Nogomet

Panama - reprezentacija bez zvučnih imena prvi puta na velikoj smotri

Petar Jenjić • subota, 19.05.2018.
Panama - reprezentacija bez zvučnih imena prvi puta na velikoj smotri
Foto: EPA

Uz reprezentaciju Islanda Panama je drugi debitant na Svjetskim prvenstvima. Do Rusije je ova nogometno egzotična zemlja stigla u samoj završnici kvalifikacija, a na prvom velikom natjecanju nastojat će se predstaviti u što boljem svijetlu, iako je jako teško očekivati ostvarivanje nekog značajnijeg rezultata...

Nastupi na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima

Još od 1978. godine Panama se pokušava kroz kvalifikacije probiti na najveću svjetsku nogometnu smotru, ali sve do ovih kvalifikacija nije imala uspjeha.

Ipak, kako su godine odmicale tako je i broj bodova u kvalifikacijama rastao, a najbliže prvom plasmanu bili su u kvalifikacijama za prošlo Svjetsko prvenstvu u Brazilu.

U posljednjem kolu kvalifikacija trebala im je pobjeda protiv SAD-a kako bi osigurali dodatne kvalifikacije protiv Novog Zelanda. Dobro joj je išlo, vodila je s 2:1 sve do 90. minute, ali tada je primila dva pogotka pa je dalje išao Meksiko.

Put do Rusije

Panama

Nadimak: La Marea Roja, Los Canaleros

Izbornik: Hernan Dario Gomez

FIFA ranking: 48. mjesto

Kapetan: Roman Torres

Najviše nastupa: Gabriel Gomez 141 (2003.- )

Najviše golova: Luis Tejada, Blas Perez 43

Najbolji nastupi: Grupna faza 2018.

Panama je u kvalifikacija krenula od četvrte runde kada je u skupini B igrala protiv Kostarike, Haitija i Jamajke. Četvrtfinalisti s prošlog Svjetskog prvenstva lakoćom su osvojili skupinu upisavši pet pobjeda i jedan remi, onaj protiv Jamajke u gostima.

Očekivane tri pobjede i jedan remi (onaj na gostovanju kod Haitija) upisala je Panama i s drugog mjesta stigla do prolaska u završnu skupinu gdje se odvijala prava drama.

U pretposljednjem kolu Panamci su potpuno bili razbijeni u Orlandu protiv SAD-a koji je s nova tri boda imao 12, dva više od protivnika. Činilo se kako će Amerikanci nastaviti niz plasmana na Svjetsko prvenstvo koji seže još od 1986. godine s obzirom na to da ih je u posljednjem golu očekivalo gostovanje kod posljednjeplasiranog Trinidada i Tobaga, dok je Panama igrala protiv Kostarike.

Međutim, dogodilo se ono čemu se svaki Panamac mogao nadati, SAD je odigrao razočaravajuću utakmicu i izgubio s 2:1, da bi istim rezultatom Panama svladala Kostariku.

Kostarikanci su prvo poluvrijeme zaključili s vodstvom pogotkom Johana Venegasa. U 53. minuti izjednačenje donosi Blaz Perez, da bi za pobjedu dvije minute prije kraja zabio Romain Torres.

Plusevi

S obzirom na činjenicu da će u Rusiji po prvi puta nastupiti na ovako velikom natjecanju - motiva zasigurno neće nedostajati, kao niti podrške s tribina.

Nositelji momčadi poput Romana Torresa, Alberta Quintera, Gabriela Gomeza, Blasa Pereza i Luisa Tehade imena su koja imaju mnogo iskustva tijekom dugogodišnjih karijeri i mogu dati jako dobre savjete mlađim suigračima iz reprezentacije.

Većina najboljih igrača već je zašla u tridesete godine, ovo će im biti kruna karijere i sigurno će željeti ostaviti što bolji dojam na nogometni svijet.

Minusi

14. svibnja panamski izbornik objavio je preliminarni popis od 35 igrača čiji je prosjek godina nešto manji od 28. Najbolji igrači već su zašli u tridesete i teško će odgovoriti na ritam prvenstva.

