SP 2018., skupina B, 1. kolo, 15.06.2018, 17:00 h, St. Peterburg, St. Peterburg Arena
Suci: Cuneyt Cakir (Turska), Bahattin Duran (Turska), Tarik Ongun (Turska)
Maroko
Maroko
0:1(0:0) Iran
Aziz Bouhaddouz 90'+5' (ag)
Iran

VIDEO: Iran slavi protivničkog napadača, Bouhaddouz autogolom u 95. rastužio Maroko

Dario Dodić • petak, 15.06.2018.
VIDEO: Iran slavi protivničkog napadača, Bouhaddouz autogolom u 95. rastužio Maroko
Foto: EPA

Nogometaši Irana upisali su pobjedu na otvaranju natjecanja u skupini B Svjetskog prvenstva. Maroko je dominirao, ali je na kraju ostao bez bodova, junak Irana bio je marokanski rezervni napadač, Aziz Bouhaddouz...

Maroko
Iran
Maroko
Iran
12
Mounir Mohand Mohamedi
2
Achraf Hakimi
5
Medhi Benatia
6
Romain Saiss
7
Hakim Ziyech
8
Karim El Ahmadi
9
Ayoub El Kaabi
(do 77')
10
Younes Belhanda
14
Mbark Boussoufa
16
Nordin Amrabat
(do 76')
18
Amine Harit
(do 82')
Pričuvni igrači
21
Sofyan Amrabat
76'
20
Aziz Bouhaddouz
77'
4
Manuel Da Costa
82'
Trener
Herve Renard
1
Alireza Beiranvand
3
Ehsan Hajsafi
4
Rouzbeh Cheshmi
7
Masoud Shojaei
(do 68')
8
Morteza Pouraliganji
9
Omid Ebrahimi
(do 81')
10
Karim Ansarifard
11
Vahid Amiri
18
Alireza Jahanbakhsh
(do 85')
20
Sardar Azmoun
23
Ramin Rezaeian
Pričuvni igrači
17
Mehdi Taremi
68'
19
Majid Hosseini
81'
14
Saman Ghoddos
85'
Trener
Carlos Queiroz

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. U jednoj rečenici može se sažeti prva utakmice skupine B Svjetskog prvenstva. Maroko je pokazao više od Irana, a na kraju je izgubio autogolom u 95. minuti. Iran je do pobjede došao bez da je u drugom poluvremenu, istom onom u kojem je došao do gola vrijednog sva tri boda, uputio ijedan udarac na protivnički gol.

Bio je to čudan epilog vrlo slabog drugog poluvremena, poluvremena u kojem smo sve iole spomena vrijedne prilike mogli nabrojati na jedan prst jedne ruke. Iran je čuvao i sačuvao rezultat, a onda dobio i krasan bonus u petoj minuti sučevog dodatka. Za prvu pobjedu na SP-u nakon 20 godina, za drugu ukupno u povijesti svjetskih prvenstava. Iran je prva momčad od 1966. godine, otkad se mjere napredne statistike, koja je do pobjedonosnog gola stigla u poluvremenu u kojem nije opucala na protivnički gol. Maroko je nakon 18 utakmica bez poraza izgubio na ovakav način.

Ako ništa, Marokanci mogu utjehu tražiti u prvih 45 minuta. Otvorili su utakmicu impresivno, nizali prilike, ali nisu ih uspjeli iskoristiti. Prvi put su opasnije priprijetili u 19. minuti, pucao je Belhanda, lopta je završila u bloku, odbila se do Benatije čiji dobar udarac brani iranski vratar Beiranvand.

Uslijedila je kontra Iranaca iz ničega, na sreću Maroka, Ansarifard nije dobro zahvatio loptu. Belhanda je još jednom opalio u blok, a bolje sreće nije bio niti Harit, nakon lijepe kombinacije s Hakimijem.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Kako je vrijeme odmicalo Iran je izgledao sve bolje. Dobro su Iranci izgledali u kontranapadima, a iz jednog takvog su morali doći do vodstva - igrala se 43. minuta, Azmoun je izbio pred Munira, mogao je birati gdje pucati, ali marokanski vratar nogom brani njegov pokušaj.

U nastavku je nogomet nestao s travnjaka u St. Peterburgu. Iranci su se zatvorili, zadovoljni "nulom", iako to nije imalo previše logike pošto su u skupini sa Španjolskom i Portugalom, ali na kraju se isplatilo.

Marokanci su pali sa snagom nakon što dobru igru iz prvog dijela nisu uspjeli okruniti pogotkom. Tek je u 80. minuti Ziyech dobro iz voleja tukao s ruba kaznenog prostora, ali obranio je i to Beiranvand.

Činilo se da će susret završiti bez golova, što bi u konačnici najviše koristilo Portugalcima i Španjolcima, a onda je duboko u sudačkoj nadoknadi jedan nepotreban prekršaj donio priliku Irancima. Ubačaj je stigao s lijeve strane, napadač Maroka koji je u igru ušao u 77. minuti, Aziz Bouhaddouz s prve vratnice glavom šalje loptu u vlastitu mrežu. Za povijest.

SP 2018., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Maroko0:1Iran
Portugal3:3Španjolska
1Španjolska 36:5+15
2Portugal 35:4+15
3Iran 32:204
4Maroko 32:4-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!