovaj trener pravi je izbor Islanda za izbornika. Uostalom, to je ključni razlog zašto Island, unatoč svim manama plijeni pozornost cijelog svijeta, a ne samo nogometnog.

Embed from Getty Images

Prognoza

Često se kaže da se najviše može pružiti kada nemate što izgubiti. To je istina i nerijetko se potvrđuje kao činjenica. Raspored Islanda na prvenstvu je dobar. Otvaranje s Argentinom, druga utakmica protiv Nigerije i onda (moguća) prilika za rješavanje prolaza protiv dobro poznate Hrvatske. Vjerojatno bi svaki islandski navijač pristao na redoslijed poraz, pobjeda i borba za prolaz u posljednjem susretu.

Ipak, teško je reći koliko je taj ishod realan. Prvenstveno, protiv Argentine će Island imati velikih problema. S obzirom na to da mnogi smatraju Island najslabijim protivnikom, Argentina si ne smije dozvoliti opuštanje i slabu igru na otvaranju. Lionel Messi i društvo iznimno su motivirani, iako i oni imaju svojih unutarnjih problema, i sve osim pobjede protiv Islanda bit će nacionalna katastrofa.

Drugi susret protiv Nigerije bit će ključan za Island i to je njihova prilika. Nigerija je dosta slična svim afričkim selekcijama koje rijetko krasi timska igra a više individualni pokušaji. U tom nadmetanju na terenu, islandski kolektiv mogao bi dobiti idealnog protivnika. Pogotovo jer Nigerija individualno nije jednako kvalitetna kao Argentina ili Hrvatska. Konačno, treći susret protiv Hrvatske bit će peti međusobni u razmaku od par godina.

Poznata uzrečica "Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me" (hrvatska inačica bila bi: Tko se jednom opeče puše i na hladno), sigurno je u glavi izbornika Hrvatske, Zlatka Dalića. Hrvatska, više nego bilo koja druga vrsta u Rusiji, zna sve kvalitete i mane Islanda i tu skrivanja nema. Kvaliteta Hrvatske je velika i teško će Islanđani doći do uspjeha. Simpatičnost svih će pridobiti. Budite uvjereni da će svi neutralni navijači na stadionu navijati za Island, ali dalje od grupne faze neće doći.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Jura Zeleni19.05.2018. u 08:31
    Islanđani imaju "čistu glavu" - uvijek idu 100 na sat i ne filozofiraju. Talent im je prosječan ali je borbenost na top razini. Naši su s druge strane bili u fazi kada su se htjeli riješiti bezveznog Čačića...ali svejedno - ako se protiv njih ne uđe napaljeno i borbeno, može biti... [više na forumu]
    Jura Zeleni
  • Obrisan korisnik19.05.2018. u 00:53
    Provukli se samo zato što smo mi tradicionalno u ljetnom periodu spavali. Ne očekujem ništa od njih. Pobijeđivali su, zato što su bili podcjenjivani. Ali to će se promijeniti.
    Obrisan korisnik