Dva bivša "Splitovca" na SP

Na popisu panamskog izbornika našli su se Edgar Barcenas i Abdiel Arroyo, a obojici je zajedničko to što su tijekom 2016. godine dijelili svlačionicu u RNK Splitu. Barcenas je odigrao ukupno osam utakmica u dresu bivšeg hrvatskog prvoligaša, dok je Arroyo nastupio u 14 susreta.

Dodatan problem mogla bi stvoriti činjenica kako tek četvrtica igrača s popisa trenutno igraju u Europi, od čega dvojica u drugoj momčadi Genta, s obzirom na to da ih u skupini očekuju dvoboji s Belgijom i Engleskom, dvjema vrlo jakim europskim reprezentacijama, te taktički dobro složenim Tunisom.

Pred izbornikom je jako težak posao, kako posložiti momčad za tri vrlo teške utakmice.

Zvijezda - Blas Perez

Kao prvo ime izdvojit ćemo igrača koji već tri desetljeća boravi na nogometnim terenima. Blas Perez karijeru je započeo još 1998. godine i otada promijenio je na desetke klubova. Trenutno je igrač gvatemalskog prvoligaša Muncipala.

Trenutno dijeli prvo mjesto s Luisom Tejadom kao najbolji strijelac u povijesti reprezentacije s 43 gola, a prvi je stigao 2001. godine u prijateljskoj utakmici protiv Haitija.

Panamski napadač odradio je ukupno četiri kvalifikacijska ciklusa sa svojom reprezentacijom, pri čemu je postigao ukupno 11 pogodaka.

Iz klupske karijere vrijedi izdvojiti naslove kolumbijskog prvaka s Deportivo Calijem i Cucuta Deportivom 2005. i 2006. godine.

Nekoliko sezona boravio je i u američkom MLS-u koja je ujedno i najjača liga u kojoj je nastupio. Tri godine branio je boje Dallasa, dok je jednu sezonu proveo u Vancouver Whitecapsima.

Embed from Getty Images

Izbornik

Hernan Dario Gomezu ovo neće biti debi na Svjetskom prvenstvu. Zanimljivo, on je tek četvrti trener koji je s tri različite reprezentacije uspio proći na najveću nogometnu smotru. Započeo je kao pomoćni trener 1987. godine kada je Kolumbija stigla do trećeg mjesta na Copa Americi. Kao asistent radio je i u momčadima koje su se plasirale na Svjetska prvenstva 1990. i 1994. godine

Kao izbornik vodio je Kolumbiju 1998. godine u Francuskoj, kada je završila treća u skupini iza Rumunjske i Engleske, dobro nam poznati Ekvador 2002. godine kada je svladao Hrvatsku u posljednjem susretu skupine i izbacio iz daljnjeg natjecanja, i sada već spomenutu Panamu u Rusiji.

Uz spomenute reprezentacije, s manje uspjeha vodio je Gvatemalu i nekoliko kolumbijskih klubova. Dvije godine bio je trener Atletico Nacionala, dok je po jednu sezonu proveo u Santa Feu i Independiente Medellinu.

Čak 19 sezona igračke karijere ostvario je u samo dva kluba, a vrijedi izdvojiti petogodišnji staž u Medellinu i četiri sezone u Atletico Nacionalu.

Embed from Getty Images

Prognoze

Bit će vrlo zanimljivo pratiti rasplet skupine G gdje se uz Panamu nalaze Belgija, Engleska i Tunis. Panama turnir otvara protiv Belgije 18. lipnja, nakon čega šest dana kasnije slijedi utakmica s Englezima i naposljetku Tunižanima 28. lipnja.

Iako su debitanti i sam plasman na Svjetsko prvenstvo zasigurno je bio veliki uspjeh, Panama se neće predavati i dat će sve od sebe da ostvari što bolji dojam. Ipak, smatramo kako će preko Engleske i Belgije teško pronaći prolaz u sljedeću fazu natjecanja. Izglednija je borba za treće mjesto s Tunisom.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!