Nogomet

Može li Deschamps jednu od najjačih francuskih selekcija novijeg doba odvesti do kraja?

Jan Šneler • srijeda, 30.05.2018.
Može li Deschamps jednu od najjačih francuskih selekcija novijeg doba odvesti do kraja?
Foto: EPA

Hrabra je to izjava i neće se mnogi složiti, međutim može se reći kako Francuska možda nikada nije imala tako široku i kvalitetnu lepezu igrača koji imaju šanse ponoviti uspjeh one zlatne generacije s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća.

Francuska na dosadašnjim prvenstvima

Francuska je najveći uspjeh na Svjetskim prvenstvima postigla 1998. godine. Ta godina, barem ako se tiče svjetskih prvenstava, ostat će najviše u pamćenju Francuza i Hrvata. Francuzi su prvi put postali svjetski prvaci, dok su Hrvati svoju prvu svjetsku smotru otvorili fantastičnim trećim mjestom.

Francuska

Nadimak: Les Bleus, Les Tricolores

FIFA ranking: 7. mjesto

Izbornik: Didier Deschamps

Kapetan: Hugo Lloris

Najviše nastupa: Lilian Thuram 142

Najviše golova: Thierry Henry 51

Najbolji nastup: SP 1998. - 1. mjesto

Iako će većina sportskih komentatora, ne samo hrvatskih, i dalje tvrditi kako je Hrvatska te godine imala momčad za sami vrh, činjenica je da je do njega stigla Francuska, i to prilično impresivno. Francuzi su slavili šest puta, uz jedan remi i primili svega dva pogotka (jedan od njih u polufinalu od Hrvatske). U finalu je svladan Brazil s 3:0 i slavlju nije bilo kraja.

Ranije je Francuska tri puta dolazila do polufinala, no nikada do finala. Na prvenstvima 1958. i 1986. osvojili su treće mjesto, dok su 1982. poraženi i u toj utakmici za broncu i osvojili "drvenu" medalju. Jaka je bila Francuska te 1986. godine. Bili su aktualni prvaci Europe i u momčadi imali sjajne Michela Platinija, Jean-Pierre Papina, Jeana Tiganu, Yannicka Stopyru i druge, no dalje od bronce nisu mogli.

Posljednji put kada je Francuska došla na korak do naslova bilo je 2006. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Iako nisu izgledali sjajno niti su igrali prekrasan nogomet, došli su do finala. U već opisanom finalu protiv Italije, koje većinom pamtimo po udarcu i crvenom kartonu Zinedinea Zidanea, Francuzi su izgubili nakon izvođenja kaznenih udaraca.

Na posljednja dva natjecanja, Francuzi nisu postigli zapaženiji uspjeh. Posebno je bolno natjecanje iz 2010. u JAR-u kada su ispali u grupnoj fazi, dok su 2014. u Brazilu ispali u četvrtfinalu od kasnijih prvaka Nijemaca.

Put do Rusije

Francuska je do Rusije došla prvim mjestom u skupini A u kojoj su još bili Švedska, Nizozemska, Bugarska, Luksemburg i Bjelorusija. Skupina je bila kao stvorena za jake Francuze, ohrabrene odličnim turnirom na domaćinskom Europskom prvenstvu gdje su izgubili u finalu. Luksemburg i Bjelorusija ekipe su s kojima Francuska ne bi smjela imati problema, dok su Švedska, Nizozemska i Bugarska neki, trenutno, drugi rang europskih reprezentacija koje bi si međusobno trebale oduzimati bodove.

Na papiru je sve izgledalo odlično, no već prvi susret pokazao je neke mane Francuske. Na gostovanju u Bjelorusiji, Francuzi su kiksali i odigrali neriješenih 0:0. Gorak dojam remija u prvom kolu ispravljen je pobjedama protiv Bugarske, Nizozemske, Švedske i Luksemburga, no onda je ponovno uslijedio mali pad i došao je poraz od Švedske u gostima. U toj utakmici Šveđanima je pogodak poklonio vratar Hugo Lloris nevjerojatnom greškom u sudačkoj nadoknadi.

Francuska je ipak imala previše kvalitete da bi kiksala u iznimno važnom susretu protiv Nizozemske koju su svladali 4:0. Ipak, posljednje tri utakmice bile su prilično loše. Protiv Luksemburga remi (0:0) i dvije minimalne pobjede protiv Bugarske u gostima (0:1) i Bjelorusije doma (2:1). Nevjerojatno, ali baš protiv dvije momčadi s kojima se mislilo da će Francuska imati najviše problema, ona se najviše mučila. Protiv Bjelorusije minimalna pobjeda i remi, protiv Luksemburga pobjeda 3:1 (treći pogodak postignut tek u 77. minuti) i remi.

Iako se u nekim susretima mučila, Francuska je ipak prilično lako prošla skupinu, što nije neko posebno dostignuće jer se to očekivalo. U napadu su dominirali Antoine Griezmann i Oliver Giroud koji su postigli po četiri pogotka. Ipak sudeći po napadačkim kvalitetama koje posjeduje, 18 pogodaka u 10 susreta ipak nije pokazatelj sjajne realizacije.

Embed from Getty Images

Plusevi

Za ovaj dio teksta mogli bismo slobodno ispisati knjige i knjige. Snaga Francuske je enormna, potencijal još veći. Individualno jedna od najjačih reprezentacija svijeta trenutno. Posebno se to odnosi na napad i vezni red. Nerijetko kažu treneri kako veliki broj odličnih igrača nije "slatka briga", nego je možda bolje imati nekoliko kvalitetnih pojedinaca i ostale radnike i momčadske igrače.

Francuska ima nevjerojatan napad. Tu su Griezmann, Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Nabil Fekir i Florian Thauvin. Namjerno smo izostavili Girouda jer smo mišljenja kako njegov poziv nije opravdan. Vezni red pokriva nekoliko važnih igrača, počevši od "rudara" N'Golo Kantéa, Stevena Nzonzija i Blaisea Matudija do plemenitijih Paula Pogbe, Thomasa Lemara ili Corentina Tolissa.

Vratarski trojac također je prilično dobar. Kapetan i prvi golman je Hugo Lloris, no tu ulogu u bilo kojem trenutku mogu preuzeti Steve Mandanda ili Alphonse Areola koji nimalo ne zaostaju kvalitetom i odličnim sposobnostima. U svakom slučaju, individualna kvaliteta je izuzetna i Francuska će zadati ogromne probleme svim momčadima protiv kojih će igrati.

Embed from Getty Images

Minusi

Kao i svaka momčad, čak i Francuska ima svoje nedostatke. Jedan od najprimjetnijih je obrana. Iako ne možemo reći da je obrana Francuske slaba, ona ipak nije ujednačena s ostatkom momčadi. Benjamin Pavard i Presnel Kimpembe su veliki potencijali, no još su premladi i preneiskusni za velike utakmice. Raphael Varane i Samuel Umtiti prilično su standardni u Real Madridu i Barceloni, no također skloni kiksevima.

Što se tiče bekova, Francuska doista može računati na Lucasa Hernandeza i Djibrila Sidibéa, dok je Benjamin Mendy vjerojatno najbolji među njima, no bio je ozlijeđen gotovo cijelu sezonu i upitno je u kakvoj će formi biti.

Francuski stoperi igraju u ponajboljim klubovima Europe u kojima često nemaju previše posla i nisu često pod pritiskom ili velikim opterećenjem. Niti u Francuskoj ne bi trebali imati tih problema, no veliko je pitanje može li Francuska, koja napadački izgleda odlično i ima izrazito ofenzivne igrače, biti jednako dobro i kvalitetno orijentirana i na obrambene zadatke. Ako će bekovi odlaziti visoko i ostavljati dvojicu stopera na vjetrometini, čak i uz defenzivnog veznog, protiv nekih reprezentacija mogli bi imati velikih problema.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Antoine Griezmann

Ovaj fantastični Francuz nažalost igra i djeluje u razdoblju u kojemu su najveće zvijezde Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, jer bi u suprotnom on bio sigurno među dva-tri najbolja nogometaša svijeta. Fantastičan napadač, sjajne tehnike, briljantnog osjećaja za prostor i što je najvažnije, istinski killer.

On je ne samo prva zvijezda Francuske, već i glavni adut jedne od taktički i timski najbolje momčadi na svijetu, Atletico Madrida. Fantastično se uklopio u sustav koji gaji Diego Simeone i u njemu pliva kao riba u vodi. Finalna utakmica Europske lige u kojoj je praktički sam srušio Marseille, pokazala je koliko je vrijedan ovaj 27-godišnji Francuz.

Već se dugo priča o njegovom transferu. Guralo ga se u gotovo sve najjače europske klubove. Najčešće se ipak spominjala Barcelona. Izvjesno je kako će Griezmann ovo ljeto napustiti redove madridskog Atletica, no u koji god klub da ode, njegov novi poslodavac moći će biti sretan jer je dobio jednog od najboljih napadača današnjice.

U redovima reprezentacije, Griezmann je iznimno važan igrač. Može pokriti jednako dobro krilnu poziciju, kao i onu centralnog napadača, prave špice gdje će ga vjerojatno izbornik pozicionirati. Koliko je ključan pokazuje i Europsko prvenstvo na kojemu je bio proglašen igračem turnira te je ponio titulu najboljeg strijelca. Postigao je na turniru šest pogodaka, od čega čak pet u nokaut fazi, kada je bilo najpotrebnije.

Koliko je to impresivan rezultat govori činjenica kako je više golova od njega postigao tek drugi legendarni francuski napadač Michel Platini. On je apsolutni rekorder s devet pogodaka na Euru 1984. godine. Griezmann Francuskoj donosi apsolutno kvalitetu više i igra bez njega sigurno nije ista. Ako će ga Deschamps koristiti na pravi način, Griezmann ima kvalitete povesti Francusku do kraja.

Embed from Getty Images

Izbornik

Didier Deschamps bio je veliki igrač, kapetan, vođa jedne od najboljih francuskih reprezentacija svih vremena. Ne možemo reći niti da je riječ o lošem treneru jer Deschamps nije od jučer trener. S onom odličnom generacijom Monaca došao je do finala Lige prvaka, s Marseilleom je osvojio Ligue 1 2010. godine, a prije dvije godine došao je na korak do osvajanja Europskog prvenstva s Francuskom.

Ne, Deschamps nije loš trener, ali nije niti odličan i tu leži veliki problem francuske nacionalne vrste. Izbornik Francuske je često svadljiv i vuče neke prilično nevjerojatne poteze. Jedan od tih je i nepozivanje Karima Benzeme, iako se ispostavilo kako je onaj cijeli skandal s Mathieu Valbuenom potpuno nevezan za njega. Također, ovogodišnje nepozivanje Adriena Rabiota, Anthonyja Martiala i Wissama Ben Yeddera spada u kategoriju neočekivanih poteza.

Teško je pronaći čovjeka koji će reći kako je Giroud trenutno ispred Martiala, Benzeme i Ben Yeddera, no izbornik Francuske je tako odlučio i to s jedne strane treba poštivati. Francuska ne izgleda loše pod Deschampsom, međutim to i nije cilj reprezentacije. Francuska ima nevjerojatan potencijal i možda je šteta da na izborničkom mjestu nije osoba koja ima puno više osjećaja za vođenje takve selekcije, pa čak ako hoćete i puno više trenerskog znanja. Deschamps je došao do finala Eura prije dvije godine, a možda ove godine dođe i do samog kraja u Rusiji, međutim objektivno je kako je Francuska možda jedna od rijetkih momčadi na prvenstvu u Rusiji u kojoj izbornik jednostavno nije dorastao kvaliteti momčadi.

Embed from Getty Images

Prognoza

Francuzi će skupini proći bez većih problema, to je sigurno. Peru, Danska i Australija nisu u kategoriji francuske reprezentacije i tu će sve osim tri pobjede biti veliko iznenađenje. Što se tiče naredne faze, križaju se sa skupinom D u kojoj je i Hrvatska. Tu bi moglo biti prvih problema jer naravno postoji opcija da igraju protiv Argentine ili Hrvatske, pri čemu treba iskreno reći kako je Francuska kvalitetnija od Vatrenih.

Realnost je da Francuska dođe do četvrtfinala, ako izuzmemo određena iznenađenja. Tu nas pak očekuje spektakl. Moguć je susret protiv Španjolske, Portugala, Urugvaja ili Egipta. Ždrijeb nije bio naklonjen Francuzima, premda je teško na ovako kompetitivnom natjecanju očekivati "lagane susrete". Kada bi Francuzi došli do finala, to bi bio veliki pothvat jer na tom putu stajat će gotovo sigurno neke od ovih selekcija: Španjolska, Portugal, Argentina, Hrvatska, Belgija i Brazil. Kada bismo morali reći konačni odgovor dokle će Francuska doći, subjektivni odgovor bio bi: polufinale i borba za broncu.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!